Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl ocak ayında eşi Emine ve kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte Güneysu İlçesi'ne 9 kilometre uzaklıktaki Kıbledağı'ndaki Ayane Camii'ni ziyaret etmiş, bu alanda kent ormanı projesi ile yeni bir cami yapılmasını istemişti. Harekete geçen Güneysu Belediyesi ile Çevre ve Orman Bakanlığı yetkilileri bölgede kent ormanı projesini tamamladı, dağın zirvesinin düzleştirilerek genişletilmesinin ardından da yapılacak yeni cami projesi için çalışma başlattı.

Güneysu Kaymakamı Gökmen Çiçek, turizme kazandırılan bölgeye ziyaretçilerin gelip oturabilecekleri çardaklar, piknik alanları ve çocukların oynayabileceği alanlar yapıldığını belirterek, Ramazan ayı boyunca insanların iftarlarını açmak için bölgeye geleceğini söyledi. Çiçek, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan, bölgeyi ziyaretlerinde Kıbledağı zirvesinde yer alan cami ve çevresinin kent ormanı yapılmasını istemişti. Kıbledağı ve çevresi yeniden şekillendi. Eski caminin yerine de daha büyük ve kullanışlı, yine bölge halkının ihtiyaçlarına cevap verebilecek modern cami inşaatımız bir ay içerisinde başlayacak" dedi.

AYANE CAMİİ

Rize'nin Güneysu İlçesi Kıbledağı Köyü'nde bulunan Ayane Camii, Karadeniz Bölgesi'nin en yüksekte yer alan camilerinden biri olma özelliğini taşıyor. Denizden yaklaşık 1200 metre yükseklikte bulunan cami, yörede Kıbledağı Camii olarak da adlandırılıyor. Çevre köylerden getirilen elektrik bağlantısı ile içerisinde kimse olmasa da sabaha kadar ışığı açık tutulan cami bu şekli birçok bölgeden fark edilebiliyor. 1910 yılında Salarhalı Sabit adlı bir imam tarafından kesme taştan inşa edildiği bilinen cami, 1963 yılında da restore edildi.



MK(TM/CK)