Balyoz Planı Davası'nın bugün görülen 86'ncı duruşmasında Mahkeme Başkanı Ömer Diken'in "usule aykırı" gerekçesiyle söz vermemesine tepki olarak duruşma salonunu terk eden sanık avukatları Silivri Ceza ve İnfaz Kurumları'nın girişinde basın açıklaması yaptı.


ADİL YARGILAMA YÜRÜTÜLMEZSE DURUŞMAYA GİRMEYECEĞİZ


Avukat Hasan Fehmi Demir, Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nde bugüne kadar birçok "hukuksuzluğa" tanık olduklarını, bugün bir yenisinin daha yaşandığını söyledi. Demir, "Silivri'de yürütülen yargılamalar, daha duruşma salonunun girişinde avukat üst aramalarından başlayarak, duruşma salonunun tavanlarına, her yanına dinleme ve görüntü alma özellikleri bulunan cihazlar yerleştirerek, adil yargılamanın her türlü ilkesi daha başından avukatların iradesi daha başından teslim alınmaya başlanmıştır. Ancak biz avukatlar ve müvekkillerimiz olarak bu hukuksuzlukların yargılama esnasında dile getirilerek, giderilebileceği ümidini bugüne kadar her zaman koruduk ve bunun mücadelesini hukuk içinde vermeye çaıştık. Son olarak bugün usul eksiklikleri, hataları, usulün hiçe sayılmasına ilişkin meslektaşımız Avukat Celal Ülgen söz almak istemiştir. Fakat söz verilmemesi konusunda ısrar edilmiş ve meslektaşımız duruşmadan çıkarılmıştır. Ardından Mahkeme Başkanı bizce savunmayı baskı altına alan ceza yaptırımı ile savunmaya gözdağı veren sözlerle yargılamaya ara vermiş, ardından tekrar girilen davada bu defa söz almak isteyen meslektaşımız Avukat Hüseyin Ersöz duruşmadan çıkarılmıştır" diye konuştu.


Bugüne kadar avukatların öne sürdüğü hiç bir delilin toplanmadığını ifade eden Demir, "Bütün bu durum karşısında avukatlar olarak böylesine bir yargılamanın unsuru olmamız elbette savunma görevimize ihanetle aynı anlama gelecektir. Bunun bizlerden beklenmesi mümkün değildir. Bu sebeple Mahkeme Heyeti'nin hukuka uygun taleplerimizi yerine getirmemekte ısrar eden hukuka aykırı tutumu ve ısrarla bu tutumunu sürdürmesi karşısında bugünkü oturumda tüm avukatlar olarak çıkmış durumdayız. Bundan sonraki oturumlarda da adil bir yargılanma yürütülmediğini görürsek katılmamayı en azından büyük bir bölümümüz düşünmemekteyiz. Bütün bu uygulama karşısında mahkemeye, yargıçları reddettiğimizi, tarafsızlıklarını yitirmeleri sebebiyle reddettiğimize ilişkin dilekçeyi de bütün meslektaşlarımızla birlikte imzalayıp vermiş bulunmaktayız" dedi.


SAVUNMANIN OLMADIĞI HİÇ BİR ORGANİZASYON MAHKEME DEĞİLDİR


Avukat Celal Ülgen de "Bir organizasyona, bir kuruma, soruşturma yapan bir ekibe, komisyona mahkeme adı verilmesi içn o komisyonda ya da kurulda savunmanın olması lazım. Savunmanın olmadığı hiç bir organizasyon mahkeme değildir, başka adlarla anılabilir. Burada savunmaya bu önem verilmiyorsa, savunma hiçe sayılıyorsa mahkeme yoktur. Biz böylesine ortada mahkeme olmayan bir durumda ve konumda mahkemeye mahkeme sıfatı vermek istemiyoruz" diye konuştu.