Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Dimitrios Marinis ile birlikte bir dizi ziyaret için Alanya'ya giden Fener Rum Patriği Bartholomeos, Aziz Alipios Kilisesi'nden Peder Mikail Anishchenko ile birlikte Alanya Belediyesi'ne geçti. Alanya Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu tarafından karşılanan Patrik Bartholomeos, encümen odasında Sipahioğlu'ndan ilçe hakkında bilgi aldı. Bartholomeos, herhangi bir açıklama yapmayacağını söylediği gazetecilere masada duran meyvelerden ikram etti. Sipahioğlu'na ne kadar süredir başkanlık yaptığını soran Bartholomeos, aldığı '3'üncü dönem' yanıtı karşısında "Vatandaş sizi çok seviyor" dedi.

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlamadan 'Hepinize iyi Ramazanlar' diyerek aracına binen Bartholomeos daha sonra Alanya Kalesi'ndeki 11'inci yüzyıla ait 'Aya Yorgi' olarak bilinen Bizans Kilisesi'ni gezdi. Surlardan bir süre Alanya manzarasını izleyen Bartholomeos, Sipahioğlu ve Aziz Alipios Kilisesi'nden Peder Mikail Anishchenko ile birlikte kilise manzaralı fotoğraf çektirdi. Bartholomeos, kale gezisi sonunda gazetecilerin 'Alanya'yı nasıl buldunuz?' sorusunu ise "Çok güzel. Bu yüzden çok turist çekiyorsunuz" diye yanıtladı.

İç kale kapısında Alanya Rus Dili Konuşanlar İşbirliği ve Dayanışma Derneği (ARDİD) Başkanı Anjelika Anzhela ve bölgede yaşayan Ruslarla sohbet eden Bartholomeos, kendisini kutsamasını isteyen Anzhela'ya siyah bileklik ve ikona verdi. Anzhela'nın Alanya'da ibadet edebilecekleri bir kilise yapmak için yardım istemesi üzerine Bartholomeos "Bu isteğinizi yazılı olarak bildirin. Ne gerekiyorsa yapalım" yanıtını verdi. Bir gazetecinin 'Kilise istiyorlar. Ne diyeceksiniz?' şeklindeki soruya ise Bartholomeos, “Burada 3-4 bin Ortodoks varmış. İnşallah açılır” diye yanıtladı.

Bartholomeos daha sonra Hıdır İlyas mevkiindeki Hıdrellez Kilisesi'ni ziyaret ettikten sonra ilçeden ayrıldı.

 

TE (SU/RT)