2010 yılında büyük bir kaya parçasının düşmesi ve bir kişinin yaşamını yitirmesiyle tehlike arz ettiği için turizme kapanan Hasankeyf'teki tarihi mağaralar, bu kez bazı mağaralarda tespit edilen çatlaklıklar üzerine ikinci kez yerli ve yabancı konuklara kapatıldı. Geçen cuma mesai bitiminde tarihi kalenin girişindeki bilet gişelerinin ziyaretçilere kapatıldığını söyleyen Batman Müze Müdürü Tenzile Uysal, "Hasankeyf vadisi ile kale giriş bölümünün orta kapısı arasındaki altı mağarada görülen çatlaklıklar nedeniyle teknik incelemeler tamamlana kadar Hasankeyf kalesinde can ve mal kaybı yaşamaması için Bakanlık onayı ile geçici olarak ziyaretçilere kapatıldı. Hasankeyf kalesi dışında aşağı kısımda 105 kültür varlığı daha var. Bu alanların turizm güzergahına dönüşmesine yönelik projemiz var. Yakında bu alanı turizme açacağız" dedi.

Bakanlığın geçici süreyle ziyaretçilere kapattığı tarihi Hasankeyf kalesinin yanı sıra antik kentte kale dışındaki kültür varlıklarını ön plana çıkaracak yeni proje hazırlığında olduklarını da ifade eden Müze Müdürü Uysal, şöyle konuştu:

"Tarihi kalede tekrar ziyarete açılıncaya kadar Hasankeyf’te ören yeri ziyaretçilerin azalmaması ve halkın mağdur olmaması için de yakında kale dışındaki kültür varlıklarını ön plana çıkarmayı amaçlıyoruz. Ayrıca Hasankeyf’e gelecek yerli ve yabancı konuklar için de İngilizce-Türkçe broşür ve uyarı levhalarını hazırlıyoruz. Şu anda Hasankeyf’in turizme kapandığı bölüm vadi ile kalenin orta kapısını kapsıyor. Bakanlığın incelemesi tamamlandıktan sonra tarihi kalenin tekrar açılacağına inanıyoruz."

Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen ise, Hasankeyf kalesinin tekrar turizme kapatılmasının Kültür ve Turizm Bakanlığının kararı olduğunu ifade etti. Başkan Kusen, "Kale'de can ve mal kaybına yönelik her hangi bir tedbir almamız mümkün değildi. Belediye olarak bütçemiz oldukça kısıtlı. Çatlaklıkların yaşandığı mağaralarda önlem alınmasına yönelik Bakanlığın ciddi bir çalışma yapmasını bekliyoruz. Daha önce de kale kapatılınca esnaf sıkıntılı günler geçirmişti. Fakat şimdi de bazı çatlaklıkların görüldüğü mağaralarda bakanlığın geçici olarak kapatma kararına diyebileceğimiz bir şey yok. Resmi rakamlara göre, yılda 150 bine yakın ziyaretçinin çıktığı kalenin geçici süreyle turizme kapatılması ister istemez bazı tartışmaları da beraberinde getirecek. Bakanlığın tasarrufunda olan bu kararına ne denilebilir ki? diye konuştu.