Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani'nin davetlisi olarak Erbil'de Mahabad Kürt Cumhuriyeti'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen konferansta konuşan BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tarihsel gelişmelerden ve geçmişlerinden dersler çıkartarak, yeni yol haritalarını oluşturmaları gerektiğini söyledi.

Demirtaş, geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiğini de belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

"Tarihte Kürt halkının bir ferdi yoktur ki düşmanın talanına, saldırılar ve katliamlarına maruz kalmasın. Her evin bir şehidi var. O yüzden Kürtler birbirinin acısını derinden paylaşıyorlar. Güney Kürdistan halkı Kuzey Kürdistan için, Kuzey Kürdistan halkı da Güney Kürdistan halkı için acı çekiyor. 4 parça Kürdistan'ın halkı birbirinin acısını derinden paylaşıyor. Mahabad'ta da yaşandı bu acılar, günümüzde de yaşanıyor. Güneyde Baas rejimi, Kuzey'de Türkiye, Kürt halkına karşı katliamlar uyguladı ve günümüze kadar Kürt halkının katliamlarda yaşadığı kayıpların sayısı bir milyonu aşıyor. Bu katliamların artık son bulması için Kürtlerin birliği olmazsa olmazdır."

Selahattin Demirtaş, Kürtlerin her zaman neden sömürge olduklarını sorduklarını da belirterek, "Bu sorunun cevabını biz biliyoruz ki ittifak olmamamızdan kaynaklıdır. Bütün temsilcilerimiz de bunu böyle biliyor ve söylüyor. O zaman biz niye ittifak olmayalım. Bizim bir an önce birliğimizi güçlendirmemiz lazım. Biz Kürdistanlı siyasi bir hareket olarak Kürt halkının birliği ve beraberliği için hizmetteyiz. Bunun için her türlü fedakarlığa hazırız. Biz artık ulusal bir birlik ile kendi kararımızı vererek yolumuza koyulmalıyız" diye konuştu.



FA(GG/ESM)