Bandırma’nın Paşakonak Mahallesi’nde yapımı yüzde 95 oranında tamamlanan Yunus Emre Camii’nin inşaatı, yapı denetimini yapan Yıldız Yapı denetimi firmasının faaliyetlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durdurulması üzerine mühürlendi.

Belediye ekiplerinin cami inşaatını mühürlemesine tepki gösteren AK Parti Bandırma İlçe Başkanı Eşref Kasapoğlu, "Bandırma Belediyesince Ramazan davulunun yasaklanmasının kamuoyunda tepkileri devam ederken, adeta yaptığından cesaret alırcasına, yeni bir skandala imza attığını söyledi. “Ramazan ayında ibadete açılan Yunus Emre Camini ertesi gün jet hızıyla ibadete kapatmasını kabul edebilmemiz mümkün değildir" diyen Kasapoğlu, Belediye Başkanı Sedat Pekel’i eleştirdi. Kasapoğlu şöyle devam etti:

"1926-1950 yılları arasında hükümette bulunan CHP’nin cami karnesinden bazı kesitleri kamuoyunun takdirine sunuyorum. CHP’nin birinci iktidarları döneminde 513 cami satıldı. İkinci iktidarları döneminde bin 70 mescit kapatıldı. Üçüncü iktidarları döneminde 327 cami arsası satıldı. CHP’nin iktidarı döneminde 1935 tarihli ve 2845 sayılı camilerin satılması kanunu yayımlamışlardır. Kiliseler, manastırlar, imaretler ve birçok hayrat vakıf taşınmazları Sosyal Demokrat ve Halkçı olduklarını iddia eden CHP tarafından satılmıştır, kiraya verilmiş veya yıkılmıştır."

BAŞKAN PEKEL’DEN YANIT

Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel de, gelen tepkiler üzerine açıklama yaptı. Pekel, yapılan uygulamanın, inşaatın yapı denetim firması ile ilgili olduğunu, caminin kapatılması söz konusu olmadığını söyledi.

Cami inşaatının yapı denetim firması olan Balıkesir Yıldız Yapı Denetim firmasının faaliyetlerinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından durdurulduğunu dile getiren Pekel, “Bakanlığın bu kararı üzerine, Balıkesir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından yazılan bir yazıda, Balıkesir Yıldız Yapı Denetim sorumluluğunda olan inşaatların devam edebilmesi için, inşaat sahiplerinin yeni bir yapı denetim firması ile anlaşmalarına kadar yapım çalışmalarının durdurulması istenmiştir. Bu durdurma kararını uygulama görevi de belediyeler tarafından yerine getirilmektedir. Söz konusu yazı doğrultusunda, Balıkesir Yıldız Yapı Denetim firması tarafından yapı denetimi yapılan kentimizdeki 82 inşaatla ilgili durdurma işlemleri belediye tarafından yapılmaktadır" dedi.

CAMİNİN KULLANIMINI ENGELLEMEYECEK

Pekel, Yunus Emre Camiinin yapı denetim firması da Balıkesir Yıldız Yapı Denetim firması olması nedeniyle, prosedürü tamamlamak için caminin kullanımını engellemeyecek bir bölümüne durdurma ile ilgili işlemi yapıldığını kaydederek, “Cami inşaatı tamamlanma aşamasına geldiğinden, birkaç gün içinde iskan işlemleri de başlatılacaktır. Yapılan bu işlemin, caminin kapatılması ya da ibadetin engellenmesi ile hiçbir ilgisi yoktur. Konuyla ilgili yapılması gereken resmi işlemlerden ibaret olan ve yanlış anlaşılan bu uygulama, caminin kullanımını engellememektedir" dedi.