Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Çeşme Fenerburnu’nda yapılması planlanan balıkçı barınağından vazgeçildiğini, yeni yerin Zeytineli olacağını açıklaması çifte sevince neden oldu. Bugüne kadar Çeşme’de düzenlenen en büyük imza kampanyasıyla toplanan yaklaşık 2 bin imzaya kayıtsız kalamayan Bakan Binali Yıldırım, son İzmir gezisinde Çeşme halkının isteği üzerine Fenerburnu Balıkçı Barınağı projesinden vazgeçildiğini, barınağın Urla Zeytineli’ne yapılacağını açıkladı. Bu haber Zeytineli köyünde bayram havası estirirken, Çeşme’de de sevinçle karşılandı. Partilerüstü bir çalışma örneği sergileyerek imza kampanyasını başlatan CHP üyesi ve 2014 yerel seçimlerinde belediye başkan aday adayı olacağını deklare eden Hakan Kerman ile AK Partili Çeşme Belediye Meclisi üyesi Hüseyin Boyacı yaptıkları açıklamalarla Çeşme’nin adeta ipin ucundan alındığını, turizme büyük bir darbe vurulmasının önüne son anda geçildiğini belirterek Bakan Yıldırım’a teşekkür etti.

Balıkçı barınağının yapılacağı Urla’nın Zeytineli köyünde ise haber sevinçle karşılandı. Zeytincilik ve hayvancılığın geçim kaynağı olduğu Zeytineli Köyü’nün muhtarı Ömür Vural, Sığacık ile Alaçatı arasında ihtiyaç olan balıkçı barınağının köylerine yapılması kararını alanlara teşekkür ettiklerini söyledi. Vural, şöyle konuştu:

"Köyümüzün tarihi çok eskilere dayanır. İlk olarak denize yakın yerde kurulmuş, korsan saldırıları üzerine şimdiki iç kesime taşınmış. Balıkçılık genlerimizde var ama koyumuz lodosa açık olduğundan teknelerimiz kış aylarında parçalanıyor. Kendi imkanlarımızla, traktörle kaya taşıyarak yaptığımız küçük barınak çok yetersizdi. 70 kadar insanımız geçimini balıkçılıkla sağlıyor ama tekneleri Alaçatı’da, Sığacık’ta, Özbek’te, Çeşmealtı’nda bağlı. Şu anda koyumuzda 3-4 tekne var. Barınağımız olmadan balıkçılık yapamıyoruz. Bu yüzden çoğu balıkçı arkadaşlarımız tekneleri sattı. Buraya balıkçı barınağı yapılırsa kaderimiz değişir. Çok çok memnun oluruz. Köyümüze büyük bir gelir kaynağı olur. Denizden istifade ederiz. İlk iş olarak bir balıkçılık kooperatifi kuracağız. Demircili köyü de kooperatife dahil olmak istedi. Birlikte de kurabiliriz, onların da balıkçı barınağı yok çünkü. Hazırlanıyoruz, işlemlere başlamak üzereyiz. Güzel bir barınak olursa herkes para kazanır. Çok iyi avlaklara sahip olduğumuzdan büyük trol tekneleri zaten köyümüzün hemen açıklarında avlanıyor. Onlara da hizmet veririz. Sığacık ile Alaçatı arası normal seyirle 4-4,5 saat. Biz tam ortadayız. Hava patladığında denizdeki yatlar da bize sığınır. Normal zamanlar da kumanya için uğrayan yatlar, tekneler olur. Velhasıl bu balıkçı barınağı Zeytineli’nin kurtuluşu olur. Önce bakanımıza, sonra bizi öneren Çeşmeliler'e çok teşekkür ediyoruz."

BİZ KAZANDIK

CHP üyesi Hakan Kerman Fenerburnu Balıkçı Barınağı ile ilgili projenin askıya çıkmasıyla Çeşmelilerin konudan haberdar olduğunu ve askı süresinin bitimine az bir zaman kala imza kampanyası başlattıklarını, aynı zamanda bireysel resmi itirazlarda bulunduklarını hatırlattı. Kerman, "Çeşme Fenerburnu’nda telafisi olmayan bir yanlıştan dönüldüğü için çok mutluyuz. Hiç bir şekilde siyaset yapmadan, makam mevki düşünmeden, kişisel beklentileri bir kenara bırakıp Çeşme'nin geleceği için birlik ve beraberlik içinde olduk ve kazandık. Bu devam ettiği sürece Çeşme hak ettiği noktaya gelecektir. Aşılmayacak engel de yoktur. Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Biz kazandık, Çeşme kazandı, geleceğimiz kazandı" diye konuştu.

DUYARLI VE DEMOKRATİK TUTUM

AK Parti’li Hüseyin Boyacı da Bakan Binali Yıldırım’ın farklı zamanlardaki görüşmelerde konunun inceleneceğini ve Çeşme halkının isteklerinin dışında bir tutumun söz konusu olamayacağı şeklinde ifadeleri olduğunu söyledi. Gelinen noktadan ve iptalden çok memnun olduklarını belirten Boyacı, "Çeşme Belediye Meclisi’nin dört AK Partili üyesi olarak, Bakan Yıldırım ile çeşitli temas ve değerlendirmeler yaptık. Görevlendirdiği bakanlık yetkilileri ile mahallinde ve limanda yapılan etütler sonucunda, açık deniz balıkçılığını gözeten balıkçı barınağı projesinin iptal edilmesi ilçemizde büyük bir memnuniyet ile karşılandı. Bakanlıkça gösterilen bu çağdaş, duyarlı ve demokratik tutumu ile halkın haklı taleplerine öncülük yapmaktan huzur ve mutluluk duyduk. İlçemiz adına Bakan Yıldırım’a minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Şimdi Çeşme merkezdeki balıkçılarımız ve tur teknelerimizin haklı talepleri için birlikte, yeni oluşumların gayreti içinde olacağız" dedi.