Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından çalışmaları yapılan ve bir 'kamu hedefi' haline gelen 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefinin stratejisini kuran, 'Balanced Scorcard 'metodolojisinin mucidi Harvard Üniversitesi'nden Prof. Robert Kaplan, '500 Milyar Dolar İhracat Hedefiyle 2023'e Giderken Değer Yaratmak ve Liderlik' konferanslarından ilkini Ankara'da verdi.Konferans öncesi düzenlenen, 2011 yılı ihracat şampiyonları ödül törenine, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi katıldı.

En fazla ihracat yapan ilk 10 firma ve 26 ayrı sektörün en fazla ihracat yapan firmalarına ödüllerini Başbakan Erdoğan verdi. Törende konuşan Başbakan Erdoğan, 2023 hedeflerini detaylandırarak bir takvime bağladıklarını söyledi. "Kararlı bir şekilde 2023'e yürüyoruz. 2023 ihracat hedefimize çok başarılı bir yol haritasıyla ilerliyoruz" diye konuşan Erdoğan, konunun artık milli bir mesele olduğunu ifade etti. Erdoğan, özellikle stratejik alanlara ekstra bir önem verdiklerini belirterek, "500 milyar ihracat hedefine inanan TİM'e teşekkür ediyorum" diye konuştu.

SİVİL TOPLUM PROJESİNE BAŞBAKANLIK DESTEĞİ

Ekonomi Bakanı Zafer çağlayan ise konuşmasında uzun vadeli yol haritalarının belirlendiğini hatırlatarak, "9-10 yıl öncesine kadar 10 günlük bir planlama bile yapılamıyordu" dedi. Türkiye'nin katma değeri yüksek ihracat ürünlerine yönelik çalışmalarını büyük bir hızla sürdürdüğüne dikkat çene Çağlayan, "İlk defa TİM gibi bir sivil toplum kuruluşunun ortaya koyduğu bir hedef Başbakanlık tarafından destekleniyor" dedi.

"BAŞBAKANIMIZ İHRACATA DA LİDERLİK EDECEK"

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de konuşmasında hem 2023 stratejisini oluşturan ekibin lideri olan Robert Kaplan'ın Türkiye'de olmasının hem de 2011 yılı ihracat şampiyonlarının ödüllendirilmesinin önemine dikkat çekti. "Bugün burada Türkiye ihracatının planlama gücünü ve bir sivil toplum projesinin nasıl bir kamu projesi haline gelmekte olduğunu konuşacağız" diye konuşan Büyükekşi, 2023 projesini, 3 aşamada 4'er yıllık vizyonlar ile "Atılım- Yatırım ve Liderlik" şeklinde dönemlere ayırdıklarını söyledi.

Büyükekşi, tüm aşamaları planlanan stratejinin bir 'iş lideri'ne ihtiyacı olduğunu vurgulayarak Başbakan Erdoğan'ın bu özelliğe ziyadesiyle sahip olduğunu belirtti. "Başbakanımızın talimatıyla bir kamu projesi haline gelen 2023 hedefimizin, Yüksek Planlama Kurulu gündemine alınmasını bekliyoruz" diyen Büyükekşi, Türkiye'nin kısa süre içinde ihracat, tasarım, markalaşma, inovasyon ve AR-GE alanında liderliğe yürüyeceğini ekledi.

İHRACATIN ŞAMPİYONU TÜRKİYE PETROL RAFİNERİLERİ

TİM, 2011 yılında en fazla ihracat yapan ilk 10 firma ve 26 ayrı ihracatçı sektörün birincilerini de açıkladı. Buna göre en fazla ihracat yapan ilk 10 firma şöyle sıralandı:

1-Türkiye Petrol Rafinerileri

2-Ford Otomotiv

3-Oyak Renault Otomotiv

4-Vestel Dış Ticaret

5-Tofaş Türk Otomotiv

6-Arçelik

7-Toyota Otomotiv

8-Kibar Dış Ticaret

9-Habaş

10- İçdaş Çelik Sanayi



DHA(MV/İD)