Halk Eğitim Merkezi Toplantı salonunda gerçekleştirilen bölge toplantısına Malatya, Elazığ, Bingöl, Muş, Erzurum, Tunceli, Ağrı, Iğdır, Van, Bitlis ve Hakkari illerinden temsilciler katıldı. Toplantıda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, gençlere öğütlerde bulundu. Bakan Yılmaz, “Sorunları hep kendi dışımızda görürsek, çözümleri de hep başkalarından beklersek hiçbir zaman kalkınamayız” dedi. 

Konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına da değinen Bakan Yılmaz, geçmişte bir vesayetçi demokrasinin olduğunu belirterek, şimdi normal bir demokrasi haline gelindiğini söyledi. Türkiye’nin birinci sınıf bir ülke olması için mutlaka yeni bir anayasaya yapılması gerektiğini ifade eden Bakan Yılmaz, “Yapılacak Anayasa geçmişin değil, geleceğin Anayasası olmalıdır. Bu Anayasanın odağında bir takım endişeler, korkular değil, umutlar olmalı, gelecek vizyonlu bir Anayasa olmalı, sivil bir Anayasa olmalı” diye konuştu. 

Bakan Yılmaz, daha sonra gazetecilerin zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması ile ilgili oluşan tepkiler konusundaki sorularını cevapladı. Bakan Yılmaz, yeni sistem ile kız çocuklarının okula devam etmeyeceği iddiaları ile ilgili şunları söyledi; “Kız çocukları en çok bizim hükümetlerimiz döneminde okullaştırıldı. Bugün itibari ile baktığımızda özellikle ilköğretimde kız çocukları yüzde yüz eğitime kazandırıldı. Bizim Hükümetimizin politikası çok net. Kız çocuklarımızın da en az erkek çocuklar kadar eğitim görmesini ve donanım kazanmasını istiyoruz. Burada kimsenin hiçbir şekilde tereddüdü olmamalı. Bunu iddia edenlerin, neyi zemin alarak böyle bir şey söylüyorlar onu bilemiyorum.” 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eğitim süresini kısaltmadıklarını aksine daha da uzattıklarını belirterek eğitimin kademeli hale gelmesini sağladıklarını söyledi. Bakan Yılmaz yeni uygulama ile öğrencilerin zaman içinde farklı tercihleri yapacaklarını belirtti. Geçmiş yıllarda İmam Hatip Liselerinin orta bölümleri kapatılsın diye bütün meslek liselerinin kurban edildiğini söyleyen Bakan Yılmaz, “Bugün Türkiye bu yanlıştan dönüyor aslında.Çağdaş Dünyada eğitim sistemi ne ise bizde aynısını uyguluyoruz, farklı bir uygulamamız söz konusu değil” dedi.



CÖ (MP/RT)