Gazeteci-yazar Ali Atalar'ın 30 yılda oluşturduğu koleksiyonundaki Osmanlı mirası tabak, çanak, ibrik, kantar, havan, tepsi, sürahi, semaver, mangal gibi bakır eşya Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi'nde sergileniyor. Bakır eserlerin yanı sıra Osmanlı Dönemi'nde kullanılan mühür, silah, kama, süngü, el yazması kitaplar, ahşap malzemeler, döküm malzemeler, radyolar da tarihi konakta yer alıyor.

Ali Atalar, "Türkiye'nin ilk ve tek bakır eserleri müzesi olma özelliğini taşıyan müzemizde ziyaretçilerimize bakırcılık konusunda bilgiler veriyoruz. Bu amaçla Saklı Konak isimli bir dergi çıkardık ve tüm Türkiye'ye dağıttık. Ayrıca önümüzdeki günlerde Gaziantep bakır sanatı konusunda da bir yayın çıkarmayı düşünüyoruz" dedi.

Kaybolmaya yüz tutmuş bu mesleği belgesel haline getirerek gelecek nesillere aktarmak istediklerini de kaydeden Atalar, şunları söyledi:

"Sergileme, tanıtım ve belgesel çalışmalarıyla antika değeri olan bakır eşyaların eskicilere verilmesini önleyecek bilinci oluşturarak sahip çıkılmasını sağlamış olacağız. Birçok evde değersiz olarak görülen ve hurdacılara giden eserler de bu çalışmalarla kurtulmuş olacaktır. Ellerinde bulunan bakır eserlerin eski değil antika özelliği taşıdığını ve müzelerde sergilenecek değerde olduğunu anlatmaya çalışıyoruz."

Özel müzelerin sayılarının artması ve müze bilincinin oluşması anlamında Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi'nin önemli bir misyon üstlendiğine dikkat çeken Ali Atalar, Gaziantep dışından gelen ziyaretçi sayısının yerli halktan daha fazla olduğunu ifade ederek tüm Gazianteplileri müzeyi gezmeye davet etti.



ZG(BY/CK)