Hakkındaki 18 yıllık ceza onaylanan MHP milletvekili emekli korgeneral Engin Alan'ın milletvekilliğinin de bu kararla düştüğü bildiriliyor.

Yargıtay 9. ceza dairesi, buna karşılık, 36 sanık hakkındaki beraat kararlarını onayladı, 25 sanık hakkında verilen mahkumiyet kararını, beraatlarına karar verilmesi istemiyle bozdu, tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi.


Hakkında mahkumiyet kararı verilen 63 sanığın eylemlerinin "suç için anlaşma suçu" kapsamında kalması nedeniyle bu kişiler hakkındaki kararı bozdu, tutuklu sanıkların tahliyesine karar verdi.

Yargıtay'ın kararıyla 273 sanık hakkındaki karar onaylanarak yasal süreç tamamlandı.


88 sanık için ise yasal süreç devam ederken, bu sanıkların dosyaları tekrar İstanbul 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilecek.

Sanık avukatlarından Hüseyin Ersöz, Twitter'dan hayal kırıklığını yansıtan bir mesaj yayınlayarak, "Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkımızı kullanacağız ama hukuka olan inanç ciddi anlamda sarsılmıştır" dedi.

Nasıl başladı?

“Balyoz Darbe Planı” ilk kez 20 Ocak 2010’da Taraf gazetesinin yayınıyla gündeme gelmişti. Haberde yer alan iddialar üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturma başlatılmıştı. Hazırlanan iddianame İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmiş, ilk duruşma ise 16 Aralık 2010’da yapılmıştı.


250’si tutuklu 365 sanığın yargılandığı dava bir buçuk yıldan fazla sürdü. 21 Eylül 2012’de biten davada, 325 sanık ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilmiş ancak “eksik teşebbüs” gerekçesiyle cezalarında indirime gidilmişti.


Mahkeme, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası vermiş ancak gerekçeyle birlikte cezalarını 20 yıla indirmişti.