Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Konya'daki programının ardından beraberindeki bakan, bürokrat ve işadamlarıyla Çin'e hareket etmeden önce Konya Havaalanı'nda basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, toplantının başında Zonguldak’ın Çaycuma İlçesi'nde Çaycuma Köprüsü’nün çökmesi sonucu suda kayıp olan kişilerin aranması için çalışmaların sürdüğünü söyledi. Çin'e 27 yıl önce bir resmi ziyaretin düzenlendiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, Çin Başbakanı Wen Jiabao'un daveti üzerine ziyaretin gerçekleşeceğini söyledi. 

Gazetecilerin, Suriye'den gelen sığınmacıların arttığını ve Çin'de Suriye konusunun gündeme gelecek mi? şeklindeki sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, Suriye konusunda gündeme geleceğini ve öncelikli konulardan birisi olduğunu belirtti. Suriye'den ülkemize gelen sığınmacıların sayısının 24 bini bulduğunu kaydeden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi: Suriye'den ülkemize gelen Suriyeli kardeşlerimizin sayısı artarak devam ediyor. Biz bir taraftan tedbir alıyoruz. Kapılarımızı kapatma diye bir düşüncemiz yok. Birleşmiş Milletler'in elini çok sıkı tutması lazım. Özellikle Kofi Annan'ın elini çok, ama çok sıkı tutması lazım. 10 Nisan diye tarih açıkladı. Bu süreci yakın takibe alması gerekir diye düşünüyorum, inanıyorum. Bizde 10 Nisan'a kadar bu süreci sabırla takip edeceğiz. 10 Nisan'dan sonrada atacağımız adımları uygulamaya koyacağız.'' 

12 Eylül darbesinin yargılanmasıyla ilgili soru üzerine Başbakan Erdoğan, Ak Parti olarak davaya müdahil olmadıklarını, ama hükümet olarak müdahil olduklarını ve şu an yargı aşamasında olduğu için fikir beyan etmesinin doğru olmadığını söyledi.

GELEN RAPORDAN BİLGİM YOK

Genelkurmay Başkanlığı'nın Uludere raporunu açıkladığını ve komisyona ulaştığı ile ilgili soruya da Başbakan Edoğan, ' Biz söylediğimizin ardında dururuz, takip ederiz. Zaten bunun neticeleride bize de gelecek. Tabi burada süreci bulandıranlar var. O süreci bulandıranlara prim vermezseniz, prim vermezsek iyi olacak. İnsan Hakları Komisyonun Başkanı konuşmadan maalesef orada. Gerek ana muhalefet partisinin gerekse BDP'nin temsilcilerini konuşmaları, komisyon çalışmaları mevzuatına ters şeylerdir. Şıkda değil. Gelen rapor nedir, ne değildir, benim dahi bundan bilgim yok. Bunlar henüz kesinleşmiş, net nihai kararlar değil. Burada birşeyler çıkartma çabasında olanların çalışmalarıdır. Bunlara itibar etmezsiniz isabetli olur'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, bugün Brunei Darüsselam Sultanı Hasan el-Bulkiye Muizziddin Va'dulah ile yaptığı görüşmesininde ticari gelişmeler üzerinde olduğunu söyledi. 



MKY(İA/RT)