Kudüs Üniversitesi'nin 'İnsan ve Toplum Bilimleri Fahri Doktora' unvanı Rixos Otel'de düzenlenen törenle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a verildi. Başbakan Erdoğan konuşmasına, "Kadim dostumuz, Filistin davasının yorulmak bilmeyen Lideri, Sayın Başkan Abbas'ı ve heyetindeki kardeşlerimizi bir kez daha ülkemizde görmekten duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum" şeklinde başladı.

Kudüs'ün küresel barış ve uyum merkezi haline gelmesini arzuladıklarını belirten Başbakan Erdoğan şunları söyledi: "Birçoklarının unuttuğu bu noktayı bugün Sultan Süleyman Han'ın inşa ettirdiği Kudüs eski şehrinin duvarlarında bulunan, ayrıca Yafa Kapısı olarak da adlandırılan Halilürrahman Kapısı'nın girizgah kitabesi bize hatırlatıyor. Bu kapıdan şehre girenlerin okuyabileceği kitabeye Kelime-i Tevhid'in yanı sıra Osmanlı hoşgörüsünün bir göstergesi olarak şehrin üç semavi din içinde taşıdığı öneme binaen İbrahim Halilullah ifadesi ebediyete kadar kazınmıştır. Bu durum bugün de aynen geçerli olan bakış açımızı yansıtmaktadır. Bu kutsal şehirde Filistinli kardeşlerinin ne zaman canı yansa, halkımızın da bilesiniz ki, canı yanmıştır. Bu dün de böyle olmuştur, bugün de böyledir. Barış ve huzur ortamının yeniden tesis edilmesi Kudüs'ün bir küresel barış ve uyum merkezi haline gelmesi en temel ve samimi arzumuzdur. Bu görünümün bizlere verdiği mesaj dini ve kültürel mirasımızın ortaklaşa korunması, şehrin tek bir din ve millet zaviyesinden yeni ve suni bir düzenlemeye maruz bırakılmamasıdır. Şu anda İsrail'in yapmak istediği burdur. Buna müsaade etmek asla mümkün değildir. Buna ne İslam dünyası müsaade edebilir, ne de Hıristiyan dünyası müsaade edebilir. İsrail izlemekte olduğu politikalarla Kudüs'ün binlerce yıllık Müslüman ve Hristiyan tarihi ile Filistin geçmişini silme çabasındadır."

ABBAS: "FİLİSTİN HALKI TÜRKİYE'NİN DESTEĞİNİ ASLA UNUTMAYACAKTIR"

Törende konuşan Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Bölgede barış için İsrail işgalinin sona ermesi gerektiğini belirtirken, "Filistin, Kudüs olmadan, başkenti Kudüs olmadan bir anlam ifade etmez. İsrail'in işgali ne kadar ilerlerse ilerlesin biz davamıza devam edeceğiz. İşgal ne kadar ilerlerse ilerlesin biz davamıza devam edeceğiz. İsrail işgaline ve yerleşim yerlerini genişletmeye devam ederse barış kapısını kapatacaktır" diye konuştu.

Filistinlilerin, Türkiye'nin desteğini unutmayacaklarını kaydeden Abbas, "Kardeşim Sayın Erdoğan'a ilgisinden dolayı en içten takdirlerimi sunuyorum. Filistin halkı Türkiye'nin desteğini asla unutmayacaktır. Filistinliler Mavi Marmara şehitlerini asla unutmayacaklardır. Onlar Gazze'deki ambargoyu durdurmak için şehit oldular. Bizler İsrail cezaevlerindeki Filistinliler için yaptıklarınızı asla unutmayacağız. Gazze'de yaralananların Türkiye'de tedavi edilmesini asla unutmayacağız. Filistin halkına verdiğiniz maddi, manevi ve diplomatik desteği asla unutmayacağız" dedi.

 

(GD/RT)