24 Şubat cuma günü öğle saatlerinde 450 metre uzunluğundaki tünelin kapağının patlamasıyla suya kapılan ve olaydan bir gün sonra baraja 7 kilometre uzaklıkta ırmak yatağında cesetlerine ulaşılan işçiler 28 yaşındaki Eyüp Altıntaş ve 29 yaşındaki Cumali Değirmenci'nin cenazeleri Kozan İlçesi'nde gözyaşları arasında toprağa verilirken, yakınlarının ağıtları yürekleri dağladı.

Kozan Mezarlığı'ndaki cenaze törenine Altıntaş ve Değirmenci aileleri, Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Adana Milletvekili Mehmet Şükrü Erdinç, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Murat Koç, Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili, Kozan Belediye Başkanı Kazım Özgan, Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zembilci ile yaklaşık bin kişi katıldı.

'BARAJ ÇATLAKTI SAYIN VALİM'

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, mezarlığa girişte Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili'yle olayla ilgili son gelişmeleri konuşurken Eyüp Altıntaş'ın kardeşi Yüksel Altıntaş araya girip, "Baraj çatlaktı sayın Valim. Ağabeyim bunu hep söyledi. Ancak sesini kimseye duyuramadı. Sesini duyan olsaydı bugün burada ağlamayacaktık, ağabeyim yaşayacaktı" diye tepki gösterdi.

Ağabeyini kaybetmenin acısını yaşayan Yüksel Altıntaş'ı teselli etmeye çalışan Vali, Coş, "Gerekli inceleme yapılıyor. Başsavcılık olayı bizzat soruşturuyor. Olayda bilgisi olan herkesin ifadesi alınıyor. Ağabeyin bize niye söylemedi bunları? Bize söylemiş olsaydı, belki de böyle olmazdı. Savcılığa söyleyeceğiz, senden de bu bilgileri alacaklar" diye konuştu.

AİLELER BÜYÜK ACI YAŞADI

Cenaze töreninde bir çocuk babası Cumali Değirmenci'nin eşi Rüveyda Değirmenci, yakınlarının desteğiyle güçlüklü ayakta tutulurken, "Ben sensiz ne yapacağım?" diye gözyaşı döktü. Değirmenci'nin babası Yakup ve annesi Zeliha Değirmenci de oğullarının son yolculuğunda derin acı yaşadı.

Anne Zeliha Değirmenci, "Allahım bu ne büyük acı. Çocukların rızkı için gittin, gelmedin" diye ağıtlar yaktı. Yüksel Altıntaş'ın annesi Aysel Altıntaş da oğlunun ardından gözyaşı döküp, dualar ederken, yakınları teselli etmeye çalıştı.

MÜFTÜ: ŞEHİT OLDULAR

İki işçinin cenaze namazlarını Adana İl Müftüsü Arif Gökçe kıldırdı. Müftü Gökçe, namaz öncesi yaptığı kısa konuşmada İslam dininde 3 türlü şehit olduğunu vurgulayıp, bunlardan ilkinin Allah yolunda, ikincisinin vatan savunmasında, üçüncüsünün de afetlerde kusuru bulunmadan ölenler olduğunu söyledi. Müftü Gökçe, "Bu iki kardeşimiz sel afetinde kusurları bulunmadan vefat ettiler. Dolayısıyla Allah katında şehittirler" dedi.

KAYIP 8 İŞÇİYİ 50 DALGIÇ ARIYOR

Olayda kaybolan 8 işçinin bulunması için bu sabah erken saatlerde karadan çok sayıda ekip ve havadan bir helikopterle çalışmalara yeniden hız verildi.

Gün ağarırken 50 dalgıç polis, ırmak yatağında suya girip, kayıp işçiler Ertan Yeğen, Latif Değirmenci, Erdal Demirelli, Mehmet Yılmaz, Hasan Bolat, Veli Damaksız, Selahattin Aral ve Necmettin Karayiğit'e ulaşılması için aramalara başladı.

Jandarma, ulusal medikal kurtarma ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri de ırmak yatağındaki çalışmalara eşlik etti. Askeri helikopter de havadan arama çalışmalarını sürdürdü. 

Her biri 12'şer tonluk 4 kapağın patladığı 36 metre çapında tünelin önünde ise şiddetli tazyikle oluşan ve çamurla dolan bir futbol sahası büyüklüğündeki çukurda ise 8 iş makinesiyle aramalar yapılıyor. Kayıp işçilerin çamur dolu çukur içinde olabileceği düşüncesiyle iş makineleri kontrollü şekilde molozları temizliyor.

Sivil Savunma ekipleri de ırmak yatağında kestikleri ağaç dallarıyla çamurlu suları kontrol edip, kayıp işçileri aramalarını sürdürüyor.



MK(OA/SS)