Duruşmaya verilen arada basın açıklaması yapan MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman, tutuklu yargılanan MHP İstanbul milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ı ziyaret amacıyla geldiklerini söyledi. Duruşmayı da izlediklerini belirten Büyükataman, "Ne yazık ki Türkiye'nin geldiği, getirildiği noktaya tipik bir örnek bugün şahit olduğumuz tablo, demoktartikleşme, özgürleşme, sivilleşme taflarını ağızlarına pelesenk edenlerin ne yazık ki bugün hukuku nasıl katlettiklerine bir kez daha şahit olduk" dedi. "Hukuk herkese lazımdır" diyen Büyükataman, "Hukukun herkesin gönül huzuru içinde sığınabileceği bir liman olmak durumundadır. 'Darbeler ve darbecilerle mücadele edeceğiz, darbelerin önünü alacağız' diyerek başlatmış oldukları bu süreç, geldiğimiz nokta itibariyla değerlendirildiğinde kamu vicdanında ciddi tereddütlerin de beraberinde oluşmasına ne yazık ki vesile oldu" diye konuştu.

"MİLLETVEKİLLERİMİZİNDE BİR AN ÖNCE SALIVERİLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Büyükataman Özel Yetkili mahkemelerin kaldırıldığını hatırlatarak, "Genel mahkememe olmadığı yerde demokrasiden söz etmek, olağan mahkeme olmadığı yerde demokratikleşmeden söz etmek mümkün değildir. Sanki bir tiyatro icra ediliyormuş gibi. Sabahki duruşmada şahit olduğumuz fotoğraf ne yazıkki öyle bir izlenime kapılmamıza ne yazık ki vesile oldu" dedi.

Mahkemenin adil yargılanmayı ve hukuku dikkate alması gerektiğini belirten Büyükataman, "Kamu vicdanına, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin güvenirliliğine gölge düşürmeyecek hassasiyeti ve özeni göstererek bir karar vermesini temenni ediyoruz. MHP olarak bu süreci başından itibaren yakınen takip ediyoruz, takipçisi olmaya devam edeceğiz. Umudumuz ve temennimiz odur ki adil bir yargılama sonucunda mahkeme neticelendirilir. Uzun tutukluluk süreleri dikkate alındığında, neredeyse cezalandırılmaya dönüşen bu sürecin bir an önce neticelendirilmesi son derece önemli. Millet iradesiyle parlamentoya taşımış olduğu tutuklu milletvekillerimizin de bir an önce salıverilmesini beklediğimizi de özellikle ifade etmek istiyorum" ifadesini kullandı.

Büyükataman, parti olarak ilk kez bu kadar kalabalık grupla davayı izlediklerinin sorulması üzerine, teşkilat ve milletvekilleri olarak başından beri titizlikle davayı takip ettiklerini ifade etti.

"HUKUKSUZLUKLARIN HERKESE DUYRULUP BİRAN ÖNCE SON VERİLMESİ GEREKİR DİYORUM"

Duruşmayı izleyen CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "Burada görülmekte olan süreç bir dava olarak adlandırılmaktan çoktan çıkmış durumda. Özellikle bu özel yetkili mahkemelerin kaldırıldığı safsatasıyla buradaki yapılanma bir mahkemenin sahip olması gereken asgari koşulları bile karşılamaktan uzak hale gelmiştir. Dolayısıyla yargılamayı yapanlar aslında hakim değil yargılananlarda sanık değil. Yargılananlara olsa olsa tutsak diyebiliriz. Çünkü en basit yargılama kuralı lehe olan delillerin toplanmasıdır" dedi. "Dinlenmesi gereken tanık çağrılmıyor" diyen Cihaner sözlerini şöyle tamamladı: "Sahteliği neredeyse herkes tarafından kabul edilmiş CD'ler hakkında incelemeler yapılmıyor. Son yasal değişiklikle mahkeme olma vasfını kaybetmiştir burası. Ergin Saygun'u dinledik 19 ayrı hastalığı var. Anlaşılıyor ki içerde ölmeleri bekleniyor yargılananların. Bunun sivil baskıyla buradaki hukuksuzlukların herkese duyrulup biran önce son verilmesi gerekir diyorum"


(BB)