Anadolu Mutfağını Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği, Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği ile Gaziantep Kulübü Derneği ortak bir proje kapsamında 30 Gaziantep yemeğine coğrafi bölge tescili için girişimlerini başlattı. Sahan Şirehan'da düzenlenen törenle tescil için başvurulan 30 yemek tanıtıldı. Toplantıda konuşan Anadolu Mutfağını Koruma, Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan, komşu ülkelerin Türk mutfağının birçok önemli yemeğini tescilleme yönündeki çabalarına duyarsız kalınamayacağını ifade ederken, baklavadan sonra birçok Türk yemeğinin farklı ülkelere kaptırılmak üzere olunduğuna dikkat çekti. Öztan, "Gelenekten Geleceğe Gaziantep yemekleri adlı kitabımızla arşivlediğimiz Gaziantep Yemekleri'nin tescil işlemlerinde de önemli bir adım attık. Bugün Yunanistan baklavamıza sahip çıkarken, Bulgaristan paçanın tescilini almaya çalışıyor. Bize ait kültürel değerlere sahip çıkmazsak, onları korumazsak gelecekte sahip çıkabileceğimiz yaşayan kültür öğelerimizin büyük bir kısmı başka ülkeler tarafından tescillenerek sahiplenilecektir. Bugün 500'den fazla Gaziantep yemeği var. Diğer sivil toplum örgütlerimizin, Gaziantep Valiliği, yerel yönetimler ve ilgili kurumların diğer yemeklerimizle ilgili tescil çalışmalarını üstlenmesini ve gerçekleştirmesini bekliyoruz. Yani uluslararası arenada sadece bölgesel ve coğrafi tescil yeterli değil, dünya tescili gerekiyor. Baklavada başımıza gelen yemekler konusunda başımıza gelmesin" dedi. Gaziantep Gastronomi ve Aşçılar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Gök Pınarlı, Türkiye, belki dünya da bir ilkin gerçekleştirilerek 30 yemeğin coğrafi tescilinde önemli bir adım atıldığını belirtirken, coğrafi tescil sayesinde bu yemeklerin, orijinal tariflerinin resmileşerek devlet kayıtlarına geçeceğini ve yıllarca aynı şekilde kalacağını vurguladı.

Bu arada, Kilis Kebabı, çiğ köfte gibi Kilis ve Şanlıurfa ile anılan bazı yemeklerin Gaziantep adına tescil edilmesinin iller arasında yeni bir tartışmayı başlatıp başlatmayacağı ise merak konusu oldu.

GAZİANTEP YEMEĞİ OLACAKLAR

Yapılan çalışmalar sonucu tescili istenen yemekler ise şunlar;

Öz Çorba, Şiveydiz, Ekşili Taraklık, Keme Kebabı, Sebzeli Peynir Böreği, Firik Pilavı, Katmer, Beyran, Kilis Kebabı, Samsaklı- Bahdenizli Kebabı, Yuvarlama, İçli Köfte, Ali Nazik, Lahmacun, Yeni Dünya Kebabı, Çiğ Köfte, Simit Kebabı, Soğan Kebabı, Antep Salatası, Ezogelin Çorbası, Alaca Çorba, Sarımsak Aşı, Akıtmalı Köfte, Sarımsak Kebabı, Zeytin Böreği, Özbek Pilavı, Malhutalı Köfte, Buhara Pilavı, Maş Piyazı ve Peynirli İrmik Helvasız.