YETKİLER BELLİ

29 Ekim Cumhuriyet kutlamalarında yaşanan yetki tartışmalarına ilişkin bir soruya Başbakan Erdoğan yetkilerin belli olduğunu tekrarlayarak, "Gerek şahsımın gerekse Cumhurbaşkanımızın yaptığı açıklamalara baktığımızda aynı şeyleri söylediğimiz ortaya çıkar. Ben havaalanında şunu söyledim. Gerek Cumhurbaşkanının gerek Başbakanın yetkileri bellidir. AK Parti iktidarını zora düşürme gayreti içerisinde olanlar Cumhurbaşkanı ile Başbakanı birbirine düşüremezler. Bunun için boşuna gayret etmeyin. Türk medyası maalesef, bir kısmı tabii... Bu işe çok tevessül ediyor. Hala da bunun gayreti içerisinde. Ama boşuna yoruluyorlar. Yorulmayın. Meclis başkanımızın da açıklaması bildiğiniz gibi bizim bir tezimiz var. Bu tez nedir? Başkanlık, yarı başkanlık veya partili cumhurbaşkanlığı sistemi tezimizdir. Bunların her üçünden herhangi birinin, tercih edilmesi halkımızın burada iradesini ortaya koymak suretiyle... Partili bir cumhurbaşkanını seçmiş olması bu ülkede bazı sıkıntıları kendiliğinden ortadan kaldırır" dedi.

YA SİYASET YAPARSIN YA KANDİL’E ÇIKARSIN

BDP'liler için hazırlanan fezleke hakında konuşan Erdoğan, "Ben Parlamento içerisindeki bir siyasi partinin genel başkanının bu tür açıklamalarını artık anlamakta zorlanmıyorum. Çünkü adeta bölücü terör örgütünün uzantısı bir insan diliyle zaten konuşuyor. Eylemlerinin radikalleşeceğini söyleyen kişi, şu anda zaten ülkemizde çocuklarımızın, gençlerimizin okuduğu okulları gördüğünüz gibi tehdit edecek kadar ileri gitmişler. Bunların ne demokrasiden ne özgürlüklerden nasipleri yok. Hakkari'de üniversite açıyorsunuz, bu üniversiteyi yakmaya teşebbüs edecek kadar bunlar insanlıktan nasibini almamış tiplerdir. Radikalleşecek de ne yapacaksın? Atacağın her türlü adımın karşılığı aynı şekilde bulacaksın. Ya Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde siyaset yaparsın. Ya da Kandil'e çıkarsın. Fezleke önümüze geldiğinde, içeriğine bakarız, daha öncede söylediğim gibi gereğini de yaparız" dedi.

ÖLÜM ORUCU BİTMİŞTİR

Hapishanelerdeki açlık grevlerini değerlendiren Başbakan Erdoğan, "Gerek bakanlığımız, gerek Sağlık Bakanlığımız, her türlü tedbirini almıştır. Ölüm orucuyla alakalı olarak o bitmiştir. Öyle bir şey yok şu anda. Açlık grevini teşvik edenler de 'kuzu kebap partilerinde' günlerini tüketmeye devam ediyorlar" dedi.

HEDEF 1 MİLYAR DOLAR

Moldova ile olan ticaretin ilerlediğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Aramızdaki ticaret hacmi 450 milyon dolar. Yıl sonuna kadar temennimiz 500 milyon dolara çıkaralım. 2015'e kadar da bunu 1 milyar dolara ulaştıralım. Bu bakımdan Serbest Ticaret Anlaşması hususunda bakanlarımıza gerekli talimatı verdik" diye konuştu. Başbakan Erdoğan ayrıca Moldova Cumhuriyeti Başbakanı Vladimir Filat ile olan görüşmelerinde Suriye’deki konuları değerlendirme imkanı bulduklarını dile getirdi.

TÜRKİYE BÖLGESİNDE LİDER BİR ÜLKE

Moldova Cumhuriyeti Başbakanı Vladimir Filat da yaptığı konuşmada Türkiye ile olan ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İki ülke arasındaki ilişkiler çok iyi düzeyde. Bugün imzaladığımız anlaşmalarla aramızdaki hukuki zemin daha da güçlenmiştir. Vizelerin kaldırılmasıyla iki ülke arasındaki ziyaret artacak. İki ülke arasındaki ekonomik hedefleri gerçekleştirebilecek güçteyiz. Türkiye bölgesinde lider bir ülke" diye konuştu.

HT (SSA)