Başbakanın açıklamasında şu ifadeler de yer aldı:
"Her din ve milletten milyonlarca insanın hayatını kaybettiği I. Dünya Savaşı esnasında, tehcir gibi gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadiselerin yaşanmış olması, Türkler ile Ermeniler arasında duygudaşlık kurulmasına ve karşılıklı insani tutum ve davranışlar sergilenmesine engel olmamalıdır."

"Ortak tarih komisyonu kurulsun"

Erdoğan açıklamasında, dönemin araştırılması için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısını da yineledi ve Türkiye Cumhuriyeti arşivlerinin tüm araştırmacıların kullanımına açık olduğunu söyledi.

"Türkiye Cumhuriyeti hukukun evrensel değerleriyle uyumlu her düşünceye olgunlukla yaklaşmaya devam edecektir" diyen Erdoğan, "1915 olaylarının Türkiye karşıtlığı için bir bahane olarak kullanılması ve siyasi çatışma konusu haline getirilmesi de kabul edilemez" ifadesini kullandı.
Akşam saatlerinde Meclis'te düzenlenen 23 Nisan Resepsiyonu'na katılan Başbakan Erdoğan 24 Nisan açıklaması ile ilgili olarak ''Karabağ sorunu çözülmeden Ermenistan ile normalleşme olmaz'' dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "Tarih siyah beyaz değildir. Herkes acıları paylaşma erdemini göstermeli. Umarım uzattığımız el havada kalmaz. Türkiye baskılar altında açıklama yapmaz, açıklama konjonktürel değildir" diye konuştu.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Erdoğan'ın 1915 açıklamasını 'Bunu değerlendirecek bir tarafı yok, bu millete bu kadar eziyet fazla' sözleriyle yorumladı.

Erdoğan açıklamasında, "20. yüzyılın başındaki koşullarda hayatlarını kaybeden Ermenilerin huzur içinde yatmalarını diliyor, torunlarına taziyelerimizi iletiyoruz" dedi. rdoğan ayrıca 1915 olaylarını "gayr-ı insani sonuçlar doğuran hadise" olarak niteledi.

CHP'den ise Erdoğan'a destek geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Erdoğan'ın açıklamasında en dikkati çekici kavramın taziye kelimesi olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu bütün dinlerde var olan kutsal, saygı değer bir kavram. Hiçbir sakınca yok. Onun için bundan gocunmamak lazım. Ama hangi ortamda, hangi vesile ile? Niçin bu kadar geç kalındıktan sonra, yıllarca iktidarda olan bir başbakan 2014 yılını seçiyor. Bunu biraz sorgulamak lazım"

Genel Başkan
Kemal Kılıçdaroğlu ise bir yorum yapmadı ve yarın Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç'un bir açıklama yapacağını söyledi.
Ermenistan ve Ermeni diasporası Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu'da yaşayan Ermenilerin zorla göç ettirilmesi nedeniyle yaklaşık 1,5 milyon Ermeni'nin yaşamını yitirmesinin "soykırım" olarak tanınmasını istiyor.

Aralarında Almanya, Fransa, İsveç ve Rusya'nın da olduğu 20'ye yakın ülke 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanırken, geniş bir Ermeni diasporasına sahip olan ABD bu ülkeler arasında yer almıyor.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, yarın yapacağı açıklamada 1915'te yaşananlar ile ilgili olarak önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da "Meds Yeghern (Büyük Felaket)" ifadesini kullanması bekleniyor.