Bakanlık, Türk Gıda Kodeksine göre 'normal beslenmeyi takviye' amacıyla üretilen gıda takviyelerinin, yazılı ve görsel medya ile internet sitelerinde tüketiciyi yanıltıcı ifadelerle tanıtımını engellemek için mücadele ediyor. Bakanlık, bazı kişi ve kuruluşlar tarafından söz konusu ürünlerin 'tıpta hastalık olarak kabul edilen ve hekim kontrolünde olması gereken rahatsızlıkların tedavisinde kullanılacağı' şeklinde yanıltıcı reklam ve tanıtımlarına karşı yasal yollara başvuruyor.

Bakanlık, reklam aracılığı ile tüketiciyi aldattığı tespit edilen internet siteleri, gazete, dergi, ürün broşürleri ve televizyonları Reklam Kurulu'na bildirdi. Bildirilen internet siteleri, gazete ilanları ve televizyon programlarına reklam durdurma cezası ile toplam 570 bin 106 lira idari para cezası uygulandı.

Aynı kapsamda bakanlık tarafından radyo ve televizyon yayınlarındaki program ve bunların içeriğinde yer alan ticari reklam ve ilanlarla tüketicinin tecrübe ve bilgi noksanlıklarını kullanan, hastalık korkusu yaratan ve takviye edici gıdaları ilaç gibi tavsiye ederek tüketiciyi aldatan 16 ürün ile ilgili 120 televizyon programı RTÜK'e bildirildi. RTÜK, 2011 ve 2012 yıllarında yapılan bildirimler sonucunda 116 müeyyide uyguladı.

Bakanlık, ayrıca internet üzerinden tüketiciyi yanıltıcı ifadelerle yapılan reklam ve tanıtımlarla ilgili de 638 adet internet sitesini Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na ve Reklam Özdenetim Kurulu'na bildirdi. Pazarladıkları ürünü 'gıda takviyesi' olarak tanıtılan ancak içeriğinde ilaç etken maddesi ihtiva eden ürünlerin satışının yapıldığı bu sitelere, filtre uygulaması ve erişimin engellenmesi şeklinde işlemler uygulandı. Diğer taraftan takviye edici gıdalarla ilgili kamuoyunu bilgilendirmek ve yanıltılmasını önlemek amacıyla kamu spotları ve diğer tanıtımlarla, söz konusu ürünlerin ilaç olmadığına ve bu amaçla kullanılmaması gerektiğine yönelik Bakanlıkça çalışma başlatıldı.

GIDA TAKVİYESİ NEDİR?

Gıda takviyeleri, Bitki Danışma Kurulu'nca oluşturulan Bitki Listesi ve Zehirli Bitki Listesi dikkate alınarak Türk Gıda Kodeksine göre üretilmekte. Bu ürünler vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, amino asitler gibi besin ögeleri ile bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri olan bitki, bitkisel kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstrelerinin tek başına veya karışımları şeklinde bulunuyor. Dolayısıyla, ilaç olmayan ve normal beslenmeyi takviye amacıyla üretilen gıda takviyelerinin; hastalıkları tedavi edici, cinsel gücü artırıcı, sigara bıraktırıcı vb. işlevleri bulunmamaktadır. Bu niteliklerdeki hiçbir ürünün üretimine ve ithaline Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilmiyor.


(MV)