Enerji veTabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Bartın doğalgaz şehir içi şebeke dağıtım inşaatının temel atma töreni ve Amasra'da kurulması planlanan termik santral sahasında incelemelerde bulunmak üzere Bartın'a geldi. Bakanlar Yıldız ve Bayraktar, Bartın Polisevi'nin önünde Bartın Valisi Bülent Savur, Bartın Belediye Başkanı MHP'li Cemal Akın ve AK Parti Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç tarafından karşılandı.

Amasra'da deniz kenarında bulunan bir otelde öğle yemeği yiyen Yıldız ve Bayraktar daha sonra Türkiye Taşkömürü Kurumu Amasra Müessesesi'ne giderek, ocak hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Türkiye Kömür İşletmeleri'nin Soma Deniş sahasının termik santral kurulma şartıyla ihale edilmesiyle ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yıldız, "Türkiye'nin enerji ve stratejilerinde olabildiğince yerli kaynaklar ve yenilenebilir kaynakların ön plana çıkması gerekiyor" dedikten sonra şöyle devam etti:
"Dünkü ihalede 61 firmanın dosyası alındı. Ciddi bir yatırımla 153 milyon tonluk yerli kömürün 30 yıllığına değerlendirmeye açıldığı bir ihale yaptık. Biz yatırımcının işini kolaylaştırmak adına ilk verdiğimiz kömürden para almıyoruz. Yerli kömürden ürettiği her elektriği kilowat saat başına bize ücret ödeyecekler. Soma'da yapılacak yatırım 750 milyon dolarlık bir yatırım olacak. Kömür çıkartmayla alakalı yatırımı bundan ayrı tutuyorum. Bu işin istihdam ve yatırım tarafı var. Her iki ayda bir bu tür ihalelere çıkacağız. Yatırımcılarımızı bu tür ihalelere büyük bir şevkle davet ediyoruz. Bütün çevre hassasiyetlerini dikkate alarak bu yatırımları yapmak zorundayız. Yerli kaynaklarımızı bulundukları yerde harekete geçirmemiz lazım. Yerli kaynaklarımızı ülke menfaatine ne kadar arz etmezsek onun yerine ithal kaynaklar gelir."

Bakan Yıldız, gazetecilerin Amasra'ya yapılacak termik santralde ithal kömür kullanılacağı yönündeki iddiaları sorması üzerine, "Oraya bir avuç bile ithal kömür girmeyecek. Yerli kaynaklarımızın mevcut olduğu yerde ithal kömür kullanmayız" diye konuştu.
Bakanlar Yıldız ve Bayraktar, daha sonra HEMA A.Ş.tarafından Amasra'nın Tarlaağzı mevkiine kurulması planlanan termik santral sahasına helikopterle giderek, incelemelerde bulundu.

 
MY(MÇ/SS)