İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Balyoz Davası'nda sanık avukatları tarafından duruşmaya getirilen bilirkişiler dinlendi. Duruşmada yemini yaptırılan Adli bilirkişi Tevfik Koray Peksayar 20 yıldır bilgisayar üzerine çalıştığını, 3 yıldır da Adalet Komisyonu'nda adli bilirkişi olarak görev yaptığını söyledi. Peksayar, dava dosyasında bulunan 5 No'lu harddisk, 11, 16 ve 17 No'lu CD'leri incelediğini ve bununla ilgili daha önce 2 rapor hazırladığını söyledi.Tanık Peksayar, Gölcük Donanma Komutanlığı'nda bulunan 5 No'lu Harddisk üzerinde yaptığı incelemede “solucan" ve “backdoor" denilen iki virüse rastladığını söyledi.

Hazırladığı raporu özetleyerek okuyan ve teknik bilgiler veren Peksayar daha sonra da sanıkların sorularını yanıtladı. Tutuklu sanık emekli Orgeneral Ergin Saygun, "Bilgisayarda bu şekilde hile yapmak için hangi düzeyde eğitim alınması gerekir" diye sordu. Peksayar, "Sahtecilik eylemi olduğu düşünüldüğünde, böyle bir sahtecilik var gibi gözüküyor. Ancak yaparken amatörce hatalar yapılmış" diye cevap verdi. Sanıklardan Abdurrahman Başbuğ'un "TÜBİTAK uzmanlarınca hazırlanan raporun bilimsel gerçeği nasıl ifade ettiği" sorusuna ise savcı Savaş Kırbaş, yönlendirme yapıldığını belirterek itiraz etti. Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken de, TÜBİTAK raporunda 3 kişilik heyetin yer aldığını hatırlatarak "3 kişilik heyetten farklı mı düşünüyorsunuz?" diye sordu. Peksayar, bilirkişilerin derin bir inceleme yapmadığını iddia etti.


"TÜBİTAK BİLİRKİŞİLERİNİ BAKTIKLARI AÇI YANLIŞ"


Peksayar'ın bu sözleri üzerine Mahkeme Başkanı Ömer Diken de "Siz de bazı dosyalarda inceleme yapmadığınızı söylüyorsunuz" dedi. Peksayar, TÜBİTAK bilirkişilerinin verdikleri bilgilerin tam anlamıyla gerçeği yansıtmadığını ifade ederek, baktıkları açının yanlış olduğunu söyledi. Başkan Diken, bilirkişi Peksayar'a bilirkişilerin baktığı açı itibarıyla verdiği bilgiler hakkında ne düşündüğünü sordu. Peksayar, "Tespitler doğru ama baktıkları yer yanlış" diye cevap verdi. Diken de "Eksik rapor var diyorsunuz" şeklinde konuştu. Tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Özden Örnek de CD'lerle ilgili çok detaylı incelemeler yaptığını söylemesi üzerine duruşma savcısı Savaş Kırbaş, "Bilirkişi getirilmiş. Sanıklar bilirkişiden daha fazla biliyorlarsa, burada bilirkişi dinlenilmesine ne gerek var" diyerek tepki gösterdi. Duruşmada daha sonra tutuklu sanık Havelsan Genel Müdürü Ömer Faruk Ağa Yarman tarafından duruşmada hazır edilen bilirkişi Türker Gülüm dinlendi. Bilirkişi dinlenmesine ara veren mahkeme heyeti duruşmayı yarın saat 09.30'a erteledi.


(BB)