1978 yılında Harb-iş Sendikası Balıkesir Şubesi üyelerinin kurduğu, şu an 490 ortağı bulunan tüketim kooperitifinin 1983 yılından bu yana hizmet verdiği 2 katlı bina, Türk Harb-iş Sendikası'nın borçları nedeniyle 805 bin liraya satılınca, kooperatif yöneticileri tasfiye kararı ile karşı karşıya kaldı. Türk-Harb-iş Sendikası 3 milyona yaklaşan borç nedeniyle zor durumda kalınca Afyon ve Balıkesir'deki sendika hizmet binalarının dışında kalan bazı yerleri satışa çıkardı. Balıkesir'de Eski Kuyumcular Mahallesi Çankaya Sokak'taki 5 katlı sendika binasının, tüketim kooperatifi olarak kullanılan, yaklaşık 150 metrekarelik 1 ve 2'nci katları kapalı zarf usulü ihalede 805 bin liraya, Salih Yıldız'a satıldı. Kooperatif binasının satışını duyan üyeler büyük tepki gösterdi.

Harb-iş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Ahmet Demirer, satışa karşı olduğunu, ancak tüm insiyatifin sendika genel merkezinde bulunduğunu belirtti. Demirer, “Sendikamız, tüketim kooperatifinden kira almıyordu. Genel merkezin kararıyla satıldı. Ben bu satışa karşıyım. Kooperatifimiz de bir ayrı tüzel kişilik. Bundan sonra ne yaparlar, ne karar alırlar bilemiyorum” dedi.

ÜYELER ALTIN BOZDURARAK KOOPERATİFİ KURDU

S.S. Balıkesir Harb-İş Tüketim Kooperatifi Başkan Yardımcısı Mehmet Yatman da, olağanüstü kongre kararı ile kooperatifin tasfiye edilebileceğine dikkat çekti. Yatman, kooperatifi 1978 yılında üyelerin 90-100'er gram altın bozdurarak kurduğunu, o yıl faaliyete geçtiğini, 1983 yılında, sendika üyelerinin aidatlarıyla alınan binanın alt katına taşınıp hizmet vermeye başladığını kaydetti. Yatman, “Kooperatifimizin kuruluş amacı, kar elde etmeden ortaklarına ve halkına hizmet vermekti. Kurulduğumuz günden bu yana amacımızı başarıyla gerçekleştirdik. 490 ortağımız var ve 150'si hala Ana Tamir Fabrikası'nda çalışan sendika üyelerinden oluşuyor. 60 gün önce kooperatifin mali genel kurulunu yaptık. Genel kurulda divan başkanlığını yapan, Harb-iş Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Ahmet Demirer, kooperatifin bulunduğu yerin satılmayacağı konusunda genel merkez tarafından güvence verildiğini söyledi. Ancak, genel merkez yöneticileri Balıkesir'e geldiklerinde kooperatifin tasfiyesinin yapılması telkininde bulundular. Sonra yerin satıldığı haberi bize ulaştı şok olduk” diye konuştu.

CİROSU 1.2 MİLYON LİRA

Bir emek örgütü olan sendikanın, işçilerin alın teriyle kurduğu tüketim kooperatifi binasını satmasının acı verici olduğunu belirten Mehmet Yatman, “Bina satılırken bizim görüşümüz alınmadı. Binanın yeni sahibi bize ihtar gönderecek, o zaman olağanüstü kongre yapıp tasfiye işlemlerine başlamayı düşünüyoruz. Tabi tasfiyenin de üyelerimize külfeti olacak. Ortaklarımız yaklaşık 500-600 TL civarında para ödemek zorunda kalacaklar. Emeği temsil eden bir kurumun işçilerin alın teriyle kurulan bir yeri satması çok acı verici. Üstelik Türk Harb-İş Sendikası Genel Merkezi satış kararında burasının atıl vaziyette durduğunu belirtmiş. Oysa ki, S.S. Balıkesir Harb-İş Tüketim Kooperatifi'nin yıllık cirosu 1,2 milyon TL'dir. Ayrıca 4 personelimiz var. Bunların durumu ne olacak. Satış kararı veren sendika onları işe alsın” dedi.