Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un ev sahipliğinde gerçekleştirilen törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Koç Holding Savunma Sanayii Grubu Başkanı ve Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen, Otokar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halil Ünver ve Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç katıldı.

DÜNYA SAVUNMA SANAYİİNDE ÜST BASAMAKLARA TAŞIYACAK

Altay tankının dünya savunma liginde üst basamaklara yükselme konusunda önemli katkılar sağlayacağını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasına şunları söyledi:

“Ülkemiz için, milletimiz ve savunma sanayimiz için büyük anlam veren ve adeta tarihe şahitlik etmekten büyük iftihar duyuyorum. Bizlere bu gururu yaşatan Milli Savunma Bakanlığımız, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Otokar ve projede yer alan tüm kuruluşlara teşekkür ediyorum. Bu projede yer alarak mühendis, işçilerimiz, tüm çalışanlara şahsım, ülkem, milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Savunma sanayimiz için bir adım atmıştık. Bugün adeta ete kemiğe dönerek sahneye çıkışına hep birlikte şahitlikk ediyor ve gururunu yaşıyoruz. Türkiye Altay projesi ile yüksek teknolojilerini bünyesinde barındıran ve üretebilen sınırlı sayıdaki ülkeler arasına giriyor. Dünya savunma liginde üst basamaklara yükselme konusunda önemli katkılar sağlayacaktır."

Altay tankı projesiyle ülkeye büyük yatırımlar sağlandığını da söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

BÜYÜK YATIRIMLARI ÜLKEMİZE KAZANDIRIYORUZ

"2008 yılında ilk imzayı atarken 78 aylık bir takvim belirlemiştik. Şu anda 46 aya ulaştık. Az önce proje ile ilgili detaylı bilgileri aldım. Yönetim kurulu başkanları ve gerekli mesai arkadaşlarım bunu daha öne çekme gayreti içerisinde olacaklarının ve birkaç yıl öne çekebilme müjdesini verdiler. Bu bizim için gerçekten çok önemli. Bu ülkemizin gücüne güç katacaktır. Altay tankının ilk prototipleri üzerinde 2013 boyunca testler yapılacak. Daha sonra nihai prototipler üretilecek. Daha sonra seri üretim faliyetleri de zaman kaybetmeksizin başlayacaktır. Gereken kararları zamanında alacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Altay projesi geliştirme faliyetleri için yurt içindeki kabiliyetler kullanılıyor. Otokar tesislerinde elektromanyetik güvenliğin test edileceği yansımasız oda kuruldu. Tank test pisti ülkemize kazandırıldı. Çevre şartları için iklimlendirme odası yapıldı. Makine Kimya Kırıkkale tesislerinde ısı işlem odaları kullanılmaya başlandı. Bu altyapı yatırımları askeri sivil ve bir çok projeye hizmet edebilecek kapasite ve donanıma sahip. Bir tankın üretimininin yanı sıra çok büyük yatırımları ülkemize kazandırıyoruz."

SAVUNMA SANAYİİNDE GEREKLİ ADIMLAR ŞU ANA KADAR NEDEN ATILMADI?

Savunma sanayinde gerekli adımların, gerekli yatırımların atılmadığını sorgulamak zorunda olduğunu söyleyen başbakan Erdoğan, “ Son yüzyıl içinde gerek 1'inci Dünya Savaşında, Kurtuluş savaşında yaşadıklarımızı düşünürsek bugün Altay tankının ne anlam ifade ettiğini daha iyi anlayacaksınız. Savaştıkları her cephede destan yazan komutanlarımız vardı. Sarıkamışta Mehmetçiğin üzerinde çöl kıyafetleri vardı. Askerin ayağında parçalanmış çarıktan başka bir şey yoktu. Koca bir tümen birkaç makineli tüfek ve sınırlı bir mermi ile aç bir şekilde modern ordulara karşı savaşmak zorunda kalıyordu. Medine’de Osmanlı Ordusu kuşatmada açlıktan ölmemek için çekirge yiyerek ayakta kalıyordu. Büyük dedemin de şehit olduğu Sarıkamış'ta askerlerimizi, açlık yokluk kadar, vücutlarını saran bit tüketiyordu. Avrupa ordularından uçak gelişmiş bir araç olarak kullanılırken, bizim zabitlerimiz dahi uçağı kendi üzerine bomba yağdırırken gördü" dedi. Başbakan Erdoğan şöyle devam etti:

GEREKLİ YATIRIMLARIN NEDEN YAPILMADIĞINI SORGULAMALIYIZ

"Kurtuluş savaşımız esnasında cephane gizlice Karadeniz sahillerine, Kastamonu İnebolu sahillerimize ulaşıp içerdeki cephelere ulaşıyordu. Kastamonu şehrine kadar Şerife Bacı cephanenin üzerine örttüğü yorgan kaldırılınca, kağnıda otların arasında çaputtan bir bebek ağlıyordu. Bu tank inanıyorum ki Şerife Bacı'nın da ve onun ruhlarını şad edecek bir anı taşıyor. Özeleştiriyi yapmak zorundayız. Şerife Bacının donarak şehit olduğu günden 81 yıl geçti. Savunma sanayinde gerekli adımların, gerekli yatırımların neden yapılmadığını sorgulamak zorundayız. Türkiyenin neden uçağı topunu tankını yapmaktan uzak tutulduğunu detaylı sorgulamak zorundayız. Rahmetli Nurettin Demirağ Türkiye'de yerli uçak sanayinin temellerini atıyor. Bakıyorsunuz gizli bir el atıyor. Yoksullukla şehit olan Mehmetçiklerimiz adına bunları sorgulamak zorundayız. Son 10 yılda savunma sanayinde önemli yol katettik. Türkiye milli piyade tüfeğini, kendi helikopterlerini üretir hale geldi. Sadece üretmekle kalmıyoruz. Dünyaya savunma sanayini ihraç ediyoruz. Eksiklerimiz yok mu? Var. Bunları da gidermek zorundayız. Tüm bu alanlarda gurur duyduğumuz işlerden biri insansız savaş uçağı üretimi. ABD ve İsrail'den sonra 3'üncü ülke konumuna yükseldik. Dünyanın her yerinde Göktürk 2 uydusunu da kısa bir süre içersinde uzaya göndereceğiz. Barışçıl dış politikamızla emniyet yatırımlarımızla, 2023 hedeflerimize doğru hızla yol alıyoruz. Milli imkanlarla geliştirdiğimiz savunma sistemleriyle ordumuzun gücüne güç kattık. Bundan sonraki günlerde desteğimizi sürdüreceğiz. Ürettiği sistemleri dost ve müttefik ülkelere ihraç eden ülke olarak emin adımlarla devam edeceğiz."

KOMŞULARIMIZLA HASMANE BİR TUTUMUMUZ YOK

Başbakan Erdoğan komşu ülkelerle hasmane bir tutum olmadığın belirterek bu konuyla ilgili olarak da şunları söyledi:

"Bizim ne komşumuz olan ülkelerde peşinen hasmane bir tutumumuz yok. Biz barışın sadece bir ülke için değil, tüm bölge için hayati bir önemde olduğunu düşünüyoruz. Ancak bizim iyi niyetimizi, bizim sağduyulu yaklaşımlarımızı hiç kimse pasiflik olarak, çekingenlik olarak algılamasın. Bizim de sabrımızın bir sınırı vardır. Kurulan tuzakların fakrındayız. Birilerinin çekmek istediği bataklığa girmeyiz. Barış güvenlik ve istikrar için gereken karşılığı vermekte biran bile tereddüt etmeyiz. Karmaşık ve ileri teknoloji ürünü planlanan takvime uygun olarak, hatta birkaç yıl önce gerçekleştirmesi bizi memnun ediyor. Önümüzdeki dönemde milli tank Altay'ı Silahlı Kuvvetlerimizin hizmetlerine sunulmasını planlıyoruz. Bir kez daha tüm kurumlarımızın Milli Savunma Bakanlığımızı yürekten tebrik ediyorum."

Konuşmalarının ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Altay firmanın alt yüklenici firmalarının yöneticilerine plaket verdi. Daha sonra Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, Altay tankı önünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a tankın maketini sundu.

BİR İLKE İMZA ATMANIN GURURUNU YAŞIYORUZ

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da milli tank Altay projesi ile bir ilke imza atmanın gururunu yaşadığını belirterek şöyle devam etti:

“Milli model tank üretim projesi Altay projesi ile bir ilke imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Türk savunma sanayi için bir milat bugün. Otokar’ın 20 yıla aşkın süredir Türk savunma sanayine yaptığı katkıya hep beraber şahit olduk. Otokar bugün tasarım ve ortaya koyduğu araçlar ile ününü yurt dışına taşımış ve gururumuz olmuştur. Simdi ise bu prestijli projesini sergilemektedir. Dünyanın en ana muhabere tankı olarak Silahlı Kuvvetlerimizin gücüne güç katacaktır. Uzmanlaşmanın teşvik edilmesi savunma sanayimizin daha iyi noktalara ulaşacağına inayorum. Sayın Başbakanım Altay tankı ile söz vermiştik. Altay takımı size vermiş olduğu sözü tutmak için Altay takımı canla başla çalışıyor. Ülkemiz için Altay’ın hayırlı ugurlu olmasını diliyorum.”

Otokar Yönetim Kurulu Başkanı Kudret Önen de “Bundan 52 ay önce yine burada sayın başbakanımızın huzurunda ilk imzaları atmıştık. Birinci etapta TSK'nın ihtiyaçlarını ve beklentilerine uygun bir ana muhabere tankı için kavramsal tasarım çalışmalarına başladık. Detay tasarım faliyetlerine devam ederken ilk prototipi üretmek için yatırımlar yaptık. Toplam 26 milyon dolarlık yatırımı gerçekleştirdik. Projenin son etabı ise seneye başlayacak. İki prototip daha gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

ALTAY'DAN MUHTEŞEM GÖSTERİ

Bugüne kadar yapılan testlerde 2000 km’den fazla yol katetmiş olan Altay'ın ilk prototipi, törene katılan ziyaretçilere Otokar’ın tank test pistinde özel bir gösteri yaptı. Yan eğim, kendi ekseni etrafında dönme, hız, ivmelenme, süspansiyon, stabilizasyon parkuru ve arazide sürüş gibi hareket kabiliyeti testlerinin yer aldığı gösteri büyük beğeni topladı.

ALTAY'IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

4 kişilik mürettebat, yeni nesil 1500 beygir gücünde güç grubu, 120 mm 55 kalibre ana silah, modüler kompozit zırh, yeni nesil atış kontrol sistemi, elektrikli top kule takat sistemi, komuta kontrol muhabere bilgi sistemi, muharebe sahası tanıma tanıtma sistemi, nükleer ve kimyasal tehdit algılama sistemi, yangın söndürme ve infilak bastırma sistemi, uzaktan kumandalı silah sistemi (12.7 ve 7.62 mm), kule makineli tüfeği, lazer uyarı sistemi, yaşam destek sistemi, KBRN koruması, 360 derece durumsal farkındalık sistemi bulunuyor.

500 MİLYON DOLARLIK BÜTÇE

İlk Türk milli tankının tasarımı, prototiplenmesi, testleri ve kalifikasyonu için yaklaşık 500 milyon dolarlık bir bütçe öngörülüyor. Altay tankının fizibilite çalışmaları 2005’te tamamlanıp, Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007’de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Müsteşarığınca proje ana yüklenicisi olarak Otokar belirlenmişti.

İSMİNİ KURTULUŞ SAVAŞINDAN ALDI

İsmini Kurtuluş Savaşı’nda 5'inci Süvari Kolordusu’na komuta eden Fahrettin Altay’dan alan milli tankın tasarım ve geliştirme dahil tüm fikri mülkiyet hakları Türkiye Cumhuriyeti’nin olacak.