KESK adına açıklama yapan Eğitim-Sen Balıkesir Şubesi Kadın Sekreteri Melek Bozkurt, 8 Mart'ın dünyadaki kadınlarının birlik dayanışma ve mücadele günü olduğunu söyledi. Bozkurt, 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edilişinin üzerinden 100 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen hala toplumsal konumda, çalışma koşullarında, yaşama ve eğitim hakkında ve pek çok alanda kadınların baskı ve kısıtlama gördüğüne dikkati çekti.

Melek Bozkurt, bu nedenle her yıl 8 Mart'ta kadınları evde ve işyerlerinde hizmet üretmemeye davet edeceklerini belirterek şunları söyledi:

"Kadınların yüzyıllar önce başlayan ezilmelerine isyanımızı büyütme kararı alan biz KESK’li kadınlar, 8 Mart'ın tatil ilan edilmesi için bir kez daha alanlardayız. Kadınların sistem tarafından ucuz işgücü olarak görülüp, güvencesiz, kayıt dışı, düşük ücret ile 18 saat çalıştırılmasına karşıyız. Namus kavramının kadın cinselliği ile özdeş görüldüğü sistemde, töre-namus adı altında, baskıya, işkenceye, öldürülmeye, tepki gösteriyoruz. İşyerinde, sokakta, evde, taciz, tecavüz ve saldırıya maruz kalınmasına karşı baş kaldırıyoruz. Çin, Rusya, Azerbaycan, Kazakistan, Moldova, ve Kırgızistan’ın da aralarında bulunduğu 21 ülkede 8 Mart tatil günlerinden biri. Biz de bu topraklarda yaşayan kadınlar olarak, 8 Mart'ın resmi tatil ilan edilmesini istiyoruz. Yaşasın kadın dayanışması, yaşasın bedenimiz ve kimliğimiz için verdiğimiz mücadele."

ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE HİTABESİ'Nİ OKUDULAR

KESK eyleminin ardından Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Eğitim İş Sendikası Balıkesir Şubesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği üyeleri meydan geldi. Eğitim-iş Balıkesir Şubesi örgütlenme Sekreteri Yakup Tekin Efe'nin okuduğu basın açıklamasında, Ak Parti’nin eğitim ile ilgili uygulamalarını eleştirildi.

Tekin Efe, Cumhuriyetin en önemli devrimlerinden birinin 3 Mart 1924'te halifelik, Şeriye ve Evkaf Vekaleti, Erkan-ı Harbiye Vekaleti’nin kaldırılması, Tevhid-i Tedrisat Kanunu'nun (Öğretim Birliği Yasası) kabul edilmesi olduğunu söyledi.

Yasanın yürürlüğe girmesi ile ulusal egemenlik ile bağdaşmayan toplumsal gelişmenin önünde engel olan çağdışı kurumların kaldırıldığını belirten Efe, "Devletin ve toplumsal düzenin akla ve bilime dayalı ilkelerce düzenlenmesinin yolu açılmıştır. Böylece 'Sultanın kulunun' yerini Cumhuriyetin özgür yurttaşı, ümmet toplumunun yerini modern ulus almıştır. Bu kanun ile çağdışı eğitim kurumları kapatılırken, bütün eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanarak eğitim devletin temel görevlerinden biri haline getirildi. Fikri hür, vicdanı hür cumhuriyet kuşakları böylelikle yetiştirildi" dedi.

88 yıl sonra iktidarda bulunan Ak Parti'nin eğitim alanındaki uygulamalarının Cumhuriyet atılımlarını tasfiye etmeye, eğitimin temel niteliklerini değiştirmeye yönelik olduğunu ileri süren Tekin Efe, "Hazırlanan programlar ve kitaplar bilimsellikten uzak çağdaş ve laik ölçütlerden yoksundur” dedi. Basın açıklamasına katılanlar, '4+4+4 taslağı 4x4 ihanettir' pankartı açıldı, 'Öğrenim birliği terk edilemez' sloganı atıldı.

Eylemin sonunda Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Balıkesir Şube Başkanı İsmail Erten önderliğinde Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi eyleme katılanlar tarafından hep birlikte okundu.

HD(İÖ/ESM)