Yıldız, Dünya Bankası AB Direktörü Lazslo Lovei'yi Bakanlıkta kabul etti. Kabulün ardından basın mensuplarına açıklama yapan Yıldız, Uzan Grubu ile yaşanan dava sürecindeki bir gelişmeyi de aktarmak istediğini söyledi. Yıldız, Polonya'da Uzan Grubu ile ilgili yürütülen bir tahkim süreci olduğunu hatırlatarak, tahkim davasının ÇEAŞ ve Kepez hisselerinden dolayı Bakanlığa karşı açıldığını belirtti.

Uzanlar Grubu ile 6 yıl önce ÇEAŞ ve Kepez hisselerinden dolayı kendilerine karşı tahkim davasında oluşan 5 milyon dolarlık mahkeme masrafının bu hafta içinde Enerji İşleri Etüt İdaresi Genel Müdürlüğüne ödendiğini bildirdi.

Türkiye'nin istikrarına, enerji yapılanmasına, kanunlarına aykırı işler yapanlara yönelik mücadelelerinin süreceğini belirten Yıldız, "Vatandaşımızın sırtına yapışan kene gibi, bunların yaptığı olumsuzlukların giderilmesi adına, bu davaların tarafsız tahkim süreci içerisinde lehimize sonuçlandığını söylemiştim. Aynı zamanda mahkeme masraflarını da alacağımızı belirtmiştim. İşte bunlardan bir tanesi, 5 milyon dolarlık kısmını aldık" diye konuştu.

Bir gazetecinin Uzan Grubu'nun yeni dava açma girişimleri olup olmadığı ve Uzanların Ak Parti'nin ilk seçildiği dönemde 230 milyar dolar civarında dava açtıklarını hatırlatması üzerine Yıldız, bu rakamın Türkiye'nin 2002 yılındaki gayri safi milli hasılasına denk geldiğine dikkat çekerek soruyu yanıtlamaya başladı. Yıldız, “Hamd dolsun 230 milyar dolarlık dava lehimize sonuçlandı. Bu çok ciddi bir dava. Dünyanın en büyük 10-11 davası arasına giriyor. En son Libananco ile alakalı davaları ile ilgili bir temyiz süreci vardı. Temyiz süreci devam ediyor. Yargı sürecindeki bir durumla ilgili yorum yapmıyoruz” diye konuştu. Yıldız, söz konusu davanın kendi lehlerine sonuçlanacağına inandığınıda sözlerine ekledi. 

Kanun çerçevesinde çalışan bütün iş adamlarının yanında olduklarını, bu anlamda özel sektörü desteklediklerine dikkati çeken Yıldız, "Kanun tanımayan ve kendisinin kanun olduğuna inanan kim varsa onların karşısında olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha yineliyorum" dedi.

CUMHURBAŞKANI GÖREV SÜRESİ

Bu arada Anayasa Mahkemesi'nin Cumhurbaşkanı'nın görev süresini 7 yıl olarak belirlenmesine ilişkin kararını nasıl değerlendirdikleri yönündeki bir soruya ise Yıldız, AK Parti'nin yetkili sözcülerinin bu konuyu yorumlayacaklarını söyledi. Yıldız, Anayasa Mahkemesinin kanuni sınırlar içerisinde karar verdiğini  ve bu süreci hep beraber takip edeceklerini söyledi. 

DÜNYA BANKASI

Bakan Yıldız, Dünya Bankası AB Direktörü Lazslo Lovei ile ortaklaşa yaptıkları basın açıklamasında ise, Dünya Bankası ile doğalgaz, iletim ve dağıtım sistemleri ile ilgili çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yıldız, “Bu çalışmaları zaman zaman beraber bir kısım projelerde beraberce yürütüyoruz. Bu çalışmaların ışığı altında uygulamalarını hep beraber görüyoruz” dedi.

Yıldız, söz konusu çalışmalar içerisinde yenilenebilir enerji kaynakları, yerli kaynaklar, çevre ile olan uyum ve enerji verimliliği ilgili yapılanmaların ayrı bir öneme sahip olduklarını sözlerine ekledi. Dünya Bankası AB Direktörü Lazslo Lovei de, açıklamasında, Türkiye'nin son 10 yılda gerçekleştirdiği reformların görüşüldüğünü anlattı.



ÜK(AY/AAA)