Eşme'nin Şehitalibey Mahallesi'ndeki dükkanında mesleğini sürdüren Fethi Ünal, ilçede kalaycılığın son temsilcisi olduğunu belirtti. Ünal, "Kalaycılık teknolojiye yenik düştü. El emeği göz nuru bakır kaplar, vitrinleri süsler hale geldi. Benimle birlikte Eşme'de bu meslek ölecek" dedi. Kalaycılığa, 1975 yılında Uşak'lı Ahmet Bakır ustanın yanında çırak olarak başladığını kaydeden Fethi Ünal, meslekte 37 yılı arkada bıraktığını, ancak bir usta bırakamayacağını söyledi. Bakır kapların, diğer malzemelerden üretilmiş kaplardan daha sağlıklı olduğunu dile getiren Ünal, bakır, altın ve gümüşün topraktan geldiğini, 100 yıl dursalar bu madenlere hiçbir şey olmayacağını belirtti. En lezzetli yemeklerin bakır kaplarda pişirildiğini dile getiren Ünal, yemekten zevk almak isteyenlerin hala bakır kapları kullandığını ve son iki yılda bakır kaplara bir geri dönüş olduğunu söyledi.

GÜNDE 8-10 KAP

Kalaylanacak olan bakır kazanları ilk önce kostik ve tuz ruhu kullanarak kumda temizlediğini belirten Fethi Ünal, "Düzeltilecek yeri varsa onarırız. Daha sonra bakır kabı ateş üzerinde bekletip, tavı geldiğinde kalay, nişadır ve kalay pamuğu kullanarak kalaylarız. Parçanın büyüklüğüne göre günde 8-10 bakır kabı kalaylayabiliyorum" dedi.

Denizli'de ve Kula'da bakır kap imalatçılığının hala devam ettiğini kaydeden Ünal, kalaylı bakır kapların, artık sadece vitrinleri süslediğini belirtti.

HURDACILAR DA ETKEN

Kalaycılık mesleğinin sona erme nedenlerinden birinin de hurdacılar olduğunu ifade eden Ünal, "Köyleri tek tek gezen hurdacılar, bakır kapların kilosunu 6-7 liraya topluyor. Hurda bakırı en az 10, yeni bakırı da 25 liradan satıyor" dedi.

KİMSE ÇIRAK VERMİYOR

Kaybolmaya yüz tutan kalaycılık mesleğini ölünceye kadar sürdürme niyetinde olduğu belirten Fethi Ünal, "Günümüzde kimse bize çırak vermiyor. Eskiler de aradan çıktıktan sonra bu meslek de yok alacak. Kendi oğlum bile bu mesleği yapmak istemiyor. Ben de öldükten sonra, nesilden nesile kalan bu dükkan kapanacak" diye konuştu.



EÖ(İÖ/CK)