Geçen 24 Şubat'ta meydana gelen olayda, Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde derivasyon tünelinin kapağı, henüz belirlenemeyen nedenle patladı. Baraj gölünde tutulan yaklaşık 80 milyon metreküp suyun boşalmasıyla, akarsu yatağındaki inşaatta çalışan 10 işçi, akıntıya kapıldı. Arama çalışmalarında 5 işçinin cesedine ulaşıldı, 5 işçi ise aylar süren aramalara rağmen bulunamadı. İşçilerin cenazelerinden alınan DNA örnekleri Adli Tıp Kurumu Ankara Grup Başkanlığı'na gönderildi. Yapılan incelemelerde işçi Veli Damaksız'a ait olduğu gerekçesiyle Adana'da toprağa verilen cenazenin kepçe operatörü 2 çocuk babası Hasan Bolat'a ait olduğu belirlendi. Kozan Cumhuriyet Savcılığı, Adli Tıp Kurumu'ndan gönderilen DNA testi sonucunu Hasan Polat'ın Kozan'ın Şevkiye Mahallesi'nde yaşayan ailesine ulaştırdı. Adana'da toprağa verilen cenazenin yüzde 99,99 oranında Hasan Bolat'a ait olduğunu öğrenen kardeşi Adil Bolat, sevinç ve üzüntüyü bir arada yaşadı. Adil Bolat, "Aylardır kardeşimin cenazesi arıyoruz. En azından dua edeceğimiz bir mezarı olsun istiyorduk. Bu nedenle haberi alınca hem sevindik, hem üzüldük" dedi.

Adana'da Kabasakal Mezarlığı'nda toprağa verilen cenazeyi Kozan'a nakletmek istediklerini söyleyen Adil Bolat, 15 günlük itiraz süresinin dolmasını bekleyeceklerini kaydetti.

Hasan Bolat'ın eşi Songül Bolat ise cenazelerin karıştığı haberini kayınbiraderinden aldığını söyleyip, "Eşimin bir mezarı olsun diye dua ediyordum. Hep bu anı bekliyordum. Haberi alınca çok duygulandım" diye konuştu.

DNA sonuçlarına göre Veli Damaksız, diğer işçiler Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Selahattin Aral ve Necmettin Karayiğit kayıp listesine girdi. Kozan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında ise şantiye sorumlusu proje müdürü Erdal Nakas, şantiye şefi Öncü Polat ile iş güvenliği sorumlusu Burak Alpago tutuklanmış, ancak ilerleyen günlerde bu kişiler tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Olayla ilgili hazırlanan iddianamede ise baraj inşaatında çalışan 17 kişi hakkında, 'taksirle birden çok kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan 15'er yıl hapis cezası istenmişti.



YK(OA/İD)