"Balyoz Planı" iddialarına ilişkin 250'si tutuklu 365 sanıklı davanın 89. duruşması başladı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nin yanında bulunan büyük salonda yapılan duruşmaya eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Orgeneral Bilgin Balanlı, eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, emekli Orgeneral Ergin Saygun, MHP İstanbul milletvekili Emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek'in aralarında bulunduğu 200 tutuklu sanık katıldı. Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok'un da aralarında bulunduğu 50 tutuklu sanığın katılmadığı duruşmada 4 tutuksuz sanık da hazır bulundu. İkinci Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz ise duruşmaya katılmadı. Bu arada CHP milletvekilleri İlhan Cihaner, Tolga Çandar, Ali Özgündüz ve Nur Serter de basın mensuplarına ayrılan bölümde duruşmayı izliyor.


AVUKATLARDAN PROTESTO


Dosyada bulunan delillerin değerlendirilmeden, cumhuriyet savcıları Savaş Kırbaş ve Hüseyin Kaplan'ın 920 sayfalık mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları cübbelerini avukat sıralarına bıraktılar. Avukatlar izleyici sıralarında duruşmayı izliyor. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, Adli Tıp Kurumu'nda mahkemeye gönderilen raporda, beynindeki kist nedeniyle ameliyat olan tutuklu sanık Levent Kerim Uça'nın hastane şartlarında infazına devam edilmesinin uygun olduğunun bildirildiğini açıkladı.


ÖZKÖK VE YALMAN'IN TANIK OLARAK DİNLENMESİ TALEPLERİ REDDEDİLDİ


Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Ergin Saygun'un üst mahkeme olan 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tutukluluğana yaptığı itirazın reddedildiğini belirten Başkan Diken, Genelkurmay eski Başkanı Hilmi Özkök ve eski Kara Kuvvetleri eski Komutanı Aytaç Yalman'ın da aralarında bulunduğu bazı kişilerin tanık olarak dinlenmesi ve dijital verilerle ilgili bilirkişi yapılması için mahkemeye dilekçeler sunulduğunu söyledi. Taleplere ilişkin savcılığın, dinlenen tanıkların yeterli olması ve dosyadaki bilirkişi raporlarının aydınlatacak mahiyette olduğundan bu yöndeki taleplerin kabul edilmemesi yönünde mütalaa verdiğini belirten Başkan Diken, daha sonra mahkemenin bu yönde alınan kararını açıkladı. Buna göre Başkan Diken, CMK'ya göre bu yöndeki taleplerin mahkemeye 5 gün önceden verilmesi gerektiğini belirterek, aynı yönde daha önceden yapılan taleplerin kabul edilmediğini söyledi. Diken, bu gerekçelerle CMK'da bu şekilde bir düzenleme olmadığından, sanık ve avukatların tanık dinletilmesi ve dosyadaki dijital veriler üzerinde bilirkişi incelemesi yapılması yönündeki taleplerin oybirliğiyle reddedildiğini belirtti. Bunun üzerine sanıkların bulunduğu bölümden 'Bravo' ve 'Helal olsun' şeklinde sesler yükseldi. Bazı sanıklarda, savcı bize gülerek bakmasın, gülmesin dediği duyuldu.


BAŞKAN DİKEN: ANLAŞILAN MAHKEMEYİ PROTESTO EDİYORLAR


Mahkeme Başkanı Ömer Diken, sanık avukatlarının cübbelerini masalarının üzerine bırakarak duruşmaya katılmadıklarını belirterek, "Anlaşılan mahkemeyi protesto ediyorlar. Mahkemeyi sizin, bizim beğenmemiz gerekmiyor. Mahkeme CMK'ya göre uygun bir yargılama yapıyor. Duruşmaları uzatıldığı ya da çabuk bitirilmediği yönünde tepkileriniz oldu. Bunlar bize de yansıdı. Mahkeme 26 Aralık 2010'dan itibaren sadece bu davalara bakarak, yeterli aralar vererek, savunmaları tamamlayıp mütalaa aşamasına geldi. CMK'ya göre müdafiler davanın zorunlu sujeleridirler. Onlar olmadığı sürece deliller hakkında değerlendirmeler, esas hakkındaki savunmalar alınamaz. Sizin beyanlarınızı almamız mümkün değil. Bu durumda ne yapacağız" dedi. Mahkeme Başkanı Diken avukatların duruşmaya girmediğini belirterek, müdaffilerinizin gelmemesi savunmanız için verilen zamanın yetersizliğinden mi yoksa protesto amacıyla mı?" diye sordu. Sanıkların konuşmak istemesi üzerine davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan'a söz verdi. Duruşma Çetin Doğan'ın konuşması ile devam ediyor.


(BB)