Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz dün Başbakan Erdoğan'la geldiği Van'da bugün de incelemelerini sürdürdü. Edremit İlçesi'nde kaldığı otelde kahvaltı yapan Bakan Yılmaz ve Van Valisi Münir Karaloğlu ile Ak Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, aynı otelde kalan BDP'li Sırrı Sakık ile karşılaştı. Yılmaz, Sakık'a başsağlığı dileğinde bulundu.

Bakan Yılmaz daha sonra beraberindekilerle ilçede TOKİ tarafından yaptırılan konutlarda incelemelerde bulundu. Yılmaz burada gazetecilere yaptığı açıklamada deprem sonrası Van'a şu ana kadar 3.6 milyar lira harcandığını ve yatırımlarını süreceğini belirtti.

Yılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Biz değişik etnik gruplarda, değişik mezheplerde de olsak, değişik bölgelerde de yaşasak tek bir milletiz. Gönlümüz tek ve kardeşiz. Bu deprem bize bu ruhu tekrar gösterdi. Burada gerçekten bütün Türkiye'nin duaları Van'a yöneldi. Bütün Türkiye'nin yardımları Van'a yöneldi ve Van ilk günden bugüne muazzam bir ilerleme kaydetti" SODES'TE VAN'A AYRICALIK

Depremin ilk günündeki Van ile şimdiki Van arasında çok farklı bir durum olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, Sosyal Destek Programı'nda (SODES) Van'a ayrıcalıklı destekler sunduklarını söyledi. Son üç yıl içinde Van'a SODES'ten 38 milyon lira destek verdiklerini anlatan Bakan Yılmaz, "Bu sosyal destek programı kapsamında 200'ün üzerinde projeye destek sunduk. Depremde ayrıcalık tanıdık. Diğer taraftandan kalkınma ajansımız personeliyle birlikte kiriz yönetiminden, Van'ın yeniden toparlanmasına yeni yatırımların gerçekleştirilmesine katkısına kadar birçok çalışmada işin içerisinde oldu. Kendileri de mağdur olmalarına rağmen çok güzel çalışmalar yürüttüler, yürütmeye devam ediyorlar. Bir taraftan Van için cazibe merkezi dediğimiz bir program oluşturduk" dedi.

TEKSTİLKENt PROJESİ

SODES ile değişik projeleri desteklediklerini ifade eden Bakan Yılmaz, Urartu Kalesi'nin restorasyonundan müze yapımına, Van Gölü'nde tekne denizcilik yapılmasından Tekstil kent merkezine, Fuar Kongre Merkezi yapımına kadar çok çeşitli projelere bu kanaldan destekte bulunduklarını kaydetti. Önemli projelerden birinin Tekstilkent olduğunu söyleyen Bakan Yılmaz, bu projeyle birçok insanın iş sahibi olacağını belirtti. Projede sona yaklaştıklarını da vurgulayan Bakan Yılmaz, "İnşallah çok yakında kazmayı vuracağız. İhaleleri yapıldı. Sonuçlanmak üzere. Bizde bu projeye destek oluyoruz. Yeni bir teşvik sistemi ilan ettik. 6'ncı bölge dediğimiz bir bölge oluşturduk. Van'da bu bölge içerisinde. Bu tarihi bir şans. Gerçekten bu güne kadar hiçbir dönemde bu kadar ciddi destekler verilmemişti. Batı'da rekabet gücünü kaybetmiş sektörler Çin'e, Afrika'ya gideceğine gelsinler ülkemizin içinde Doğu'da, Güneydoğu'da yatırımlar yapsınlar. Hem bu katma değer ülkemize kalsın, hemde istihdamı bu bölgemizde sağlayalım" diye konuştu.

TERÖR BÖLGENİN KALKINMASINA ENGEL OLUYOR

Bakan Yılmaz, terör örgütünün sadece kamu yatırımlarına saldırmakla kalmadığını özel sektörün bölgeye gelip yatırım yapmaması için atmosferi zehirlediğini söyledi. Yılmaz şöyle konuştu:

"Terörün doğrudan bir de dolaylı olarak verdiği zarar var. Bölgenin imajını ve yatırım ortamını bozarak buralarda malesef kalkınmaya, gelişmeye engel oluyor. Bunu vatandaşlarımızın görmesi lazım. Bizim derdimiz bu ülkenin daha fazla kalkınması ve demokrasinin artması. Fakat terör örgütü ne daha fazla özgürlükten hoşlanıyor ne de daha fazla kakınmadan gelişmeden hoşlanıyor. Biz herşeye rağmen çalışmalarımıza devam edeceğiz."