Kırıkkale Üniversitesi'nin Akademik Yılı açılış törenine katılan Bakan Dinçer, Vali Ali Kolat'ı makamında ziyaret etti. Vali Kolat ise Bakan Dinçer'e ünlü ressam Rami Pahlivanlı'nın yaptığı yağlıboya tabloyu hediye etti. Valilik makamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Dinçer, derslik sorunun her zaman olduğunu belirtirken, konunun 4+4+4 sistemiyle bağdaştırılmaması gerektiğini, kiralama yöntemleriyle çözüleceğini kaydetti, şunları söyledi:

BÜYÜK ŞEHİRLERDE DERSLİK SORUNUMUZ VAR

"4+4+4 dediğimizde tek bir şeyden bahsetmiş olmuyoruz. Derslikten, müfredattan, öğretmenlerden bahsetmiş oluyoruz. Okullarımızın fiziki olarak ilkokul, ortaokul ve lise diye ayrılmış olmalarından bahsediyoruz. Dolayısıyla bunun her birisi için ayrı ayrı cevap vermek lazım. Önce şunu söylemeliyim. Tüm Türkiye'de aşağı yukarı 70 ilimizde hem okulların bölünmesi, hem de derslik itibariyle bakıldığı zaman herhangi bir sorun yaşamadık. Belki ufak tefek sorunlar büyük bir camia içerisinde olabilir, ama temelde önemli bir sorunumuz yok. Büyük illerimizde derslik sorunumuz var. Ancak bunu doğrudan doğruya 4+4+4 sistemi ile bağdaştırmak doğru değil. Çünkü ondan önceki dönemlerde de yine derslik sorunumuz vardı. Biz bunları elimizden geldiğince hızlı bir şekilde çözmeye çalışıyoruz. Kamu özel ortaklığı ve kiralama yöntemleri daha hızlı çözeceğimizi var sayıyoruz."

SÜT DAĞITIMI 3 GÜNE İNİYOR

Bakan Dinçer, dershanelerin kapatılıp kapatılmayacağı, okullarda süt dağıtımı ile ilgili sorulara ise, "Dershanelerin kapatılması konusunda bir çalışmamız var. Ayrıntılar netleştiğinde bunu paylaşacağız. Süt dağıtımı ise 2'nci dönemden itibaren başlayacak. Ancak 5 günden 3 güne indirilecek" dedi. Dinçer, İl Milli Eğitim ve İlçe Milli Eğitim müdürleri ile toplantı yaparak Kırıkkale'nin eğitim ile ilgili mevcut konumunu gözden geçireceklerini de kaydetti.

TARTIŞMALAR ANLAMSIZ

Kırıkkale Üniversitesi'nin yeni akademik yılı açılış törenine de katılan Bakan Dinçer, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Orta öğretimde okulların çağ nüfusuna göre okullaşma oranları yüzde 88 idi. 2009 yılında ve bir çok ülke bunun üzerine program geliştirmeye, yeni hedefler koymaya başladı. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve pek çok ülke çağ nüfusunun değil, yeni stratejik planları doğrultusunda toplam nüfusun lise mezunu olma oranı yüzde 90'ın üzerine çıkarmayı hedefliyorlardı. Daha önemlisi, yine pek çok ülke 2010 yılında Avrupa Birliği de dahil olmak üzere yeni stratejik hedefler ortaya koyarken, mesela Japonya yeni stratejik hedefleri doğrultusunda çağ nüfusunu yüzde 100'ünü üniversiteli yapmayı hedeflemişlerdir. Güney Kore yine çağ nüfusunun yüzde 100'ünü üniversite mezunu yapmak isterken, Türkiye'de yapılan tartışmaların anlamını ve değerini size bırakmak istiyorum. 'Bu kadar üniversite açmaya gerek var mıydı?' tartışmaların aslında ne kadar anlamsız kaldığını burada görebilirsiniz. Biz bu ülkede üniversite açmaya devam edeceğiz. Ve toplam arz ve talebi karşılayacak şekilde sağlamaya devam edeceğiz."

Törende Kırıkkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Yıldız ve Vali Ali Kolat'ta kısa birer konuşma yaptı. Üniversitenin yeni akademik yılı açılışının ilk dersini ise 'Enflasyon ve enflasyon hedeflemesi' konulu sunumuyla Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Durmuş Yılmaz verdi.



EG (AY/AAA)