İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Balyoz Davası'nın 89. duruşması gergin başladı. Delillerin değerlendirilmeden, cumhuriyet savcılarının mütalaayı mahkemeye sunmasını protesto eden sanık avukatları cübbelerini masalara bırakarak, izleyici sıralarından duruşmayı izledi. Bu sırada bazı sanıkların konuşmak istemesi üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken sanıklara söz verdi. Söz alan davanın bir numaralı sanığı emekli Orgeneral Çetin Doğan, mahkemenin keyfi bir uygulama yaptığını savunarak, "Bu durum kabul edilemez. Hayret ve dehşetle olanları izlemekteyiz" dedi. Doğan, mahkemenin usul hatalarını okumak istediğini belirterek, "Delillerin ortaya konulması, tartışılması bütün ısrarlarımıza rağmen yapılmadı. Delil olarak konulan belgelerin okunması gerekir. Belgelerin başlıkları okunmuştur. Delillere ilişkin yeterli açıklamalar olmamıştır" diye konuştu. Çetin Doğan'ın bilirkişi '1. Ordu Komutanlığı'nın gönderdiği Hakan Erdoğan'ın bilirkişi raporu mahkemede okunmadı' şeklindeki sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Eksik hukuki bilginizle okunmuyor diyorsunuz. Yasa delillerin mahkeme önünde bir kez okunmasını yeterli görüyor. Sanıklar savunmalarını yaparken belgeleri ekranda yansıttılar, açıklamalar yaptılar. İddia makamının delil olarak sunduğu hiç bir delil burada okunmadan geçilmedi. Tüm deliller okundu. Okunmaması mümkün değil. Hakan Erdoğan'ın raporu da okundu" diyerek açıklama yaptı.


"SAVCI HÜKÜM MAKAMI DEĞİLDİR"


Mahkeme Başkanı Ömer Diken dosyada bulunan delillerin tartışılması aşamasına gelindiğini söyleyen Diken, "Buyrun tartışın ne oldu şimdi. Savcı hüküm makamı değildir. Onun da dosyayı temyiz etme hakkı var. Biz size 'Son sözlerinizi söyleyin mahkeme karar verecek' demişiz gibi tepki gösteriyorsunuz. Bu konudaki direnç nedir" diye konuştu. Başkan Diken'in bu sözleri üzerine sanıklar delilerin okunduğunu ancak duruşmada gösterilmediğini belirtti. Sanıkların ayrı ayrı tepkileri üzerine Başkan Diken de bu şekilde konuşmalar devam etmesi durumunda yargılama yapılmayacağı ve duruşmayı bitireceğini belirtti. Bu sözler üzerine sanıklar "Bitirin, bitirin" diyerek bağırdı. Duruşmada tutuklu sanık Aydın Sezenoğlu "Burada beyanlarımızı dile getirdik. Ama mütalaada bu beyanlara yer verilmedi. Balyoz 1 ve 2 davalarının ardından Balyoz 3'ün sanığıyım. 1. ve 2. davanın sanıklarının ifadelerini dinlemedim. Kendimi nasıl savunacağım" diye sordu.


ERGİN SAYGUN: MÜTALAA İDDİANAMENİN AYNISIDIR


Tutuklu sanık eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek de, "Sabah tıraş olmak için aynanın karşısına geçtim. Alnımda akıllı yazmıyordu. Ancak aptal da yazmıyordu. 30 CD'yi vereceğiz dediniz. Ancak bizim bilgisayarlarımız yok. Bu CD'ler ışığa ya da cama tutunarak okunamaz. İddia makamı 4 DVD'den bahsetti. Ben 3 demiştim. 4'üncü gelinceye kadar ben savunma yapmayacağım" dedi. Emekli Orgeneral Ergin Sayun, "Mütaalaa iddianamenin aynısıdır. Bunlar iğrenç iftiralardır. Bunu 43 yıl orduya hizmet etmiş biri olarak söylüyorum. Şenkal Atasagun'un tanık olarak dinlenmesini istiyorum" diye konuştu.


"BİLİRKİŞİ GETİRDİK DURUŞMADA DİNLENSİN"


Duruşma sırasında davaya katılan tutuklu sanık Aydın Sezenoğlu'nun kardeşi aynı zamanda avukatı Ali Sezenoğlu, duruşmaya dinlenmesi amacıyla bilirkişi Tevfik Koray Peksayar'ı getirdiklerini söyledi. Mahkemenin tanık olarak Peksayar'ı dinlemesini isteyen avukat Sezenoğlu, dosyada bulunan TÜBİTAK raporlarında çelişkiler olduğunu, emniyet raporunun esas alındığını söyledi. Avukatların bilirkişi getirerek duruşmada dinletebileceğinin altını çizen Mahkeme Başkanı Ömer Diken, ancak her avukatın tek tek bilirkişi dinletmesinin mümkün olmayacağını, bunun usul ekonomisiyle bağdaşmayacağını belitti. Avukatların aralarında anlaşarak 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturup duruşmada dinletebileceğini belirten Diken, ya da bu bilirkişiyle yetinilip yetinilmeceğine karar verilmesini istedi. Söz alan tutuklu sanıklardan HAVELSAN eski Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman , kendi avukatının da Türker Gülüm adlı bilirkişi getirdiğini ve bu kişinin dinlenmesini isteyerek "Böylece vicdanların aydınlanacağını düşünüyoruz. Bilirkişileri burada lütfedin dinleyin" şeklinde konuştu. Çetin Doğan da, bugünkü davaya gelen bilirkişilerin dinlenilmesini ve dosyanın mahkeme tarafından bilirkişiye gönderilmesi gerektiğini vurguladı. Mahkeme Başkanı Ömer Diken, "Yargıyı kitlemenin bir anlamı yok. Hergün bir bilirkişi getirilirse olmaz. Avukatlar kendi aranızda bir sınır belirleyin. Öğleden sonra ortak bir karar alın" dedi.


(BB)