Kayseri'de 13 Ekim'e kadar sürecek GAS Power 2012- 3'üncü Türkiye Enerji Zirvesine 30 ülkeden çok sayıda yerli ve yabancı delege katılıyor. Enerjisa’nın ana sponsorluğunda Gas Power ve Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen enerji zirvesinde, 2023 Türkiye Hedeflerinde Enerji Sektörü ele alındı. Enerji zirvesinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, Rekabet Kurumu Başkanı Prof.Dr. Nurettin Kaldırımcı, EWE Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Williem Schoeber, Sabancı Holding Enerji Grup Başkanı Selahattin Hakman, Türkiye Enerji Zirvesi Sempozyumlar Başkanı Prof.Dr. Ümit Doğay Arınç, Gas Power Yayın Grubu Başkanı Sertaç Komşuoğlu da birer konuşma yaptı.

Kayseri’de düzenlenen 3'üncü Enerji zirvesinde konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, enerji sektörünün 4 temel konusunu Kayseri’de ele aldıklarını belirtti. Köktaş, sektördeki bir çok düzenlemeyi teknik verilerle yaptıklarını söyledi.

DIŞA BAĞIMLILIK AZALTILMALI

TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındık, enerji yatırımlarının bir çok faktörden etkilendiğini söyledi. Fındık, enerji arzında yeni kaynakların yanı sıra, yerli enerjide kömür kaynaklarının özel sektöre bir an önce devredilmesi, nükleer enerji santrallerinin bir an önce tamamlanması gerektiğini söyledi. Fındık, "Dışarıya bağımlılığımızı azaltmak için yeni gaz ve kömür kaynakları arayışlarımız sürmektedir. Kamu otoritesi ile özel sektör işbirliği yaparak, acemilik devresini atlatmıştır. Son 10 yılda enerjiyle ilgili bilgi birikimimiz oldu. Enerji piyasalarını etkileyecek yasal düzenlemeler yakında TBMM gündeminde olacak’’ dedi.

REKABETÇİ YAPI GELİŞMELİ

 Rekabet Kurumu Başkanı Prof.Dr. Nurettin Kaldırımcı, enerji konusunun ülkeler açısından önemli olduğunu söyledi. Kaldırımcı, "Enerji sektöründe temiz enerjinin sağlanacağı politikalar oluşturmak, önce siyasi politikanın görevi. Daha sonra da rekabet kurullarının görevidir. Enerji piyasalarında politikaların kararlıkla uygulanması, rekabet açısından da önemli bir işlevdir. Bu konuda kanunla tanımlanmış görevler çerçevesinde, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile birbirimizi tamamlıyoruz" dedi. Enerji sektöründe rekabetçi yapının gelişmesini istediklerini belirten Kaldırımcı, "Rekabet Kurumu, elektrik dağıtım özelleştirmesinde önemli rol oynamıştır. 2008 yılındaki akaryakıt sektör raporu, geçen yıl yayınlanan 11 firmayı denetleyen ve bir süre önce yayınlanan doğalgaz raporları önemlidir" diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖRÜN PAYI ARTTI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Kayseri’de yapılan toplantıda ev sahibi olarak bulunduğunu belirterek sözlerine başladı. Türkiye’nin enerji politikalarını yerli ve yenilebilir hale getirdiklerini belirten Bakan Yıldız, "Son 10 yılda, yap işlet hakkı olanlar da dahil özel sektörün payı yüzde 60’la ulaştı" dedi. Kömürün önemine değinen Yıldız, dünyanın toplam enerjisinin yüzde 30'unun kömür olduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin kömür rezervini iki katına çıkardığını belirten Yıldız, "Gerçek yatırımcıya kömürü 30 yıllığına veriyoruz. Tüm çantacıları, sektörün tüm kalemlerinden silmemiz gerekli. Burası lisansların alınıp, satıldığı bir yer değildir. Yatırım süresi içinde gerek uluslarası sermayeye yük olmayacak, gerek yatırımcıyı sıkıntıya sokmayacak derecede ürettiği elektrikten pay almasını sağlıyoruz. Türkiye’de 25 milyar dolarlık bir yatırıma denk gelen çalışma yapıyoruz. Siyasi istikrar içinde genişletilebilir yapıyı bunda görüyoruz. Etrafımızdaki siyasi sıkıntıları izole edecek, yerli kömürü her zaman tercih ediyoruz’’ diye konuştu.

HEDEFLERE ULAŞACAĞIZ

Dağıtım özelleştirmesi konusunda yatırımcılar lehine yapılacak yatırımlar konusunda ise Bakan Taner Yıldız şunları söyledi:

"Kamu ve özel sektör ayırımı yapmadan özelleştirmede çalışmalar yapıyoruz. Şunu itiraf edelim. Kamunun ağır kaldığı dönemler oldu ama kamu özel sektörden daha iyi performans gösterdi. Özel sektör, verdiği son tekliflerin ardında durmadı. Verdikleri rakamlara asla müdahil olmadık. Makul şartlarda kamuya teklif verebilecekleri ortam yaratıyoruz. Dicle ve Van bölgesi gibi hızla özelleşmesini istediğimiz ortamda kayıp kaçak ortalamamız, Avrupa’nın altında çıkıyor. Yüzde 10’ların altında çıkıyor. Biz özel sektöre, arkasında durduğu, aldığı bir enerjiyi para çevirdiği kuruluşlar olarak görüyoruz. Yapılan müracatlar ve alınan dosyaların, Türkiye’ye duyulan güveni gösterdiğine görüyorum. 2015 yılında enerji sektöründe hedeflerimize ulaşacağız.’’

DOGALGAZDA ÖZEL SEKTÖRÜ YOLDA BIRAKMAYIZ

Yıldız, doğalgazla ilgili, pilav yaparken taşların ayıklanmasının kolay olduğunu ve yemek yapacakların o nedenle taşlar arasından pirinç ayıklamadıkları örneğini vererek, "Doğalgazla ilgili tüm gelişmeleri takip ediyoruz. Doğalgaz piyasası ve enerji piyasası ile ilgili tüm bağlı ve ilişkili kuruluşlarımızla birlikte, özel sektörle uzlaşı içinde doğalgazla ilgili dağıtımda şu ana kadar Ankara ve İstanbul’u bu sürece dahil ettiğimizde tümünün özel sektör marifetiyle yürütüldüğünü göreceğiz. Doğalgazda 6 milyar metreküp gazla ilgili gelişmeler tamamladı. 4 milyar metreküpte özelleştirme eliyle yürütülecek teklifi Rusya’ya götüreceğiz. Biz, özel sektörü yolda bırakmayız’’ diye konuştu. Taner Yıldız, Türkiye’nin enerji diplomasisi konusunda şunları söyledi:

SURİYE SORUNU

"Suriye konusunda, İran, Rusya ve Çin’le aynı noktada, yani rejim konusunda aynı noktada olmayabiliriz. Ama, enerjinin ticareti konusunda, birbirimize olan bağımlılığımızı bu sürecin dışında tutmak istiyoruz. Doğalgazı hibeyle almıyoruz. Karşılığını, parasını ödüyoruz. Karşılıklı kazanımlar konusunda her iki ülkenin anlayış göstereceğine inanıyorum. İçinde bulunduğumuz İran ve Azerbaycan hattında biliyorsunuz patlama oldu. Her iki borudan doğalgaz akmadı. Ama Rusya Federasyonu ki, kendilerine teşekkür ederim gazın miktarını 1.5 katına çıkarttılar. Kaynak çeşitliliği lazım. Güzergah çeşitliliği derken bunu kasdediyoruz. İran da, Azerbaycan da bunu yapar. Bu sürede zarar görmeyecek enerji politikası izliyoruz. Avantajlarımızı Türkiye lehine kullanıyoruz. Enerji hızımız ve diplomasimiz artacak.’’

Botaş’ı bir dünya şirketi olaerak yeniden yapılandıracaklarını belirten Yıldız, "4 milyar metreküplük gazı müzakerelere açacağız. Türkiye doğalgazla ilgili maliyetlerini 1 milyar dolar dolayında azaltmıştır. Ülkemiz adına bir kazançtır’’ dedi.

NÜKLEER SANTRALLER

Mersin Akkuyu ve Sinop'ta nükleer santraller konusuna da değinen Yıldız, "Rusya Federasyonu ile çalışmalarımız hızlı gidiyor. Sinop, Akkuyu kadar olgunlaşmış bir yer değil. Ama, bu özellikle Japonya’daki patlama nedeniyle kaybettiğimiz 1 yılı telafi etmek istiyoruz. Gelen teklifleri iki ülkenin tekliflerini güçlü teklif buluyorum. Bu yıl sonunda bir ülke belki elenecek ama 3'üncü nükleer santralin de müzakerelerini tamamlamış oluyoruz. Hem 2'nci, hem 3'üncü nükleer santralin yeri ve müzakereleri konusunda bir noktayı yakalamış olacağız’’ diyerek sözlerini sürdürdü.

KAÇAK AKARYAKITA ÖNLEM

Taner Yıldız kaçak yakıt ve 10 numara yağ konusunda ise, "Kaçak akaryakıt konusunda, son darbeyi vuracağız. EPDK’nin üç yıldır yürüttüğü çalışmanın meyvasını alacağız. En son bununla ilgili bakanlar düzeyinde bir kurul oluşturup, kararlar aldık. Özellikle, 10 numaralı yağın, yağ mı yoksa yakıt olarak mı kullanılması konusunda değerlendirmeler oldu. Şu anda 1 milyon 240 bin ton yağ diye değerlendirilen malzeme var. Bunun 6’da biri yağ, diğerleri yakıt olarak kullanıldı. ÖTV’si artırılıp, gerçek sanayicimiz kapasite raporuyla bir şey kaybetmeyecek iade uygulayıp, kaçakçılar kaybedecek düzenleme yapıyoruz" dedi. Taner Yıldız, LPG’li araçlar konusunda ise, doğalgazı yaygınlaştırmak istediklerini sözlerine ekledi.

SURİYE ELEKTRİK ALIMINI DURDURDU

Konuşmaların ardından enerji sergisini açan, 20 çocuğun enerjiyle ilgili yaptığı resimleri inceleyen, kendisine Kayseri Gaz tarafından armağan edilen pastel boyadan yapılmış portresine teşekkür eden Taner Yıldız, gazetecilerin Suriye’ye verilen elektrik enerjisindeki son durumuyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Suriye’ye son olarak 15 ayda 2.4 milyar dolarlık elektrik enerjisi verildi. Ancak, Suriye, özel bir şirketimizden aldığı elektrik enerjisini bir hafta önce durdurdu. Elektrik konusunda Türkiye’yi tercih ederlerse kapımız açıktır. Ama, tek taraflı bir tercih olmaz. Suriye’nin bizden aldığı enerji onlar için yüzde 18-20’lik bir pay oluştururken, bizim ihracatımızda ise binde 1'lik bir rakamdır. Onlar bizim ülkemizdeki özel sektörden elektrik alıyorlardı. Bildiğim kadarıyla o şirketle aralarında parasal bir sıkıntı yoktu. Tahsilatta gecikme olmadığını biliyoruz. Suriye ile elektrik konusunda bizim devlet olarak bir müzakeremiz yok. Özel şirketle alışveriş yapıyorlar. Bizim onlarla o nedenle görüşmemiz söz konusu değil. Bizim yaptığımız tavır, Sariye halkının refahıyla ilgilidir.’’

 

OE,DÖ(OE/AAA)