Melikşah Üniversitesi'nde düzenlenen TUBİTAK Lise öğrencileri arası bölgesel proje yarışması ödül törenine katılan Bakanı Yıldız, kampus alanında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Basında yer alan ABD’nin İran’dan petrol alan ülkelere yaptırım uygulayacağı bu 12 ülke arasında Türkiye’nin de olduğu haberleriyle ilgili Bakan Taner şunları söyledi:

"ABD bir kara liste mi yayınladı, Türkiye bu listede var mı gibi sorular geliyor. Böyle bir resmi belge yok. Tarafımızı da intikal etmiş bir resmi belge yok. Yaptırım listesinde olmayan ülkeler de açıklandı. Ben o zaman bir cümle söylemiştim. Türkiye’nin yaptırım uygulanmayan ülkeler listesinde yer almasının o listede ilerde yer almayacağı anlamına gelmeyeceğini söylemiştim. Yine aynı cümleme devam ediyorum. Şirketler, özel şirketler bu manada görüşmelerine devam ediyor. Türkiye’nin ham petroldeki arz güvenliği, hem de dogalgazdaki arz güvenliği bizim için önemlidir ve önceliğimizdir. Uluslararası dengeler ve uluslararası konjonktür tarafımızdan dikkatle takip edilmektedir. Ama bu manada, ABD’nin yayınladığı 12 ülkeyi içine alan, Türkiye’nin de içinde bulunduğu iddia edilen bir resmi liste yoktur. Bizim tarafımıza böyle bir liste ulaşmamıştır. Bu tür konular hem Güney Kore’de hem de İran’da görüşülecektir."

BULGAR DOGALGAZ EKİBİ TÜRKİYE'YE GELDİ VE GÖRÜŞÜYORUZ

Bakan Taner Yıldız, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bulgaristan’da dogalgaz verilmesi konusundaki siyasi karar ve iradenin yerine getirileceğini, Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin güçlendikçe, komşularına insani yardımları ve yaklaşımlarını artıracağını belirtti.

Suriye'nin uyguladığı politikaları kınadıklarını, ancak halkın elektrik ve suyu konusunda yaptırım uygulamadıklarını belirten Taner Yıldız, "Bulgaristan iyi bir komşumuz. Doğalgaz boru hattıyla bugünden itibaren, Bulgar ekibi bizimle birlikte çalışmalara başladı. Bunu özel sektör mü yapar, 102 kilometrelik hatta kredilendirme nasıl yapılacak. bunların hepsi görüşecek" dedi.

Bakan Yıldız, Başbakan Tayyip Erdoğan ile birlikte Güney Kore’de katılacağı Nükleer Güvenlik Zirvesiyle ilgili olarak da "Bu zirvenin bir öncesi ABD’de yapılmıştı. Bu kez Güney Kore’de yapılıyor. Nükleer Santraller, nükleer enerji bir silahlanma aracı değildir. Tamamen barış gerekçesiyle kullanılan ortak dildir. O nedenle tüm ülkeler katılıyor" diye konuştu,.

OE,VD(OE/ESM)