Barzani'nin lideri olduğu Bölgesel Kürt Yönetimi'nin internet sitesinde "Suriye Kürt siyasi taraflarının hedeflerine ulaşmada barışçıl mücadelenin en iyi yol olduğunu tespit ettikleri hepimizin bildiği bir şeydir" denildi. Kuzey Irak'taki Denge Azad sitesinde de yayınlanan açıklamada, bu politikanın, Kürdlerin Suriye siyasi arenasındaki konumunu güçlendirdiğine vurgu yapıldı. Bölgesel Kürt yönetimi başkanlığı her zaman bu mücadele yönteminin seçilmesinde ısrarlı olduğu ifade edilen açıklamada, "Diğer mücadele yöntemlerine başvurulması, Kürtler arasında karışıklığa neden olacaktır. İstenmeyen kışkırtma, fitne ve fasadın bu kaosu takip etmesi uzak bir ihtimal değildir" denildi.

Kuzey Irak'taki bölgesel yönetimin her zaman ulusal çıkarları ön planda tuttuğu, Suriye'deki Kürt örgütlerinin de ulusal çıkarlarının ön planda tutulması gerektiği ifade edilirken açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Tüm taraflar çok hassas olan ortama bilinçli bir şekilde yaklaşmalı, atacakları her adımda Kürtler'in birliğini, ulusal amaç ve çıkarlarını göz önünde bulundurmalıdırlar. Kuşkusuz Kürtler'in birliğini korumanın en iyi yolu, siyasi parti ve tarafların imzaladığı Erbil Anlaşması’na bağlılık ve anlaşmayı hayata geçirmektir."

Barzani'nin açıklamasının son bölümünde Kürt siyasi taraflara işbirliğini koruma ve fitne çıkartılmasına meydan verilmemesi, tarafların karşılıklı olarak tutuklu rakip üyelerini serbest bırakması, birlik ve beraberliği koruması, fitne ve fesada izin verilmemesi istendi.

Erbil Anlaşması’nın imzalanmasından sonra Kürt Yüksek Kurulu oluşturulduğu, oluşumda yer alan Suriye Kürd Ulusal Meclisi'nin, Suriye'deki Batı Kürdistan Halk Meclisi’ni anlaşmaya uymamakla suçladığı, Halep’teki son çatışmalardan sonra, PKK'nın bu ülkedeki kolu olarak bilinen PYD’ye bağlı silahlı güçlerin bazı siyasi partilerin binalarına saldırdığı ifade edildi.



DHA(İD)