Ayvalı köylüleri, Çoruh Nehri'ne kurulacak olan barajın yapımı nedeniyle sürdülen çalışmalar sırasında patlatılan dinamitlerin evlerinin duvarlarında çatlaklar meydana getirdiğini, gece- gündüz ayrımı yapılmadan patlatılan dinamitlerin çocuk ve yaşlıları tedirgin ettiğini, ağır iş makinelerinin çıkardığı toz bulutunun geçimlerini sağladıkları meyve ağaçlarını kuruttuğunu öne sürerek, baraj yapımını üstlenen firmaya şikayetlerini iletti. Firmanın şikayetleri dikkate almadığını iddia eden köylüler bunun üzerine Nasrettin Hoca gibi eşeğe ters binerek duyarsızlığı protesto etti.

Eşeklerle köyde gezen barajzedeler, "Aralıksız dinamit patlatarak sürdürülen baraj çalışmaları nedeniyle uykusuz geceler geçiriyoruz. İş makinelerini çıkardığı gürültüden çocuklarımızın psikolojisi bozuldu. Sorumsuzca patlatılan dinamitler evlerin duvarlarında çatlaklara neden oldu. Vurdum duymazlığı protesto için köydeki eşeklere ters bindik. Bakalım bir faydası olacak mı" dediler.

Sorunları ilçe kaymakamına anlatmalarına rağmen bir sonuç elde edemediklerini söyleyen köylülerden Ali Çelik, "Son bir yıldır çalışmalar nedeniyle içme suları çamur gibi akıyor. Meyve ağaçları toz bulutunun içinde kaldı. Ürün alamaz olduk. Burada yaşayanların çoğu geçimini ağaçtan topladığı dut, vişne, elma, armut ve ceviz gibi meyvelerden sağlıyor. Köy meydanı savaş alanına döndü. Ama buna çıkıp ta 'dur' diyen yok" diye konuştu.