KÜRESEL VİCDANI UYANDIRALIM


"Her birimiz küresel vicdanın bir parçasıyız" diyen Başbakan Erdoğan, "Küresel vicdanı uyandırmak zorundayız. Çocukların ailelerini, ırklarını, ülkelerini, inançlarını seçme özgürlükleri yoktur. Onun için her bir çocuk ailesinin olduğu kadar insanlığın bir üyesidir. Libya'da öldürülen çocuklar, Libyalı çocuklar olduğu kadar bizim de çocuklarımızdır. Norveç'te öldürülen gençler bizim de çocuklarımızdır" dedi.


YARISI ÇOCUK 110 İNSAN BİR MAHALLE İÇİNDE YOK EDİLDİ


İsim vermeden Suriye yönetimini eleştiren Başbakan Erdoğan, "Bakıyorsunuz devletler tanklarını toplarını, en ahır silahlarını hak talep eden kendi vatandaşlarına yöneltiyor ve bir mahalle içinde yarısı çocuk 110 insanı aynı anda yok ediyor. Gerekçe ne? Çünkü yönetimin kendilerine yaptığı zülme razı olmamak.Yönetime kayıtsız şartsız teslim olmamak. Hak istiyorlar, Özgürlük istiyorlar.İnsanca yaşamak istiyorlar. Bu talepler karşısında çoluk çocuk demeden, bir mahalle içinde adeta imha ediliyorlar" diye konuştu.


"İYİLER KAZANACAKTIR"


Zulme rıza göstermenin zulüm, zalimlerin yanında yer almanın zalimlere benzemek olacağını belirten Erdoğan, "Gelecekte de sadece iyiler kazanacaktır. Hak ve hukuk kaybeden olmayacaktır" diye konuştu.


MALİ SORUNLARI ÇÖZELİM


Medeniyetler ittifakının mali olarak gönüllü katkılara ayakta durduğunu hatırlatan Başbakan Erdoğan, "Finansman temeller yetersiz kaldı. Şimdi hep birlikte bu sorunu aşacağız. Bugünkü toplantımız bu mali mekanizma kapsamındaki ilk konferanstır. Başından beri medeniyetler ittifakının bağışçıları arasında yer aldık. Biz ittifakı her şekilde destekledik, destekliyoruz. Sizlerin de ittifakı besleyeceğine eminim. Bu toplantıdan çok daha güçlü olarak çıkacağına inancım tamdı" dedi.



BM GENEL SEKRETERİ MOON: DÜNYANIN İSTEDİĞİ HALE GELMESİNİ İSTİYORUZ


Başbakanın ardından kürsüye BM Genel Sekreteri Banki Moon çıktı. Türkiye ile birlikte Medeniyetler ittifakının eş başkanlığını yapan İspanya toplantıda hükümet komiseri düzeyinde temsil edildiği halde, Moon konuşmasının hitap kısmında "Sayın İspanya dışişleri bakanı" demesi dikkat çekti. "Dünyanın isteğimiz hale gelmesini istiyoruz. Ekonomik kriz buna izin vermiyor" diyen Moon, "Kriz bizi de etkiliyor. Düşük kaynaklarla daha çok şey yapmaya çalışıyoruz. Bizim önümüzdeki en büyük zorluk, bu soylu hedeflerimizden nasıl bahsettiğimiz değil, yardıma ihtiyacı olan insana yardım edip edemediğimizdir" diye konuştu.


MOON: SURİYE'DE YAŞANANLARI DÜNYAYA DUYURUYORUZ


BM Genel Sekreteri Moon da konuşmasının büyük bir bölümünde Suriye'deki gelişmelere değindi. Suriye'deki BM misyonunun bir ateşkesi elde etmeyi amaçladığını belirten Moon, "Bizim gözlemlerimiz, uluslararası toplumun gözüdür. Biz oradaki şiddeti bütün dünyaya duyurmak istiyoruz. Geçtiğimiz Cuma günkü katliamdan sonra ,karşı konulamayacak kanıtları dünyaya sunduk. En önemli hedefimiz siyasi bir çözüme ulaşmaktır. BM sadece masumların katlını izlemek üzere Suriye'de bulunmamaktadır. Bu vahşete şahitlik etmek için orada bulunmuyoruz" dedi.


BM GENEL SEKRETERİ MOON SURİYE'DE YAŞANANLARI YUGOSLAVYA'YA BENZETTİ


BM Özel Temsilci Annan'ın da artık bardağın taşmak üzere olduğunu söylediğini hatırlatan Moon, "Benim Suriye yönetiminden istediğim sözlerini yerine getirmesidir. Bu kadar zor zamanlarda insanı kapasiteye çok daha fazla ihtiyacımız var. Sesimizi daha fazla çıkarmalıyız. Suriye'de Eski bir tiranlık gücü elinde bulundurmaya çalışıyor. Rejim halkını tehdit etmekte. Tıpkı 20 yıl önce Yugoslavya'da olduğu gibi" ifadesini kullandı.