"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 249'u tutuklu 365 sanıklı davanın 73. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek'in de aralarında bulunduğu 178 tutuklu sanık katıldı. Tutuklu sanık Koramiral Kadir Sağdıç'ında aralarında bulunduğu 71 tutuklu sanık ise duruşmaya katılmadı. Duruşmada ayrıca 47 tutuksuz sanık da hazır bulunurken, hakkında yakalama kararı bulunan sanıklar emekli Orgeneral Ergin Saygun ve İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün de aralarında bulunduğu 69 tutuksuz sanık ise duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken cezaevinden gelen yazıda, duruşmaya gelmeyen tutuklu sanıkların sağlık sebepleriyle duruşmaya katılamadığının belirtildiğini açıkladı.


"SİCİLİM TEMİZ"


Askeri casusluk ve Şantaj Davası'nda tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Yarbay Mehmet Seyfettin Alevcan savunma yaptı. Duruşma salonuna bulunan ekrana yansıtılan slayt sunum eşliğinde savunma yapan sanık Alevcan, 1977 yılında Deniz Lisesi'nde öğrenimine başladığını ve meslek hayatı boyunca sicilininde temiz olduğuna dikkat çekti.


ALAYCI BİR DİLLE SAVUNMA YAPINCA UYARILDI


Askeri Casusluk ve Şantaj Davası'nın soruşturma aşamasını tek tek anlatan sanık Alavcan, savunmasına alaycı bir dille başlayarak devam etti. "Meşhur 155 polis ihbar hattına gelen e-mail ihbarı üzerine soruşturma başladı" diyen sanık Alevcan, Mahkeme Başkanı Ömer Diken tarafından uyarıldı. Mahkeme Başkanı Diken, "O konulara girmeyin. Savcı gelen ihbarı mecbur değerlendirecek. İhbar gelince savcı ne yapacaktı? Olayı tiye alarak gitmeyin. O zaman ben nöbetçi hakimdim. Dosyayı ve evrakları çok iyi biliyorum. Savcının yaptığı işi tiye alamazsınız. Lütfen savunmanızı da düzgün bir ses tonuyla yapın" diyerek sanık Alevcan'ı uyardı.


"SİZ BUNLARI SORGULAMAYAZSINIZ"


Sanık Alevcan duruşma salonunda bulunan ekrana tutanak fotoğrafı yansıtarak, "Size şahis bir soru sormak istiyorum. Tutanağın altındaki bu imza size mi ait" diye sordu. Mahkeme Başkanı Diken, "Evet ne olmuş, bakın siz bunları sorgulayamazsınız" diyerek sanık Alevcan'ı ikinci kez uyardı.


"DAVA KARMAŞIK SARMALA DÖNDÜ"


Balyoz davaları kapsamında açılan davaların toplamında 365 asker sanığın yargılandığına dikkat çeken sanık Alevcan, "365 sanıklı dava karmaşık bir sarmala döndü" dedi. 365 şerefli subayın aşağılık bir komploya kurban gittiğini söyleyen sanık Alevcan, "Sözün bittiği yerdeyiz" diye konuştu. Suga Harekat Planı kapsamında 'Beyazkanat.doc' isimli belgeyi hazırladığının iddia edildiğini ifade eden sanık Alevcan, "suga Harekat Planı'nın hazırlanma tarihi 3 Şubat 2003'dür. 'Beyazkanat.doc' isimli belgenin düzenlenme tarihi ise 5 Kasım 2002'dir. Bu dönemde hangi hükümet cebren devrilecekmiş. İddianamede yazmıyor. O dönemde olmayan hükümet nasıl devrilecekmiş. Ben müneccim miyim? Ben müneccim değilim. Psişik güçlerim yok " ifadesini kullandı.


"VİCDANIM RAHAT"


Suçsuz olduğuna inandığı için vicdanının rahat olduğunu ifade eden sanık Alevcan, "Allah'a olan inancım tam olduğu için vicdanım rahat. Allah herşeyi gören ve bilendir. Allah suçlu olana cezasını en çabuk verendir. Allah derki; "Ey bana inanan kullarım sabırlı olun ve bana güvenin." Allah suçlu olanlara cezasını elinde sonunda verecektir. Ben de bu dünyadaki imtahanımın sonunu bekleyeceğim" diye konuştu. "Gerçekliği olmayan bu suçlamaları reddediyorum" diyen sanık Alevcan, "Gerçekleri gördüğünüze inanarak beraatimi talep ediyorum" dedi.


Alevcan'ın avukatı İhsan Nur Tezel ise müvekkilinin içeriğinin hakaret içermeyen bir savunma yaptığını belirterek, "Müvekkilimin Beyazkanat.doc. isimli belgenin imza blogunda ismi yer aldığı için yargılanmaktadır. Onun dışında delil olarak bir şey sunulmamıştır" dedi. Dava kapsamında suçsuz insanların yargılandığını ifade eden avukat Tezel, müvekkili Alevcan'ın beraatine karar verilmesini istedi.


SAVCI KIRBAŞ: HUKUKTAN ANLAMADIĞINIZ ANLADIM ZATEN


Daha sonra duruşma savcısı Savaş Kırbaş, sanığa soru soracağını belirterek söz istedi. Savcı Kırbaş'ın 'Hukuk eğitiminiz var mı?" şeklindeki sorusuna sanık Alevcan ise "Hayır. hukuk bilgim yok. Ancak duruşmalara nedeniyle bilgi sahibi oldum" dedi. Savaş Kırbaş da sizin hukuktan anlamadığınızı anladım zaten. CMK 250. maddeye göre çalışan savcıların hangi durumda soruşturma yapacağını, hangi durumda görevsizlik kararı vereceğini bilmiyorsunuz. Savcı şiddet ve tehdit unsuru varsa soruşturma yapar. Şiddet ve tehdit yoksa görevsizlik kararı verir. Bunları bilin diye söyledim" diye konuştu. Duruşma sanık savunmalarının alınmasıyla devam ediyor.


(BB)