Bakan Binali Yıldırım, Körfez Havalimanı'nın yeni terminal binasının temel atma töreni için Balıkesir'in Edremit ilçesine geldi. Havalimanına inişinde Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan ve AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu ve CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova tarafından karşılanan Bakan Yıldırım, vatandaşlarla selamlaştı. Bakan Yıldırım, daha sonra Körfez Havalimanı'nın yeni terminal binasının temel atma törenine katıldı.

Törendeki konuşmasında Edremit Körfezi’ni doğal ve kültürel değerleriyle “dünya cennetinden bir köşe” olarak tanımlayan Bakan Yıldırım, “Başbakanlarımızdan Profesör Doktor Necmettin Erbakan, Allah mekanının cennet eylesin. İlk başlangıcı, ilk harcı koyan, buraya bir havaalanı yapılmasına vesile olan kendisidir. Biz de onu rahmetle, şükranla anıyoruz, mekanı cennet olsun. Şimdi bunu geliştirmekte bizim boynumuzun borcu. O günkü şartlarla böyle bir şey yaptı. Şimdi biz geldik, pistini uluslararası standarta getirdik. Pist bitti, şimdi terminal devreye girdi. “Terminale de şimdi temel atacağız' dediler. Temel atmak için uygun bir zamanda beni beklediklerini söylediler. Ben de dedim ki, kardeşim iş beklemez. Temel atmak işin teferruatı. Adam başlasın çalışsın, şöyle kolonlar bir ortaya çıksın. İnşaat biraz yükselsin, gider biz de işin usulünü yerine getiririz. Yani illa temel atılması için bizi beklemesine gerek var mı? Hizmet beklemez. Bu millet çok bekledi. Daha fazla beklemeye hakkımız var mı? Yok. Onun için hızlı çalışmamız lazım hızlı hareket etmemiz lazım. Ben konuşurken, diyorlar ki “Ya bu bakanın konuşması çok yavaş, yaptığı işler soyadı gibi.' Onun için siz görünüşe aldırmayın. Siz işe bakın işe. İş yapılıyor mu, yapılmıyor mu? Yollar yapılıyor mu yapılmıyor mu? Havayolu, halkın yolu oluyor mu, olmuyor mu? Evvelallah, yeter ki, sizin yüzünüzdeki bu tebessümü görelim. Yeter ki, sizin duanızı, desteğinizi görelim. Evvelallah, aşamayacağımız zorluk yok, delemeyeceğimiz dağ yok, geçemeyeceğimiz deniz de yok. Hepsini önünüze getiririz” dedi.

“ESERİ BIRAKIYORSUNUZ, İSMİNE TAKILIYORSUNUZ”

Havaalanının adı konusunda Edremit ve Burhaniye ilçelerinin mahkemelik olmasına da vurgu yapan Bakan Yıldırım, havaalanının adının 'Seyit Onbaşı' olacağını söyledi. Bakan Yıldırım, “Bu havaalanı ile ilgili zaman zaman iki ilçemiz arasında bir hoş muhabbettir gidiyor. Efendim havaalanının ismi, o mu olsun bu mu olsun? Bunu mahkemeye bile götürmüşler. Yahu size ne oluyor kardeşim. Biz havaalanı yapıyoruz. İşin sahibi belli, yapan belli. Siz eseri bırakıyorsunuz, ismine takılıyorsunuz, bırakın bunu. Havaalanının adı Seyit Onbaşı Havaalanı. 300 kiloluk mermiyi, bu ülkenin bağımsızlığı için, bu milletin geleceği için sırtında taşıyan Seyit Onbaşı’ya yakışır bu havaalanı. Artık daha kavga istemiyorum, bu mesele burada bitmiştir. Cevabını sizler de alkışlarla verdiniz. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Bu arada, protokol bölümünün arkasında oturan AK Parti Kadın Kollarından Şennur Biryol baygınlık geçirince Bakan Yıldırım konuşmasını yarıda kesti. Biryol, tören alınana giren 112 ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

Binali Yıldırım konuşmasının sonunda, yüklenici firma Türkseven inşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Türkseven ile Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, AKP Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu ve CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova ile belediye başkanlarını sahneye davet ederek Murat Türkseven ile sıkı bir pazarlık yaptı. Projenin bitim tarihin öne alınmasını istedi, Türkseven ile anlaşmaya varan Bakan Yıldırım, “Müteahitin 3 yıl gibi bir zamanı var ama bizim beklemeye tahammülümüz yok. Gördüğünüz gibi sıkı bir pazarlık yaptık. Terminali 2013 yılında okulların kapandığı, turizm sezonun başladığı günlerde açacağız. Gördüğünüz gibi gayet demokratik bir pazarlık oldu” diye konuştu.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal, gelişen havacılığa paralel olarak 23 bin metrekare büyüklüğündeki havaalanının iç ve dış hatlara uluslararası standartlarda hizmet vereceğini kaydetti. Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, buton basarak temeli ilk harcı döktü.


 


--KUTU--


Havaalanın adı mahkemelik olmuştu


Balıkesir Körfez Havaalanı; 1997 yılında ‘Edremit Körfezi Havalanı’ adıyla yurtiçi uçuşlarla hizmete açıldı. 19 Haziran 2010’da yenilenip pist genişliği ve uzunluğu uluslar arası standartlara çıkartıldıktan sonra ‘Balıkesir Körfez Havalanı’ olarak uluslar arası yolcu taşımacılığına açıldı. Havalanından bu güne kadar 983 sefer gerçekleştirilip 65 bin 301 yolcu İstanbul ve Ankara arasında taşındı. Anadolu Jet ve Bora Jet olmak üzere 2 havayolu şirketi hizmet vermektedir. Havaalanının ismi, Edremit ve Burhaniye belediyeleri arasında tartışma konusu halindedir. 15 Belediyenin üye olduğu Körfez Belediyeler Birliği ve Burhaniye’nin CHP’li Belediye Başkanı Fikret Akova’nın önerisiyle konulan “Balıkesir-Körfez Havalaanı” adının değiştirilmesi için Edremit’in MHP’li Belediye Başkanı Tuncay Kılıç, Balıkesir İdare Mahkemesi’ne dava açtı. 14 Şubat 2012’de mahkemeden“Havalanın adının Edremit Körfezi Havalanı” olarak değiştirilmesi yönünde karar aldı. Körfez Belediyeler Birliği ve Burhaniye’nin CHP’li Belediye Başkanı Fikret Akova, kararı temyiz edeceklerini söylemişti.