Törene Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım da katıldı. Konuşmasında savunma kavramının altını özellikle çizmek istediğini belirten Başbakan Erdoğan, "Biz Türkiye olarak, Türk milleti olarak saldırı niyetinde değiliz. Biz barışı korumak, istiklalimizi korumak, Türkiye'ye, birlik ve bütünlüğümüze yönelik her tehdidi bertaraf etmek için, yani savunma için yatırım yapıyoruz" dedi. Türkiye'nin hiçbir ülkenin topraklarında asla ve asla gözü olmadığını, hiçbir ülkeye de hasmane tutum sergilemediğini, hiçbir ülkenin güvenliğini de asla ve asla tehdit etmediğini kaydetti.

'GEREKENİ YAPMAKTA ASLA TEREDDÜT ETMEYİZ'

Türkiye'nin başta komşuları olmak üzere dünyanın her ülkesinin, kendisinden emin olacağı bir devlet olduğunu ifade eden Erdoğan şöyle konuştu:

"Ancak bize yönelik hasmane tutumlara, bize yönelik saldırılara, tehditlere karşı da var olan gücümüzle aynı zamanda tarihimizden aldığımız güç ve ilhamla en sert şekilde karşılık verir, gerekeni yapmakta asla tereddüt etmeyiz. Biz her türlü terör örgütüne, illegal yapılanmaya, çeteye karşı amansız mücadele vermekte olan bir devletiz. Halkı nezdinde meşruiyetini yitirmiş çete devletlerine, halkına devlet terörü uygulayanlara ve Türkiye'nin büyüklüğünü test etmeye kalkanlara da hadlerini bildirmekten asla kaçınmayız."

'BÜYÜK DEVLETLERİN DÜŞMANLARI ÇOK OLUR'

Konuşmasında büyük devletlerin düşmanlarının çok olacağını da belirten Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uçağımıza, gemimize, askerimize, polisimize zaman zaman bayrağımıza yönelik alçakça saldırıları dış politikada bir zaaf olarak görenler, büyük devlet vizyonundan yoksun olanlardır. Büyüdükçe, geliştikçe, ilerledikçe belli çevreler Türkiye üzerine senaryolar üretecektir ve üretiyor. Allah'ın izniyle biz bunların hepsini aşacağız, hepsini bertaraf edeceğiz. Milletçe hep birlikte Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı 2023 hedeflerine kararlılıkla ilerleyecek ve dünyanın en güçlü 10 ülkesinden biri olduğumuzu ortaya koyacağız."



Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, dünyanın en eski, en tecrübeli ve en güçlü ordularından biri olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, "Dünyanın en güçlü ordularından birini biz, artık kendi yerli imalatımızla, kendi teknisyenlerimizle, kendi mühendislerimizle ve onların ortaya koyduğu eserlerle inşallah teçhiz ediyoruz" diye konuştu. Erdoğan, TUSAŞ'ın yöneticilerine, mühendislerine, teknisyenlerine ve bilim adamlarına yaşattıkları büyük gurur dolayısıyla teşekkür etti.

4 ASKERİN ŞEHİT EDİLMESİ

Eruh'ta 4 kahraman Türk askerinin teröristler tarafından şehit edildiğini hatırlatan Erdoğan, terörün çirkin yüzünü her fırsatta ve her durumda gösterdiğini ifade etti. Erdoğan, "Ama bir kez daha samimi bir inançla ifade ediyorum ki, Türkiye her geçen gün daha da artan siyasi, ekonomik, askeri gücüyle terör belasının üstesinden mutlaka ama mutlaka gelecektir. Nitekim bugün, burada katıldığım programlar kararlılığımızın en bariz göstergeleridir" dedi.


Başbakan Erdoğan, TUSAŞ'ın 40 yıl önce 'kendi uçağını kendin yap' kampanyası çerçevesinde kurulduğunu anımsatarak, 1980'li yıllara kadar TUSAŞ'ın beklenen atılımı yapamadığını, 1980'lerde yabancı uçakların lisanslı üretimine başlandığını, 2000'li yıllarda da montaj projelerinin tamamlanmasıyla TUSAŞ'ın neredeyse kapanma noktasına geldiğini belirtti. Erdoğan şöyle devam etti:

"2005 yılında biz TUSAŞ'ı adeta yeniden canlandırdık, ayağa kaldırdık. TAI'deki yabancı hisseleri satın aldık, bu milli havacılık şirketimizi yeniden yapılandırdık, milli teknolojiye dayalı havacılık projelerini ardı ardına başlattık. 1911 yılında iki ithal uçakla başlayan havacılık tarihimizde bugün artık kendi uçağını, kendi helikopterini, uydusunu imal eden bir seviyeye ulaşmış durumdayız. Şu anda ANKA uçağımızla bu alanda dünyadaki 3 ülkeden biri Türkiye'dir, ATAK helikopterleriyle, gözlem uydusu Göktürk ile aynı şekilde dünyada bu imalatı başarabilen birkaç ülkeden biri Türkiye'dir. Zırhlı araçlar ve savaş gemileri imalatıyla Türkiye, küresel ölçekte savunma sanayinde öne çıkan bir ülke konumuna gelmiştir. Bugünden itibaren artık havacılık alanında da Türkiye dünyanın önemli bir ülkesi olarak öne çıkıyor."

Başbakan Erdoğan, TUSAŞ'ın bu yıl dünyanın ilk 100 savunma şirketinden biri konumuna geldiğini, ASELSAN'ın son 3 yıldır kademe kademe yükselerek ilk 100 şirket arasındaki yerini muhafaza ettiğini vurguladı.

PİLOT MONTUYLA KOKPİTTE POZ

Başbakan Erdoğan daha sonra hangardan çıkarılan 'Türk Başlangıç ve Temel Eğitim Uçağı' HÜRKUŞ'un başına geldi. Burada pilot montu giyen Erdoğan, uçağa binerek poz verdi. Erdoğan, kokpitte uçakla ilgili olarak, "gayet güzel, gayet modern" dedi. Daha sonra kokpitten inen Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile birlikte basın mensuplarına poz verdi, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Erdoğan, HÜRKUŞ ile ilgili görüşlerinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Türkiye artık kendi özgün tasarımıyla uçağını üretmenin şu anda mutluluğu içerisinde. Bu uçağımızla birlikte ilk adımı atmış oluyoruz. Bunun yanında insansız hava aracı ANKA'yı yine bugün hep birlikte izledik, gördük. Hemen şurada da gördüğünüz gibi ATAK helikopterimiz var. ATAK helikopterimiz de şu anda seri üretime başlamış durumda. Böylece artık Türkiye savunma sanayinde çok çok önemli projelerini hayata geçiriyor."

AYLAR ÖNCESİNDEN PLANLANMIŞ TÖREN

Türkiye'nin kara ve denizde gerçekleştirdiği atılımlara da dikkati çeken Başbakan Erdoğan'a, HÜRKUŞ'un hangardan çıkarılması töreninin Türk jetinin düşürülmesinin ardından zamanlamasının dikkat çekici olduğu hatırlatıldı. Erdoğan, "Diğeriyle böyle bir tevafuk oldu diyebilirim. Yani bugünkü tören son iki, üç gün içerisinde ayarlanmış bir tören değil. Bu aylar öncesinden planladığımız bir törendi ve bugün bu törenimizi gerçekleştirmiş olduk" dedi.

ÜK(AY/COŞ)