Balyoz Davası'nda savunma yapan tutuksuz sanık Kurmay Albay Ayhan Türker Koçpınar, 'Balyoz' ve 'Suga' planlarını basından duyduğunu belirtti. Dava konusu 5-7 Mart 2003 yılında 1. Ordu Komutanlığı'nda düzenlenen seminere katılmadığını anlatan sanık Koçpınar, "Öncelikli ve Özellikli Görevlendirme listesi ve 'EK-Tevrik.doc' isimli dijital verilerde adı geçtiği için suçlandığını söyledi. Suga Harekat Planı kapsamında sıkıyönetim öncesi dönemin Hücumbot Filo Komutanı'nın tutukluluk işlemlerinde görevlendirildiği ve bu kapsamda kendisine MP5 makinali tabanca verilerek yemin ettirildiği iddialarını reddetti. Kimseden emir almadığını anlatan sanık Koçpınar, suç isnat edilen tarihlerde kanser tedavisi gördüğünü söyledi. Sanık Koçpınar, "3 Ocak 2003 tarihinde Kasımpaşa Deniz Hastanesi'nde yapılan tetkikler neticesinde şahsıma kanser teşhisi konulmuştur. 6 Ocak 2003 yılında ise ameliyat oldum. Yaklaşık 6 ay tedavinin ardından ilk 5 yılı çok sık olmakla beraber periyodik kontrol ve muayene sürecim başlamış oldu. Tümörün çok tehlikeli olmasının ardından kanser tedavisi konusunda daha geniş imkanlara sahip GATA Haydarpaşa Hastanesi'ne sevk edildim. 26 Mart 2003 tarihinde ikinci bir ameliyat oldum" dedi.


Sanık Koçpınar, "Adımın geçtiği dijital verilerin iddia edilen oluşturulma ve son kaydedilme tarihleri benim ölümcül hastalıkla mücadele ettiğim Ocak-Mayıs 2003 zaman aralığında yer almaktadır. Henüz yaşayıp yaşamayacağım bile belli değilken Hücumbot Filo Komutanımın tevkifi ile görevlendirilmemin mümkün olmayacağı aşikardır. Ayrıca adı geçen komutanım amaliyat sabahı hastaneye gelerek bana moral veren, destek olan kişidir" dedi. Sanık Koçpınar, 2003 yılına ait kanser tedavisi gördüğüne dair sağlık raporlarını da mahkemeye delil olarak sundu. Demokrasiye ve hukuk kurallarına bağlı olduğunun altını çizen sanık Koçpınar, ikametinin İzmir'de olması nedeniyle duruşmalardan vareste tutulmak istedi.


KADIN SANIK BERNA DÖNMEZ DEMOKRASİNİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ


Tutuksuz sanık emekli Albay Berna Dönmez de Hava Harp Okulu'nda tarih öğretmeni olarak görev yaptığını anlattı ve suçlamaları reddetti. 'Balyoz' ismini ilk kez basından duyduğuna dikkat çeken sanık Dönmez, isminin dijital verilerde geçtiğini duyunca inanamadığını söyledi. Demokrasinin önemine değinen Sanık Dönmez, öğrencilerine de doğru olan şeyleri öğrettiğine belirtti. "Demokratik tavrı herkes tarafından iyi bilinen bir bayanım" diyen sanık Berna Dönmez, beraatini istedi.


"ÖLÜMDEN DAHA AĞIR GELDİ"


Tutuksuz sanık Nail İlbey "Eyüp Camisi'nin yapılacak bir eylem için uygun olup olmadığının tespiti için oluşturulan grupta yer aldığı, caminin gerekli gözlem ve keşif çalışmalarını yapmak üzere görevlendirildiği" iddialarını kabul etmedi. Sanık İlbey, "Bir caminin keşfini yapmakla itham edilmek, milli ve manevi duyguları güçlü olan ailemi ve beni derinden yaralamıştır" dedi. "Bu iddia bana ölümden daha ağır geldi. İsabetsiz mesnetsiz bu suçlamaları kabul etmiyorum" diyen sanık İlbey, duruşmalardan vareste tutulmak istediğini sözlerine ekledi. Sanık savunmalarının alınmasına ara veren mahkeme heyeti, duruşmayı yarına erteledi.