Antakya Otopark ve Yaşam Merkezi Kompleksi'nin açılışını ve Güriş Holding tarafından yapılan Şenköy Rüzgar Enerji Santrali'nin açılışını yapmak için Hatay'a Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte gelen Bakan Taner Yıldız, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'i makamında ziyaret etti. Vali Lekesiz'den kentin sorunları hakkında bilgi alan Bakan Yıldız, gazetecilerin Irak ile yaşanan kriz sonrası petrol alımında bir aksama olup olmadığını yönündeki sorusunu şöyle yanıtladı:

"Türkiye bir hukuk devleti. Uluslararası hukukta kendi hukukuna son derece dikkat eden bir yapı içerisinde ilişkilerini yürütür. Hele hele bizim dost ve kardeş ülkemiz merkezi Irak hükümeti ile herhangi bir manada sorun yaşamamız söz konusu olamaz. Çünkü bizim bölgesel Kürt yönetimi ile yapılan herhangi anlaşma özel bir sektörün yaptığı bir işin oradaki gelirlerinin merkezi Irak hükümetinden ayrı bir yere konması söz konusu değil. Irak Anayasası ne diyorsa bütün gelirler ona göre dağıtılır. Bu Türkiye'nin işi değil, Irak hükümetinin kendi iç işidir. Bizim onların iç işlerine müdahil olmamız söz konusu değildir. Bu uluslararası ilişkiye dikkat eden Türkiye bütün işlerinde bunu ön plana koymaktadır. Irak'ın normalleşmesi için mutlaka Irak'ın petrol gelirlerinin arttırması lazım. Oradaki bir petrol ürününe olan ihtiyaca da Türkiye de kayıtsız kalmadı. Bunların her birisine değerli kardeşim değerli petrol bakanı ile konuşarak yapıyoruz. En son Petersburg'da beraberdik ve ortak geliştirdiğimiz projelerde var. Yani merkezi Irak hükümeti ile ciddi bir ayrışma olduğunu söylemek doğru olmaz. Bizim Irak'ın güneyi kuzeyiyle doğusuyla batısıyla işbirliğimiz söz konusudur. 25 milyar dolarlık ihalesi bizim bulunduğumuz konsorsiyum aldı ve 5 milyarlık dolarlık bölümü sadece Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) bölümüdür. Bu açıdan ilişkilerimiz gayet seviyeli bir şekilde devam etmektir."

SURİYE'YE ELEKTRİK VERİYORUZ

Bakan Yıldız'a Suriye'nin kuzeyine hala elektrik verip vermediğimizin sorulması üzerine ise şöyle cevaplandırdı:

"Biz insani kaygılarla elektrik satışına devam ediyoruz. Zaman zaman soruluyor. Suyla alakalı bir yaptırımınız var mı? Bizim böyle bir gündemimiz yok. Irak'tan giden su aynı şekilde devam ediyor. Suriye'nin bu kargaşa içerisinde kendi iç problemidir."

Bakanlar, daha sonra Hatay Devleti Müzesi'ni ziyaret edip, hatıra fotoğrafları çekdirdi.