İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik gerçekleştirilen operasyonların ardından, aralarında 397 yıl hapis cezası istenen CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da tutuksuz yargılandığı 130 sanıklı davada tutuklu sanık kalmadı. Davada 11 Ekim’deki duruşma beklenirken, İçişleri Bakanlığı müfettişleri davayla ilgili yeni bir soruşturma için harakete geçti.

Mülkiye Başmüfettişi, İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla, 'İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin personeli ile ilgili devam eden yargılama sürecini etkilemek amacıyla, belediyede çalışan personelin zorla duruşmaya katılmasının sağlandığı ve bunun belediyelerdeki yetkililerce organize edildiği iddiası' konusunda ön soruşturma yürütmeye başladı.

Öncelikle Tüm Bel-Sen, Türk-İş’e bağlı Belediye-İş ve DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası’nın Büyükşehir Belediyesi ve şirketlerinde örgütlü şube başkanlarının ifadesi alındı. Soruşturmanın sendika başkanlarından sonra genişleyip genişlemeyeceği konusunda bir bilgi verilmedi. Müfettişin raporuna göre iddialarla ilgili dava açılabilecek. Ya da dosya kapanacak.

Tüm Bel-Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Yaşar Gül, belediye yönetiminin duruşmaya gitme konusunda yönlendirmede ve baskıda bulunup bulunmadığı konusuyla ilgili soru sorulduğunu belirterek, “Bizden kimse bunu isteyemez. Biz bağımsız sendikacıyız. İşverenle birlikte çalışmayız. Adliyeye yargıyı etkilemek için değil, arkadaşlarımıza destek olmak için gittik. Adalet bağımsızdır. Bağımsız yargının etkilenmeyeceğini biliyoruz. Ben ifademde bunları söyledim” dedi.

Belediye-İş 2 No’lu Şube Başkanı Ahmet Mutoğlu da, profesyonel sendikacı ve şube başkanı olduğunu söyledi. Mutoğlu, “Bize baskı yapıldığı iddilarını reddettim. Seyahat özgürlüğümüz var. İstediğimiz yere gidebiliriz. Duruşmaları da izlemek demokratik hakkımız. Belediye yönetiminin bizi yönlendirdiği iddiaları gerçek dışıdır” dedi. Diğer sendika şube başkanları da duruşmaya gitmeleri konusunda belediye yöneticilerinden bir baskı görmediklerini, yönlendirme de yapılmadığını ifadelerinde dile getirdiklerini belirtti.

Duruşmalar sırasında adliye çevresinde binlerce kişi toplanmış ve gelişmeleri takip etmişti.



UB (AÖ/AAA)(FOTOĞRAF)