18 YAŞA SEÇİLME İMKANI


Erdoğan, konuşmasında 18 yaşa seçme yaşı verildiğini hatırlatarak, "Bu yetkiyi veren anlayışa diyorum ki 'Madem 18’e sen bu yetkiyi verdin, gelin 18’e seçilme imkanını da verelim" dedi.


Üniversiteyi bir ideolojik aygıt olarak gören ve kullanan anlayışın, uzun süre, farklılıkları zenginlik olarak kabul eden, hür düşünceyi esas alan gerçek üniversite ortamının oluşmasına mani olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, üniversitenin fikirlerin etiketlendiği, zararlı-yararlı diye ayrıma tabi tutulduğu bir yer olmaması gerektiğini belirterek, "Gençlerimize ideolojinin deli gömleği giydirilmemelidir. Bunu başarmak saygıdeğer hocalarımın herhalde en önemli görevidir ” dedi.

“Kendi içinde çoğulculuğu sağlayamamış, özgür düşünceyi hazmedememiş bir üniversite yapısının özgün üretimde bulunabilmesi mümkün değildir" diyen Başbakan Erdoğan, üniversitenin kendi içine kapanmaması, dış dünyaya açık olması, toplumla irtibatını sıkı tutması gerektiğini söyledi.


ÜNİVERSİTELER OLABİLDİĞİ KADAR GENİŞ FİKİR YELPAZESİNE ZEMİN OLUŞTURMALI


Başbakan Erdoğan " Üniversitede fikirlerin çarpışmasından, yarışmasından hakikat ortaya çıkmalı. Müsademe-i efkardan barika-i hakikat doğar. Bunu yakalamak durumundayız. Bunların bir bölümü kütüphane arşivlerinde kalır. Ama bir bölümü de toplumun önünde yepyeni ufuklar açar, insanlığın ortak değerlerine katkıda bulunur. İşte o düşünceleri, o teknikleri, o yenilikleri bulmak için, üniversitelerin olabildiği kadar geniş bir fikir yelpazesine zemin oluşturması şarttır.” diye konuştu.


ÇOCUKLARIMIZA LÜTFEN İNANALIM


5.5 yaşında eğitime başlanmasına yönelik eleştirilere de değinen Başbakan Erdoğan, "Ben biliyorum ki her canlı anne karnında eğitim almaya başlıyor. Beslenme eğitimini orada almaya başlıyor canlı. O beslenme kabiliyetini alan canlı, kusura bakmayın ama işin öğretim seviyesini aşmış kendi kendine besleniyor. Bir yavru nasıl emebileceğini biliyor. Hemen oradan bakıyorsunuz güç alıyor ve hayata bakış her gün her ay her sene artarak gelişiyor. Onun için de çocuklarımıza gençlerimize lütfen inanalım" dedi.


2071 hedefini de tekrarlayan Başbakan Erdoğan, "Torunum için de söylüyorum. Onları da inşallah Sultan Alparslan’dan başlayan bir süreç olarak 2071’e hazırlıyoruz. Birileri çıkıp, bu başbakan ne diyor? Nereden görecek 2071’i diyebilir? Aslolan benim görmem değil, onu yetiştirebilecek nesli yaratmak" diye konuştu.


GELECEĞİ KURMANIN PEŞİNDEYİZ


Günü kurtarmanın değil geleceği kurmanın peşinde olduklarını belirten Erdoğan, Türkiye'nin geçmiş dönemlerinden gelen kronik sorunlarını çözmek için değişimci anlayışı, reformcu anlayışı öne çıkardıklarıı söyledi. Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, Başbakan Erdoğan'a  “fahri doktor” unvanını takdim etti.


TY (FOTOĞRAF)