Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Diyarbakır'da GAP Eylem Planı Revizyon Toplantısı'na katıldı. Toplantıda GAP Eylem Planı ve revizyonu çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Yılmaz, GAP kapsamındaki enerji yatırımlarında fiziki gerçekleşme oranının yüzde 74 düzeyini koruduğunu belirtti. Eylem planı kapsamında inşaatı devam eden ve Dicle Nehri'nin en büyük barajı olan Ilısu Barajı ve HES’in tamamlanmasıyla birlikte bu oranın yüzde 90’ı aşacağını belirten Yılmaz, "GAP kapsamındaki santraller hala ülkemizin hidroelektrik üretiminin yarısını sağlamaktadır" dedi.

GAP’ı daha ileriye taşımayı hedeflediklerini belirten Bakan Yılmaz, "Bu nedenle Eylem Planı’nı revize diyoruz. GAP Eylem Planı’nda 4 gelişme ekseni altında 73 ana eylem ve bu eylemler çerçevesinde 300’ün üzerinde proje ve faaliyet yer almaktadır. Söz konusu eylemlerin gerçekleştirilmesi için 2008-2012 döneminde ihtiyaç duyulan kaynağın, 2012 yılı fiyatlarıyla, 26,9 milyar TL’lik kısmının merkezi bütçe kapsamında finanse edilmesi öngörülmüştür. Bugüne kadar kurumlara sadece Eylem Planı kapsamındaki yatırımları için 18 milyar TL tahsis edilmiştir. 2008-2011 döneminde 12 milyar TL harcama yapılmıştır" dedi.

'SİLVAN BARAJINA SALDIRI HALKIN EKMEĞİNE SALDIRIDIR'

Bakan Yılmaz, geçtiğimiz günlerde temeli atılan Silvan Barajı'na yönelik PKK'lı teröristlerin yaptığı saldırıya değindi. Yılmaz, şöyle dedi:

"Silvan Barajı, Diyarbakır başta olmak üzere bu bölgenin gerçekten kaderini değiştirecek bir projedir. Halkımızın refahını artıracak, vatandaşla devlet arasında enerji meselesini çözecek bir proje. Artık vatandaşımız enerjiye fazla para ödemek durumunda kalmayacak. Neresinden bakarsanız bakın Silvan projesi çok hayati bir proje ve herkesin sahip çıkması gereken bir proje. Burada bir üzüntümü açıkça söylemek isterim. Silvan projesi gibi bir projeye saldırılar oldu. Bu, saldırı halka yapılmış bir saldırıdır. Halkın ekmeğine yapılmış bir saldırıdır. Bu saldırıları hiçbir şekilde tasvip etmemiz mümkün olmadığı gibi halkımızın da bu konularda çok net bir şekilde tavır alması gerekir. Bu projeler bu bölgenın kalkınması için olmazsa olmaz projelerdir. Ne olursa olsun, kim ne yaparsa yapsın biz doğru bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz. Bu yatırımlarımızdan en ufak geri adım atmayacağız. Halkımızın yararına olan bu yatırımları kararlı bir şekile hayata geçireceğiz."