Balıkesir Tavuk Yetiştiricileri Birliği Başkanı Duran, yaptığı açıklamada, son aylarda üretim sırasında kitlesel tavuk ölümlerinin görüldüğünü kaydederek, “Henüz nedeni bilinmiyor. Bu konudaki sıkıntı ve endişelerimizi üreticiler olarak beyaz et sektöründe faaliyet gösteren şirket yöneticilerine ilettik. Bunun sebepleri bir an önce araştırılmalı, gerekli tahliller yapılmalıdır” dedi. Duran, tavukların kitlesel olarak telef olmasının yetiştiricilerinin girdi maliyetlerini artırdığını, bundan dolayı da çok sayıda üreticinin zarar ettiğini dile getirdi.

Yetiştiricilerin, şirketlere 1 kilogram canlı tavuğu 29 kuruştan sattığını dile getiren Duran, “Kömür, elektrik ve diğer üretim girdilerine yapılan son zamlarla birlikte üreticilerin girdi maliyetleri yüzde 30 oranında artmıştır. Bundan dolayı bugün itibariyle 29 kuruştan satılan canlı tavuğun fiyatı en az 35 kuruşa çıkması gerekmektedir” dedi.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri'nde olduğu gibi tavuk yetiştiricilerine de sıfır faizli kredi verilmesi gerektiğini kaydeden Duran, bunun yapılması durumunda ülkenin ihtiyacı olan beyaz etin yüzde 25’ini karşılayan Balıkesir’in sektörde daha iyi bir yere geleceğini sözlerine ekledi.


MT(FK/AK)