Eskişehir Atatürk Stadyumu'nda düzenlenen Ak parti Eskişehir 4'üncü Olağan Kongresi'ne Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Orman Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile çok sayıda kişi katıldı. Kongrede konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 81'inci il kongresini Eskişehir'de yaparak sonlandırdıklarını, büyük kongrelerini 30 Eylül'de yapacaklarını söyledi. Erdoğan, "Makam kavgası, koltuk kavgası yapmadık. Kongrelerimizi bir şölen, bir bayram havasına kavuşturduk" dedi.

2001 yılında bir otelde bir salon dolusu arkadaşlarıyla çıktıkları yolda şimdi stadyumlarda olduklarını belirten Başbakan Erdoğan, ilk seçimlerde yüzde 34.5, ikincisinde yüzde 47 oy aldıklarını, son seçimlerde ise oylarını yüzde 50'ye ulaştırdıklarını kaydetti. İktidara geldiklerinde finans sektörünün çökmüş olduğunu söyleyen Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2001 yılında ülkenin kolu kanadı kırılmış, ülkenin umutları söndürülmüştü. Karamsarlık, kötümserlik ülkeye karabasan gibi çökmüştü. Kim vardı o zaman iktidarda. DSP, ANAP, MHP. Neydi durum. Finans sektörü çökmüştü. Hepsi görev zararı yazıyordu. O zamanlar görev zararı yazan Ziraat Bankası şu anda Türkiye'nin bir numarası. O zamanda Ziraat Bankası yüzde 59 faizle benim çiftçime kredi veriyordu. Şimdi Ziraat Bankası yüzde 1-5 arası kredi veriyor. Artık Ziraat Bankası da Halk Bankası da bu bankalar dimdik ayakta."

IMF'YE 5 MİLYAR DOLAR AKTARDIK

İktidara geldiklerinde Türkiye'nin IMF'ye 23.5 milyar dolar borçlu olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Şimdi 1.7 milyar dolar borcumuz var. IMF bizden para istedi. Biz de IMF'ye 5 milyar dolar aktardık. Artık Türkiye alan el değil, veren el oldu. Biz aynı zamanda IMF'nin de ortağıyız. Merkez Bankası'nın döviz rezervi 27 milyar dolardı. Bugün 97.5 milyar dolar var kasada. Yolsuzlukların olduğu hükümetlerde o haller oluyor, yolsuzlukların olmadığı AK Parti hükümetinde bunlar oluyor" diye konuştu.

CHP'nin son yapılan seçimler öncesinde BDP ile anlaşıp Hakkari'de miting yaptığını, bu mitingde Kemal Kılıçdaroğlu'nun Türk Bayrağı olmadan konuştuğunu söyleyen Başbakan Erdoğan, "Biz, tek millet, tek bayrakta bugüne kadar taviz vermedik. Üzerimize geldiler hepsini püskürttük. Bölücü terör örgütü AK Parti teşkilatlarına saldırıyor. Başka partilere değil. Çünkü terör örgütünün tek korkusu AK Parti" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, darbelerin artık Türkiye'nin ayağına pranga olmayacağını söyledi. Erdoğan, "Demokrasi kesintiye uğramayacak, haklar geriye gitmeyecek, ekonomi daralmayacak, istikrarla büyüyecek, barış-dostluk mesajları her zaman egemen olarak bu ülkede varlığını sürdürecek. Doğu, batı, kuzey, güney kardeşlik içinde büyüyecek. Türkiye büyüyecek" diye konuştu.

SON KEZ GENEL BAŞKANLIĞA ADAY OLACAK

AK Parti'nin milletin partisi olduğunu ifade eden Erdoğan, partilerinin çatısında milletin her ferdi için yer olduğunu söyledi. Gençlere siyasetçilerin güvenilir olduğunu göstermek gerektiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan 30 Eylül'de yapılacak büyük kongrede kendisinin son kez genel başkanlığa aday olacağını belirterek şunları söyledi:

"Milletin her bir ferdi için AK Pati çatısı altında yer vardır. Bu partide hiçbir zaman ben olmadık her zaman biz olduk. Recep Tayip Erdoğan fanidir. Her yaradılan gibi o da ölümlüdür. Şahsım olarak başbakan, genel başkan sıfatının yanında bu davanın bir neferi olmayı yüreğimde hissettim. Milletimiz, parti teşkilatım bize nerede görev verirse oradayız. Bizim Türkiye'nin gençliğe bir şeyler göstermemiz gerekir. Bu ülkede siyasetin siyasetçinin güvenilir olduğunu göstermemiz gerekir. Siyasetin temiz olduğunu bizim ispat etmemiz, siyasetçinin sözünün eri olduğunu bizim oraya koymamız gerekiyor. İşte Türk siyasetinde bu yolu biz açtık. Verdiğimiz sözün gereği olarak biz üçüncü dönem ve son kez milletvekili seçildik. Bundan sonra bir dönem ara verilecek. 30 Eylül'de büyük kongrede düzenleme yerini bulacak. Dördüncü ve son kez genel başkanlığına aday olacağız. Öyle genel başkanlar geldi ki her şeyin en iyisini daima kendilerinin yapacağını sandılar. Bu ülkeye öyle yönetimler geldi ki, oturdukları koltukları tapulu malı sandılar. Bu ülkenin pırıl pırıl gençleri var, tecrübeli kararlı azimli evlatları var. Fırsat bekleyenlere, imkan bekleyenlere imkan tanıyacağız."

Başbakan Erdoğan helallik istedi, "Hakkınızı helal edin" dedi. Erdoğan, Eskişehir'in 2013 yılında Türk Dünyası'nın Kültür Başkenti olacağını söyledi. Erdoğan konuşmasının ardından stadyumda tribünlerde oturan partilileri selamladı, tribünlere kırmızı karanfiller attı. Erdoğan ardından Vilayet Meydanı'nda düzenlenen törende 26 yerin toplu açılışını yapıktan sonra Eskişehir'den havayolu ile ayrıldı.

2 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Eskişehir'e gelişi nedeniyle kentte geniş güvenlik önlemleri alındı. Stadyum ve Valilik etrafı ile geçiş güzergahı üzerindeki çöp kutuları ve konteynırları kaldırıldı. Çevre illerden takviye polisler geldi. 2 bini aşkın polis görev aldı.

Erdoğan'ın kongrenin yapılacağı Atatürk Stadyumu'na gelişi sırasında Vişnalik Mahallesi Öğretmenler Caddesi'ndeki tramvay durağında "Suriye'yle savaş emekçilerin değil AKP'nin çıkarınadır" yazılı pankartı açıp "Katil ABD işbirlikçi AKP" şeklinde slogan atan Ezilenlerin Sosyalist Partisi üyesi 2 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

KA,HT,SK (EK/SSA) (FOTOĞRAF)