Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Dimitrios Marinis ile birlikte bir dizi ziyaret için Antalya'ya gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, saat 09.30'da Kaleiçi'ndeki Rum Ortodoks Kilisesi'ne geldi. Restorasyonu yeni tamamlanan kilisede sabah düzenlenen pazar ayinini yöneten Patrik Bartholomeos, ayinin sonunda Rumca, Rusça ve Türkçe olarak 3 dilde vaaz verdi.

Dünyadaki tüm Ortodoksların İstanbul'daki Fener Rum Patrikhanesi'ne bağlı olduğunu ve bu bilinçle davrandıklarını söyleyen Bartholomeos, şöyle devam etti:

"İsa mesihe birlikte dua etmek için bir araya geldik. Rusya'dan, Ukrayna'dan ve diğer komşu ülkelerden Türkiye'ye gelmiş olan sizler, misafirperver olarak karşılandığınız memleketimizi sevdiniz. Türk halkı ile kaynaştınız. Tarihi güzellikleriyle Türkiye eşsiz bir ülkedir. Bizler burada doğup büyüdüğümüz için kendimizi şanslı hissediyoruz. Bu vesile ile bir arada olmamıza yardımcı olan devlet büyüklerine canı gönülden teşekkür eder, hayır dualar ederiz. Özellikle bugün ve her zaman bu kutsal mekanı ve din görevlilerini koruyucu melek gibi kanatları altına alan emniyet mensuplarına teşekkür ederim."

Patrik Bartholomeos, kilise çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada, herkese çok teşekkür ettiğini bir kez daha yineleyerek, "Buradaki Ortodokslar Türk halkı ile kaynaştı. Birlik ve beraberlik içinde yaşıyorlar. Biz bunun daimi olmasını bekliyoruz" dedi. Bartholomeos, Ruhban Okulu ile ilgili bir soruya ise "Biz bekliyoruz. Bildiğiniz gibi kararı bekliyoruz" karşılığını verdi.