Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz çeşitli ziyaretlerde bulunup incelemeler yapmak üzere bugün Ankara'dan karayolu ile Çorum'a geldi. Bakan Yılmaz, önce Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan makine sanayi firmalarını ziyaret ederek incelemeler yaptı. Bakan Yılmaz burada basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Türkiye’nin makine sanayi alanındaki durumu ve hedefleriyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Bakan Yılmaz, savunma sanayide rekabetin çok yoğun olarak yaşanmadığını belirtti.

SİLAHLI İHA İSTİYORUZ VERMİYORLAR

Çünkü bu alanın üreticisinin az olduğunu belirten Bakan Yılmaz, "Dünyada savunma sanayinde öne çıkmış bir kaç ülke var. Ve elinizde paranız olsa bile bazı savunma sanayi ürünlerini alamıyorsunuz. Çok net olarak söyleyelim, silahlı insansız hava aracı paramız var. Bunu bize verin diyoruz, vermiyorlar. Demek ki ülkenizin güvenliğini sağlayabilmeniz için savunma sanayinde kendinize yeterli olmanız lazım. Şimdi bizim arayışımız bu doğrultuda. Türkiye son yıllarda savunma sanayine çok büyük bir yatırım yaptı. Şu anda yaklaşık 600 milyon doların üzerinde bir ARGE çalışması var. Bu ARGE çalışması uzun dönemli bir iştir. Uzun soluklu bir yürüyüştür. Bugünden yarına olmaz" diye konuştu.

KENDİ TANKIMIZI ÜRETTİK

Türkiye’nin şu anda kendi helikopterini yaptığını belirten Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Kendi gemimizi yaptık, Silahlı Kuvvetlerimize teslim ettik. Kendi topumuzu ve kendi silahımızı yapıyoruz. Kendi tankımızın ilk testini de bu ayın 15’inde Sakarya'da Başbakanımızın da katılacağı toplantıda ilk kez basının önüne çıkaracağız. Kendi tankımız 2016-2017'de Silahlı Kuvvetlerimizin envanterine girer. Kara araçlarında, deniz araçlarında hiçbir sıkıntımız yok. Helikopterimizi kendimiz üretiyoruz. Atak helikopteri gerçekten çok nitelikli, kaliteli. Öyle olduğu içinde Kore devletinin silahlı kuvvetlerinin helikopter alımı için çıkmış olduğu ihaleye dünyadan birçok ülke katıldı. Biz de Türkiye olarak Atak helikopteriyle katıldık. Amerika’dan 2 firma, Türkiye’den bir firma şu anda en son nihai aşamaya geldi. Bu dahi Atak helikopterinin yakalamış olduğu standardı göstermek için yeterli. Ne eksiğimiz kalıyor bir savaş uçağı yapmadığımız kalıyor" diyerek şöyle devam etti:

ÖNCE SAVAŞ SONRA YOLCU UÇAĞI

"Şu anda F 16'larımızı var. F 35 uçağımız var. Fakat biz istiyoruz ki kendi savaş uçağımızı da kendimiz yapalım. Savaş uçağınızı yapma yeteneğini yakaladıktan sonra yolcu uçağınızı da yaparsınız, ondan hiç şüpheniz olmasın. Türkiye’nin hem savaş uçağına ihtiyacı var hem sivil uçaklara ihtiyacı var. İnşallah bir teknolojiyi yakalarsak o teknolojiyle her ikisi de üretilebilir."

Türkiye’nin kendi uydusunu da yaptığını dile getiren Bakan Yılmaz, TUSAŞ’ta yapılan 2.5 metre çözünürlüklü uydunun Çin’den fırlatılmak üzere dün gönderildiğini söyleyerek “Kendi uydumuzu da yapabilir hale geldik. Toplam Silahlı Kuvvetlerimizin savunma ihtiyaçlarını yüzde 54’ünü karşılıyoruz. Dolayısıyla amacımız bunun mümkün olduğu kadar en üste artırmak. Türkiye iyi bir yolda bu yolda gidersek istediğimiz nedir güvenli bir ülke, huzurlu bir ülke ve herkesin işi aşı evi olduğu bir ülke. Ben bu ülkenin vatandaşıyım demekten her insanımız gurur duysun” dedi. Bakan Yılmaz , Çorum’da savunma sanayi alanında firmalarla görüşüldüğünü kentin bu sektörde hak ettiği yeri alacağını belirtti.

Bir soru üzerine Suriye’de yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmelerde de bulanan Bakan İsmet Yılmaz Türkiye’nin de üyesi olduğu NATO’nun büyük bir orduya sahip olduğunu söyledi. Bakan Yılmaz, "Suriye Türkiye’nin problemi değil. Suriye bir insanlık problemi. Bütün uluslararası toplumun ortak vicdanı olması lazım. Bir ülke düşünün ki her gün kendi uçaklarıyla kendi helikopterleriyle halkını bombalıyor. Bu da herhalde insani hassasiyetleri olan hiçbir toplumun sessiz kalmaması lazım. Türkiye tek yaptığı olay bu. Dolayısıyla iki alternatif vardı ya halkını bombalayanı destekleyecektiniz ya da mazlum ve mağdur olanı. Türkiye mağdur ve mazlum olan Suriye halkını destekledi. Bunu da açık olarak ifade etti. Bir çokları bunu ifade etmeseniz diyordu, ama haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır" diye konuştu.