Amerika, Avrupa ve Türkiye'de temaslarda bulunan bölgesel Kürt yönetiminin başkanı Mesut Barzani, Erbil'de Kürt gazeteciliğinin 114'üncü yıldönümü nedeniyle basın kuruluşlarının temsilcileri ile bir araya gelerek gezisi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Peyamner adlı internet sitesinde yeralan habere göre, Türkiye'de gerçekleştirdiği görüşmelerde Suriye sorunu ve Türkiye'nin iç sorunları üzerinde konuşulduğunu belirten Barzani, "Suriye Kürtleri için Erbil'de birliği sağlamak amacı ile düzenlediğimiz konferans dışında yapabileceğimiz bir şey yok. Türkiye'nin iç sorunları ve PKK konusunda da bizim tutumumuz ve tavrımız açık ve nettir. Biz barışçıl tüm çabaları destekliyoruz, lakin silahlı çözümün yanında yer almayacağız" diye konuştu."

IRAK'TAKİ SİYASİ KRİZ KONUSU

Irak'ın içinde bulunduğu siyasi kriz konusuna da değinen Barzani, krizi kendilerinin yaratmadığını savunarak şunları söyledi:

"Kürtlere dönük büyük bir tehdit olduğunu hissediyorum. Bu nedenle Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve siyasi taraflarla ne yapacağımızı tartışmak amacı ile toplanacağız. Mevcut durum kabul edilemez ve bir çözüm bulunmalı. Benim Maliki ile şahsi bir sorunum yok. Yalnız tam 6 yıldır yapmış olduğumuz anlaşmaların yerine getirilmesini bekliyoruz. Ancak, şu ana kadar hiçbiri yerine getirilmedi ve anlaşmalara atılan imzalara da saygı duymamıştır. Yapılmış tüm anlaşmalar ve dostluklar bir kenara itilmiştir. Siyasi taraflar mevcut durumu kabul etseler bile ben kabul etmem, çünkü halkıma karşı vicdani sorumluluğumu yerine getirmem lazım."

'BAĞIMSIZLIK HARİÇ, KÜRT KANI DÖKÜLMESİNE İZİN VERMEM'

Kürtlerin bağımsızlığını ilan edip etmeyecekleri ile ilgili bir soruya ise Barzani şu yanıtı verdi:

"Kendi kaderini tayin etmek, bizim hakkımızdır ve bu günah değildir. Ancak bunun da zamanı var. Mevcut kazanımları korumamız ve Kürtlerin birliğini sağlamak için çalışmalıyız. Ancak şunu açıkça belirteyim ki, bağımsızlık haricinde Kürt gençlerinin hiçbir şey için kanın dökülmesine izin vermem."



FA(GG/COŞ)