" O ZAMANKİ ÜNİVERSİTE YÖNETİMİ BANA HENDEK ATLATTI "

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Sarıyer - Çayırbaşı tünelinin açılış öncesi yaptığı konuşmada, "İstanbul'un yedi tepesine yedi tünel anlayışıyla bu yola çıkmıştık. Projemizin ikincisini de bugün hizmete açıyoruz. Zira bizim temel değişmez bir ilkemiz var. Ne aldatan olacağız ne aldanan olacağız. Biz yaparız birileri bakar. Onların zaten yapmak diye de bir derdi yok. Biz üretiriz diğerleri laf üretir farkımız bu. Bu projenin ilk etabı Kağıthane - Piyalepaşa tünelini 2009 yılının Mart ayında yine İstanbullu hemşehrilerimizle açmıştık. O zaman kimi gördüysek bize ' Gerçekten çok farklı bir mutluluk. Zira Kağıthane'den ben iki dakikada Dolmabahçe'ye gelebileceğimi aklımın ucundan geçirmiyorduk. Siz bize bu mutluluğu yaşattınız. Bize bugünleri gösterdiniz ' dediler " diye konuştu. Zaman zaman kıskançlığın olduğuna dikkat çeken Erdoğan, " Ülkemizde bir şey var. Bu çok sıkıntılı. Bu sadece siyasetçide değil. Siyasetin dışında da var. Bizi kıskançlık öldürüyor. Birileri birşey yapamıyorsa, yapanın attığı adımın da önünde duruyorlar. Derdimiz neydi biliyor musun ? Bugün burada onu söylemek istiyorum. Derdimiz aslında Taksim'den geçen metroyu Maslak'taki İTÜ kampüsünde çıkarmaktı. Orada bir triyaj alanı oluşturalım demiştik. İSKİ'nin orada devasa bir yeri vardı. Biz yerin altında olmaya kotundan da istifade etmek suretiyle açığa çıkacak vagonların bakımını yapacağımız bir alan vardı. Ne yazık ki o zamanın üniversite yönetimi inanır mısınız bana hendek atlattı. Bize onu yaptırtmadı. Bu da olmazsa olmaz birşeydi. Mecburen sanayi mahallesinin orada yerin altında triyaj alanı yapmak durumunda kaldık ki o da bize 250 milyon liraya maloldu. Bu tür şeylerle uğraşıyoruz. Biz bu ülkenin kurumları olarak bu ülkenin evlatları olarak bu devletin birimleri olarak birbirimizle dayanışma halinde olmazsak kiminle dayanışma halinde olacağız ? " diye sordu.


" BU KÖPRÜLER TAMİR BAKIM OLMAYACAK MI ? "

Başbakan Erdoğan, Sarıyer -Çayırbaşı tüneliyle ulaşımın daha da kolay olacağına işaret ederek, " Bu tünelle birlikte Hacıosman bayırından Kilyos caddesine ulaşmak isteyen sürücülerimiz 21 saatlik yolu 5 dakikada katedecek " dedi. Erdoğan, konuşmasında Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki tamir çalışmalarıyla ilgili eleştirilere de değindi. Erdoğan, " Hani şimdi ulaşımda kolaylık deniliyor ya. Burada iki ay köprülerin tamiriyle alakalı bir adım atıldı. Yazılı ve görsel medyanın kopardığı kıyameti biliyorsunuz. Bu toplumu moralize etmeleri gerekirken karşıt güçlerle birlikte demoralize etmenin gayreti içine giriyorlar. Bu köprüler tamir bakım olmayacak mı ? Bu bakımlar yapılmasın diye bir felaketle karşı karşıya kalacak olursak o zaman ne diyeceksiniz ? O zaman da teneke takıp çalacaksınız. Bunlar olacak. Bunun için de en uygun mevsim ne zaman ? Yaz. Neden ? Okullar kapalı. Bu süre içinde bunu süratle yapalım dedik. Birçok kulp taktılar. Şu anda bitti okullarla beraber bu sıkıntı aşılıyor " dedi. Erdoğan köprülerde KGS'nin de kaldırılacağını söyleyerek, " Bu ayın 17' sinden itibaren köprülerde KGS' yi de kaldırıyoruz. Tamamen HGS sistemine geçiyoruz. Gişelerde durmak olmayacak. Üçüncü köprüyü bitirdigimiz andan itibaren daha da rahatlayacağız. Köprünün ihalesi yapıldı. Çalışmalar başladı. Ağır vasıtaları FSM'den kaldırıp 3. köprüye sevk ediyoruz. Artık FSM ve birinci köprü ağır vasıtaların dğel şehir içinde araçların çalıştığı geçişler olacak. Marmaray başlayacak o da hizmete girecek toplu taşımada raylı sistemin vereceği hizmet var. 2015' te ise otomobil yani lastikli sistem dediğimiz Ahırkapı'dan ayhı şekilde Haydarpaşa'ya gelecek olan iki katlı tüpgeçit var. O da devreye girdiğinde bu geçişler bizi daha da rahatlatacak. Durmuyoruz çalışıyoruz " dedi.


" KADIKÖY'E GELDİĞİNDE KADIKKÖY - KARTAL ZİYARETİ YAPARSA İSABETLİ OLUR "

Konuşmasında ana muhalefet partisi CHP'ye eleştirilerde de bulunan Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Kartal - Kadıköy metro hattını kullanmaya davet etti. Erdoğan, " Cumhuriyet tarihi boyunca İstanbul'da yapılan kavşak ve yol yatırımlarının tin oplamından daha fazlasını şu son 8 yılda yaptık. Tabii bunlar rahatsız oluyorlar. Niye ? Cumhuriyet tarihi diyorsun sana sene edeceğimiz zaman rakam bilmiyorsun. Onun için böyle söylüyorum. Bir gerçeği ortaya koyuyorum. Yarın bu 8 yılda tarihe kaydedilecek ve yaklaşık 2 bin 940 milyon liraya maloan tünel ve bağlantı yollarıyla 131 milyon liraya malolan 20 kavşak ve yolun kdv'siyle beraber toplam maliyeti 432 milyon lira. Bunu yapan kim ? İstanbul Büyükşehir Belediyesi. Burada bir gerçeği söylemem lazım ana muhalefet zaman zaman bazı şeyler söylüyor. Söylemek durumundayım. ' İzmir ilimiz şöyle çalışıyor ' diyor. Önce bir defa bak metro nedir hafif metro nedir. Sayın genel başkan önce bunu bir öğren. Senin İzmirle ilgili anlattıkların metro değil. Bunlar hafif metrodur. Bunların maliyetini hesaplamaya gayret eden bazı milletvekillerin var onlara da söyle bu işin hesabı kitabı böyle yapılmaz. İzmir bu ulaşım sistemlerini yapamamıştır. Yapamadığı için Ulaştırma Bakanlığımızdan yardım istemiştir. Ben bakanımıza verdiğim talimatla oradaki raylı sistemlerde bakanlığımız devreye girmiş oradaki hizmetler beraber yürümüştür. Bunlardan bir tanesinin açılışını ana muhalafetin genel başkanıyla beraber yaptık. Bunlar hafif metro. Metro burada " dedi. Erdoğan, " Kadıköy - Kartal metrosunu hizmete açtık. Ana muhalefet genel başkanına tavsiye ederim. Kadıköy belediyesi kendi elinde. Kadıköy'e geldiğinde Kadıköy - Kartal ziyareti yaparsa isabetli olur. Hiç olmazsa metroyu görür. Burada bir seyahat etmesi oradaki lüks bir taşımacılığı görmesi bakımından iyi olur

Biz orası muhalefetin belediyesi diye bakmıyoruz. Burada benim halkım var. Biz hizmet siyaseti üretiyoruz " dedi. Zaman zaman metrobüsle ilgili eleştiriler geldiğini de hatırlatan Erdoğan, " Şimdi zaman zaman bir ufak kaza oluyor. Hemen ertesi gün yazılı ve görsel meday başlıyor vurmaya. Kaza oldu. Bunu hemen kalkıp da söylemenin ne anlamı var ? " diye sordu.


" DAĞDA SİYASET YAPMAK İSTEYENLER BUYURSUNLAR DAĞA ÇIKSINLAR "

Başbakan Erdoğan terör olaylarına da değindi. Konuşmasında BDP milletvekillerini eleştiren Erdoğan, " İki tercih var. Ya Kandil ya TBMM " dedi. Erdoğan, " Türkiye'nin bugün gündeminde olan sorunlarla bunların mahiyeti ve büyüklüğü on yıl önce gündeminde olan sıkıntılar arasında dağlar kadar fark var. Elbette her alandaki bunca güzel gelişme yanında yüreğimizi yakan sıkıntılarla da karşılaşıyoruz. Eksiklikler muhakkak vardır. Olmaması mümkün değil. Terör olaylarında hayatını kaybeden her kardeşimizin ardından milletçe gözyaşı döküyoruz. Bugün artık hiç şüpheye mahal bırakmayacak şekilde görümelidir ki terörle ilgili mücadele iktidarıyla muhalefetiyle tüm milletin mücadelesi olmalıdır. Türkiye'deki ekonomik gelişmelerden, özgürlüklerden rahatsız olanlar terörü bize karşı kullandıkları argüman haline dönüştürmüşlerdir. Güçlü bir Türkiye istemiyorlar güçlü Türkiye onları rahatsız ediyor. İsteseler de istemeseler de Türkiye bu hedefine er ya da geç ulaşacaktır " dedi. Konuşmasında BDP milletvekillerinin teröristlerle kucaklaşmasına da dikkat çeken Erdoğan, " Her türlü sorunun çözüm yeri demokratik siyaset alanıdır. Dağda siyaset yapmak isteyenler buyursunlar dağa çıksınlar. Teröristlerle kucaklaşanlar parlamentoda millet adına mücadele veremezler. Vermeye kalksalar da saygı göremezler. Zira iki tercih var ya Kandil ya TBMM eğer meclis diyorsan gel mücadeleni mecliste ver. O zaman seninle müzakere masasına oturacak iktidarı bulursun. Sen Kandil'in temsilcileriyle tokalaştım diyorsun. Ne tokalaşması ? Biz senin öpüşmeni de gördük. Merhaba eğer buysa biz yanlışız ve oradaki tabloyu benim milletim gördü değerlendirdi ve sizi oturtulması gereken yere oturttu. Biz bunları konuşacağız. Bunları 75 milyon vatandaşımızla Türküyle Kürdüyle Gürcüsüyle bütün vatandaşlarımıza anlatacağız. Bunların kirli yüzünü bunların hafıza kaybında ne varsa bunları açığa dökmek zorundayız. Onun için ben MHP ve CHP'ye sesleniyorum. Gelin teşkilatlarınızı ayağa kaldırın çalışsınlar. Tabela partisi olmayın. Halkın arasına karışın. Orada sadece Ak Parti olmamalı demokrasinin orada beraber mücedelesini verelim. ' Ben Ankara'da kalayım seçim zamanı şöyle bir uğrayayım ' Siyaset bu değil. Tabela partisi olmayacaksın. Normal zamanda gidin bakın kimseyi göremezsin " diye konuştu. Erdoğan, " Terör örgütü ve onun uzantısı bu ülkede ciddi manada kan kaybedecektir. Bizim silahla sindirmeyle terörle bu ülkede ayrılık göstermeye çalışan hiçkimseye hiçbir yapıya en küçük bir müsamağa yoktur. Olamaz. Biz siyaset yoluyla siyasetin meşru araçlarıyla herşeyin konuşulmasına taraftarız. Biz sivil toplum faaliyeti olarak yürütülen her çalışmaya saygı duyarız. İnşallah terör meselesinin de üstesinden geleceğiz buna canı gönülden inanıyorum " diye konuştu.


BAŞBAKAN'DAN AFYONKARAHİSAR'DAKİ PATLAMA YORUMLARINA ELEŞTİRİ

Afyonkarahisar'da meydana gelen patlamaya da değinen Başbakan Erdoğan, "Perşembe günkü olayla ilgili olarak, olay olduğu andan itibaren atılan başlıklar yapılan yorumlar...Sadece farklı senaryolarla biri emekli generali getiriyor kendi olmadığı sürede ne tür el bombaları ithal edilmiş bundan haberi yok. Kendi zamanında varolanlar üzerinden açıklamalar yapıyorlar. Vatandaşım da dinleyince sanıyor ki işin gerçeği bu. İşin gerçeği bu değil maalesef. Bazı emekli askerler geldikleri ocağa ihanet ediyorlar. Sizin göreviniz bu mu ? Bu topluma dezenformasyon olmuyor mu ? Bunlar bunu yapıyor. Bu ahlaki değildir bu vicdani değildir bu milletin gelecek ideallarine ket vurmaktır. Ben milletimizi bu noktada özellikle uyarmak istiyorum. Bazıları da bakıyorsunuz köşelerinde yapılan bazı hatalar varsa kasta mahsus yapıyorlar.Bekle dur bakalım. Bu işin incelemesi yapılacak. Hemen bir anda bir saatte netice bekliyorlar. Nerede var böyle bir netice ? Orada yangın sürüyor. Hemen değerlendirmelere başlamışlar. Onlar bir taraftan yorum yapıyorlar biz bir taraftan telaş içindeyiz. ' Havadan söndürme işlemlerini yapabilir miyiz ? ' diyoruz . Bunlar ne kadar yaralayabiliriz dertleri bu " şeklinde konuştu.


BAŞBAKAN ŞOFÖR KOLTUĞUNDA TÜNELİ GEÇTİ

Konuşmasının sonunda İstanbul'daki köprü ve yol çalışmalarına da değien Erdoğan, " İstanbul'un çeşitli bölgelerinde yaşanan sıkıntılar sona erdi. Ben halkımdan bizi bağışlamasını diliyorum. Özür gerekiyorsa özür diliyorum. Bunların yapılmasının gereğini hatırlatmayı da görev biliyorum. İstanbul'da yaptğımız çalışmaların zaman zaman külfetleri olabiliyor. Bu külfetlere katlanalım ki daha rahat edelim " dedi. Ardından Başbakan Erdoğan, önce 20 kavşaktan 6'sını uydu bağlantısıyla hizmete açtı. Erdoğan daha sonra tören alanından çıkarak tünelin girişine ilerledi. Bu sırada Başbakan Erdoğan ile görüşmek isteyen bir kadınla vatandaşlar arasında sözlü tartışma yaşandı. Yaşanan tartışmaya Başbakan'ın korumaları müdahale etti. Erdoğan ise, bu sırada makam aracının şoför koltuğuna oturdu. Yanına İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ı da alan Başbakan Erdoğan, 2bin 25 metrelik Sarıyer - Çayırbaşı tüneli boyunca araç kullandı.


PK-TY (CT)